8 ziół, które możesz uprawiać w swojej kuchni.

Marzeniem osób, które lubią gotować i tworzyć różne dania w kuchni jest posiadanie wszystkich niezbędnych składników pod ręką. Aby podkreślić smak dań i nadać im niepowtarzalny aromat, najważniejsze są przyprawy i zioła.

Już teraz możesz wyhodować i dbać o nie samodzielnie w twojej kuchni. Przedstawiamy 8 ziół i przypraw, które możesz uprawiać w swojej kuchni i mieć je zawszę w zasięgu ręki.

Kolendra

Najlepsza do uprawy tego zioła jest gleba o lekko naturalnej kwasowości. Nasiona trzeba siać w doniczce w rzędach i regularnie podlewać. Po kilku tygodnia można dostrzec pierwsze plony.

Koper

Przy hodowli tej rośliny bardzo ważne jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie słońca. Natomiast ważne jest, aby regularnie go podlewać, zaleca się również, aby dodawać do gleby specjalny nawóz mineralny, średnio dwa razy w miesiącu.

Pietruszka

Przed sadzeniem najlepiej umieścić nasiona pietruszki w pojemniku z wodą na cały dzień. Po wysiewie należy pogłębić nasiona na mniej więcej 0, 5 cm w głąb gleby, następnie przykryć dodatkową warstwą ziemi. Umieścić doniczkę z sadzonką w ciemnym miejscu i podlewać, co drugi dzień. Gdy pojawią się pierwsze listki, postawić doniczkę na parapecie blisko światła.

Rozmaryn

Siać go najlepiej na wilgotną glebę w małych doniczkach, a nasionka umieścić na ok. 15 cm w głąb gleby. Nasiona kiełkują około miesiąca. Ważne jest, aby utrzymywać wysoką wilgotność podłoża i zapewnić trochę świeżego powietrza.

Biała szałwia

Tak jak w przypadku rozmarynu, szałwia powinna być siana na wilgotną glebę. Na początku wystarczy zasiać ją w plastikowym kubeczku, jednak, kiedy roślina dojrzeje należy przesadzić ją do większej doniczki, mniej więcej o pojemności 1, 5 litra.=

Tymianek

Należy posiać go w małej doniczce. Rozpylić wodę tak, aby zwilżyć glebę w umiarkowanym stopniu, zasiać kilka nasion i przysypać 1 centymetrową warstwą ziemi. Zanim pojawi się pierwsza sadzonka, obserwować żeby ziemia nie wyschła. W przeciwieństwie do kolendry, tymianek potrzebuję umiarkowanego podlewania.

Melisa

 Powinna być sadzona w rzędzie na głębokość 12-15 centymetrów. Melisa powinna być podlewana trzy razy w tygodniu. Jeśli chcemy, aby miała więcej liści, nie możemy pozwolić, aby zakwitła. Kiedy pojawi się pierwszy kwiat należy go obciąć, to pomoże rozgałęzić roślinę na boki.

Oregano

Jest mało wymagającym ziołem, jeśli chodzi o glebę do uprawy, jednak potrzebuję dużo światła słonecznego. Więc lepiej umieścić doniczkę w nasłonecznionym miejscu. Nasiona wysiać na glebę i pogłębić je na ok. 0, 5 centymetra w głąb. Oregano wymaga częstego podlewania w początkowym stadium nawet do 4 razy dziennie. Dojrzałą roślinę należy podlewać, co drugi dzień.

 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

Recent Posts

Zdrowe Desery, Które Smakują Jak Marzenie: 10 Przepisów!

Kto powiedział, że zdrowe desery muszą być nudne i bez smaku? W tym artykule przedstawiamy…

3 dni ago

Te 10 Śniadań Są Tak Smaczne, Że Zapomnisz o Obiedzie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który może dostarczyć energii na cały poranek i pozytywnie wpłynąć…

3 dni ago

2 Rewelacyjne Przepisy na Obiad, Które Musisz Wypróbować Już Dziś!

Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad, mamy dla Ciebie dwie wyjątkowe propozycje, które zadowolą nawet…

4 dni ago

Burgery jak z najlepszych restauracji – 10 przepisów, które musisz znać!

Burgery to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie, uwielbiane zarówno przez mięsożerców, jak i…

4 dni ago

Jak Przetrwać Dzień w Pracy? 10 Zdrowych Przekąsek, Które Musisz Spróbować!

Przerwa w pracy nie musi oznaczać rezygnacji z zdrowego stylu życia – wręcz przeciwnie! Odkryj…

5 dni ago

6 Śniadań, Które Zmienią Twój Poranek w Magię! Musisz Spróbować!

Poranki mogą być trudne, zwłaszcza gdy brakuje nam pomysłów na zdrowe i pyszne śniadania. Przygotowaliśmy…

6 dni ago