6 warzywa i zioła, które wyhodujesz sam w domu.

Użytkowników online: 58

Oczywiście w obecnym czasie możemy kupić zdrową żywność w różnych sklepach „BIO” bez obaw, że jest ona zmodyfikowana genetycznie czy potraktowana pestycydami, jednak jest to bardzo kosztowne. Dlatego podpowiadamy jak w warunkach domowych wyhodować niektóre zioła czy warzywa.  Po pierwsze mamy wtedy 100% pewność, że są one naprawdę ekologiczne, mamy satysfakcję z własnej uprawy i co również ważne, zawszę będziemy mieć je pod ręką. Jedyne, co potrzebujemy to świeże ścinki, woda i światło.

Seler

Aby wyhodować to warzywo należy odciąć podstawę selera i pozostawić ją w miseczce z odrobiną ciepłej wody. Następnie ustawić w nasłonecznionym miejscu. W przeciągu tygodnia z selera powinny wyrosnąć listki. Kolejny etap to przesadzenie warzywa do doniczki z ziemią.

Sałata rzymska

Podobnie jak seler sałatę rzymską wyhodujemy wkładając dolną cześć główki do miseczki z odrobiną ciepłej wody. Nie powinna przekraczać ona 1, 5 centymetra. Z macierzystej sałaty po ok. 2 tyg. powinny wypuścić świeże liście. Następnie przekładamy sadzonkę do doniczki z ziemią. W taki sam sposób można zaszczepić kapustę.

Kiełki czosnku

Kiedy czosnek leży już jakiś czas, czasami zaczyna kiełkować jak u cebuli szczypiorek. Należy włożyć taką główkę do niewielkiej ilości wody i postawić w nasłonecznionym miejscu. Kiełki są łagodniejsze w smaku niż ząbek czosnku, doskonale pasują do sałatek czy makaronów.

Bazylia

Jeśli pozostały ci ścinki gałązek po poprzedniej bazylii, to śmiało możesz wyhodować z nich swoją świeżą i ekologiczną roślinkę. Potrzebne są, co najmniej cztery gałązki, należy umieścić je w szklance zimnej wody i ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zmieniaj często wodę, aby gałązki nie pokryły się śluzem. Kiedy łodygi wypuszczą korzenie na kilka centymetrów, można przełożyć je do doniczki z ziemią. Po kilku tygodniach wyrośnie z nich piękny krzaczek bazylii.

Marchewka

Z marchewki możemy wyhodować zieloną część. Wystarczy umieścić końcówki warzywa w pojemniczku z wodą, postawić w nasłonecznionym miejscu. Natka marchewki jest nieco gorzka, jednak w połączeniu z czosnkiem lub octem np. jabłkowym, doskonale nadaje się do sałatek.

Kolendra

Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

7 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

1 dzień ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

1 dzień ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

1 dzień ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

1 dzień ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago