6 warzywa i zioła, które wyhodujesz sam w domu.

Użytkowników online: 31

Oczywiście w obecnym czasie możemy kupić zdrową żywność w różnych sklepach „BIO” bez obaw, że jest ona zmodyfikowana genetycznie czy potraktowana pestycydami, jednak jest to bardzo kosztowne. Dlatego podpowiadamy jak w warunkach domowych wyhodować niektóre zioła czy warzywa.  Po pierwsze mamy wtedy 100% pewność, że są one naprawdę ekologiczne, mamy satysfakcję z własnej uprawy i co również ważne, zawszę będziemy mieć je pod ręką. Jedyne, co potrzebujemy to świeże ścinki, woda i światło.

Seler

Aby wyhodować to warzywo należy odciąć podstawę selera i pozostawić ją w miseczce z odrobiną ciepłej wody. Następnie ustawić w nasłonecznionym miejscu. W przeciągu tygodnia z selera powinny wyrosnąć listki. Kolejny etap to przesadzenie warzywa do doniczki z ziemią.

Sałata rzymska

Podobnie jak seler sałatę rzymską wyhodujemy wkładając dolną cześć główki do miseczki z odrobiną ciepłej wody. Nie powinna przekraczać ona 1, 5 centymetra. Z macierzystej sałaty po ok. 2 tyg. powinny wypuścić świeże liście. Następnie przekładamy sadzonkę do doniczki z ziemią. W taki sam sposób można zaszczepić kapustę.

Kiełki czosnku

Kiedy czosnek leży już jakiś czas, czasami zaczyna kiełkować jak u cebuli szczypiorek. Należy włożyć taką główkę do niewielkiej ilości wody i postawić w nasłonecznionym miejscu. Kiełki są łagodniejsze w smaku niż ząbek czosnku, doskonale pasują do sałatek czy makaronów.

Bazylia

Jeśli pozostały ci ścinki gałązek po poprzedniej bazylii, to śmiało możesz wyhodować z nich swoją świeżą i ekologiczną roślinkę. Potrzebne są, co najmniej cztery gałązki, należy umieścić je w szklance zimnej wody i ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zmieniaj często wodę, aby gałązki nie pokryły się śluzem. Kiedy łodygi wypuszczą korzenie na kilka centymetrów, można przełożyć je do doniczki z ziemią. Po kilku tygodniach wyrośnie z nich piękny krzaczek bazylii.

Marchewka

Z marchewki możemy wyhodować zieloną część. Wystarczy umieścić końcówki warzywa w pojemniczku z wodą, postawić w nasłonecznionym miejscu. Natka marchewki jest nieco gorzka, jednak w połączeniu z czosnkiem lub octem np. jabłkowym, doskonale nadaje się do sałatek.

Kolendra

Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago