Duża zawartość chlorofilu rewelacyjnie oczyszcza krew
Przepis na: 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
*300 ml śmietany ryżowej płynnej lub każdej innej pochodzenia roślinnego
*4 średnie cukinie
*1 cebula
*1 marchewka
*1 ziemniak
*garść ulubionych pestek, np. dyni czy słonecznika
*1 ząbek czosnku
*12 listków mięty
*1 łyżka oleju z pestek winogron
*1 łyżka oleju lnianego, orzechowego lub oliwy z oliwek
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.W garnku z grubym dnem podsmaż na oleju z pestek winogron wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy się delikatnie zeszklą, dodaj 2 szklanki wody, gotuj całość przez ok. 10 minut.
2.Dodaj porwane liście mięty i zmiksuj blenderem. Dolej śmietankę i wymieszaj całość. Jeśli lubisz gęstszy krem, dodaj więcej cukinii lub mniej wody.
3.Rozgrzej suchą patelnie i upraż na niej pestki dyni na rumiano.
4.Zupę podawaj z kilkoma kroplami oleju lnianego lub orzechowego. Posyp ja uprażonymi pestkami dyni. Pamiętaj by olejem lnianym skraplać zupę już na talerzu, bo nie lubi on wysokich temperatur. Nie wolno go ponownie zagotować.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…