Łyżka kurkumy dziennie to doskonała profilaktyka przed stanami zapalnymi, toksynami i rakiem.
W Indiach kurkuma otrzymała miano „ Królową wszystkich przypraw” już przed ponad 2500 lat. Mimo iż że za pierwszym razem używana była, jako barwnik, z biegiem czasu odkrywano jej zdrowotne właściwości. Zasłynęła, jako środek przeciw zapalny, antybakteryjny oraz preparat do detoksykacji organizmu.
Ostatnie badania ujawniły również jak cenna jest ta przyprawa w leczeniu takich chorób jak Alzheimer czy rak.
Przewlekłe zapalenie jest uważany za sprawcę wielu naszych współczesnych chorób. Kurkuma posiada w swoim składzie silny związek przeciwzapalny, który skutecznością przewyższa działanie wielu leków dostępnych na rynku.
Zaburzenia mózgu, takie jak otępienie i choroba Alzheimera są często związane z obniżeniem się poziomu czynników neurotropowych (BDNF) pochodzących z mózgu. Naukowcy odkryli, że kurkumina pozytywnie wpływa na poziom BDNF i może opóźnić a nawet odwrócić wiele chorób mózgu lub związanego z wiekiem spadku funkcji mózgu
Kurkuma może być jedną z najsilniejszych naturalnych substancji przeciwnowotworowych. Nie tylko może zapobiegać rozwojowi raka, ale hamuję jego rozwój i przeżuty na inne części organów.
Zażycie kurkumy stymuluję pracę pęcherzyka żółciowego, zmniejsza wzdęcia i gazy oraz niweluje objawy zapalenie przewodu pokarmowego. Jednak, gdy cierpimy na choroby pęcherzyka żółciowego kurkuma nie powinna być spożywana, na co dzień, aby uniknąć nadmiernego stymulacji, co może wpłynąć na pogorszenie stanu chorego
Spożywanie kurkumy wykazało poprawę naszego lipogramu, poprawę parametrów parametrów HDL i LDL oraz obniżenie homocysteiny . Zapobiega również krzepnięciu krwi i usuwaniu płytek niezbędnych do budowania ścianek w tętnicach.
Chociaż badania w tym temacie muszą być nadal kontynuowane, wiele osób zgłasza, iż czuję znaczna poprawę, co do kondycji swoich stawów po regularnym spożywaniu kurkumy. Pomogło im w przewlekłych zapaleniach stawu i zmniejszeniu bólu.
Wolne rodniki oraz stany zapalne odgrywają bardzo dużą role w procesie starzenia. Jak już wcześniej było wspomniane kurkumina zwalcza stany zapalne w organizmie, co znacznie może poprawić kondycje naszej skóry.
Wymienione tutaj korzyści dla zdrowia to tylko nie liczne z nich, jednak ochrona serca i walka z rakiem to spektakularne wyczyn tej przyprawy.
Aby poprawić ogólny stan zdrowia, dodajmy codziennie 1 łyżeczkę kurkumy do naszych codziennych posiłków np.: koktajlu czy zupy.
Niestety kurkumina jest słabo wchłaniana przez nasz organizm. Na szczęście istnieje kilka sposobów na zwiększenie absorpcji, jednym z nich jest dodanie szczypty czarnego pieprzu.
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0031211
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
http://www.immunityageing.com/content/7/1/1
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny –…
Zima to czas, kiedy krótsze dni i niższe temperatury mogą wpływać na nasze samopoczucie i…
Jesień to czas, który zachęca do zwolnienia tempa, zadbania o siebie i znalezienia chwili na…
Insulinooporność to coraz częstszy problem zdrowotny, dotykający miliony osób na całym świecie. Prowadzi do zaburzeń…
Kanapki to szybki, prosty i uniwersalny sposób na pyszny posiłek – od śniadania, przez lunch,…
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu, jednak jego długotrwały nadmiar może prowadzić…
View Comments
Szczypta czy łyżka??? Zdecyduj autorze artykułu!!!
Trzeba czytać ze zrozumieniem - łyżeczka kurkumy a szczypta pieprzu :)
No ale wyraznie pisze, że szczypta kurkumy dzienie.
co za różnica, nie przedawkujesz kurkumy :)
jprd chcesz to jedz łyżkami!! ja sobie owijam dawkę w papier toaletowy i łykam.
Artykuł dość ciekawy, ale niestety pełen błędów gramatycznych.