Duża zawartość chlorofilu rewelacyjnie oczyszcza krew
Przepis na: 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
*300 ml śmietany ryżowej płynnej lub każdej innej pochodzenia roślinnego
*4 średnie cukinie
*1 cebula
*1 marchewka
*1 ziemniak
*garść ulubionych pestek, np. dyni czy słonecznika
*1 ząbek czosnku
*12 listków mięty
*1 łyżka oleju z pestek winogron
*1 łyżka oleju lnianego, orzechowego lub oliwy z oliwek
*sól, pieprz
Przygotowanie:
1.W garnku z grubym dnem podsmaż na oleju z pestek winogron wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy się delikatnie zeszklą, dodaj 2 szklanki wody, gotuj całość przez ok. 10 minut.
2.Dodaj porwane liście mięty i zmiksuj blenderem. Dolej śmietankę i wymieszaj całość. Jeśli lubisz gęstszy krem, dodaj więcej cukinii lub mniej wody.
3.Rozgrzej suchą patelnie i upraż na niej pestki dyni na rumiano.
4.Zupę podawaj z kilkoma kroplami oleju lnianego lub orzechowego. Posyp ja uprażonymi pestkami dyni. Pamiętaj by olejem lnianym skraplać zupę już na talerzu, bo nie lubi on wysokich temperatur. Nie wolno go ponownie zagotować.
Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…