Categories: Odżywianie

Zdrowotne skutki żucia i ssania czosnku

Czosnek stosuje się jako lek do zapobiegania lub leczenia wielu chorób i stanów zapalnych. W medycynie często wykorzystuje się ząbki czosnku w przypadkach dotyczących układu serca i naczyń. Może skutecznie hamować rozwój miażdżycy oraz nieznacznie zmniejszać ciśnienie krwi. Pamiętajmy jednak, że osoby z problemami trawiennymi lub stosujących metodę FODMAPS  mogą mieć problem z trawieniem czosnku a tym samym te czynniki powodują dyskomfort trawienny wśród wielu osób.

Czosnek w ustach

Niektórzy ludzie używają czosnku w celu zapobiegania raka jelita grubego, odbytu, żołądka, piersi i raka płuc. Jest również stosowany w leczeniu raka prostaty i raka pęcherzyka moczowego.
Aby ta metoda miała prawo bytu musimy wiedzieć, że nie mamy nietolerancji na czosnek.

To małe warzywo jest bogate w allicylinę – związek chemiczny o specyficznym zapachu i działaniu bakteriobójczym, co znacznie wpływa na wiele stanów chorobowych. Niektóre syntetyczne produkty są bezwonne, niestety czosnek może wtedy tracić na wartości. Jego aromat jest wspaniałą przyprawą, która dodaje smaku i wartości odżywczych.

 

Aby w pełni skorzystać z korzyści płynących z czosnku warto używać go w surowej postaci do potraw. Są również osoby , które traktują czosnek jako słodycz! Chińczycy ćwiczą pewną starożytną metodę ssąc warzywo wcześnie rano przez około 30 minut. Rezultaty są niewiarygodne! Odżywcze składniki trafiają do Twojego organimu wraz ze śliną oczyszczając jednocześnie naczynia krwionośne. Po upływie 30 minut należy wypluć czosnek. W celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu najpierw umyć zęby, a następnie żuć ziarno kawy bądź liście pietruszki.

Żucie czosnku niesie dla organizmu wiele korzyści: oczyszcza organizm, wspomaga kondycję nerek, oczyszcza skórę, działa wzmacniająco na układ odpornościowy, usuwa kamienie nerkowe, działa przeciwzapalnie, a także kontroluje apetyt. Jeśli cierpisz, na którykolwiek z powyższych objawów, znalazłeś właśnie lekarstwo!

Aby pozbyć się zapachu czosnku żuj je bezpośrednio po spożyciu potrawy z dodatkiem czosnku, a zobaczysz jak szybko Twój oddech żegna zjedzone smaki. Ssanie ziaren kawy i imbiru również okazuje się pomocne w walce z czosnkową wonią.

View Comments

Recent Posts

Jak Rozpocząć Dzień Bez Glutenu? 10 Śniadań, Które Oczarują Cię Swoim Smakiem!

Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…

8 godzin ago

Obiad, Który Zadowoli Każdego – 10 Przepisów z Kasz i Zbóż!

Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…

9 godzin ago

Makaron Na Kolację? Oto 10 Przepisów, Które Pokochasz!

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…

11 godzin ago

Wieprzowina Króluje na Talerzu! Poznaj 10 Przepisów na Kolacje, Które Zachwycą

Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…

13 godzin ago

Te Śniadania to Siłownia na Talerzu – Zobacz 10 Najlepszych Przepisów!

Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…

24 godziny ago

Nikt Nie Oprze Się Tym 10 Smakowitym Kolacjom z Wołowiną!

Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…

1 dzień ago