Categories: Odżywianie

Zdrowotne skutki żucia i ssania czosnku

Użytkowników online: 50

Czosnek stosuje się jako lek do zapobiegania lub leczenia wielu chorób i stanów zapalnych. W medycynie często wykorzystuje się ząbki czosnku w przypadkach dotyczących układu serca i naczyń. Może skutecznie hamować rozwój miażdżycy oraz nieznacznie zmniejszać ciśnienie krwi. Pamiętajmy jednak, że osoby z problemami trawiennymi lub stosujących metodę FODMAPS  mogą mieć problem z trawieniem czosnku a tym samym te czynniki powodują dyskomfort trawienny wśród wielu osób.

Czosnek w ustach

Niektórzy ludzie używają czosnku w celu zapobiegania raka jelita grubego, odbytu, żołądka, piersi i raka płuc. Jest również stosowany w leczeniu raka prostaty i raka pęcherzyka moczowego.
Aby ta metoda miała prawo bytu musimy wiedzieć, że nie mamy nietolerancji na czosnek.

To małe warzywo jest bogate w allicylinę – związek chemiczny o specyficznym zapachu i działaniu bakteriobójczym, co znacznie wpływa na wiele stanów chorobowych. Niektóre syntetyczne produkty są bezwonne, niestety czosnek może wtedy tracić na wartości. Jego aromat jest wspaniałą przyprawą, która dodaje smaku i wartości odżywczych.

 

Aby w pełni skorzystać z korzyści płynących z czosnku warto używać go w surowej postaci do potraw. Są również osoby , które traktują czosnek jako słodycz! Chińczycy ćwiczą pewną starożytną metodę ssąc warzywo wcześnie rano przez około 30 minut. Rezultaty są niewiarygodne! Odżywcze składniki trafiają do Twojego organimu wraz ze śliną oczyszczając jednocześnie naczynia krwionośne. Po upływie 30 minut należy wypluć czosnek. W celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu najpierw umyć zęby, a następnie żuć ziarno kawy bądź liście pietruszki.

Żucie czosnku niesie dla organizmu wiele korzyści: oczyszcza organizm, wspomaga kondycję nerek, oczyszcza skórę, działa wzmacniająco na układ odpornościowy, usuwa kamienie nerkowe, działa przeciwzapalnie, a także kontroluje apetyt. Jeśli cierpisz, na którykolwiek z powyższych objawów, znalazłeś właśnie lekarstwo!

Aby pozbyć się zapachu czosnku żuj je bezpośrednio po spożyciu potrawy z dodatkiem czosnku, a zobaczysz jak szybko Twój oddech żegna zjedzone smaki. Ssanie ziaren kawy i imbiru również okazuje się pomocne w walce z czosnkową wonią.

View Comments

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago