6 warzywa i zioła, które wyhodujesz sam w domu.

Użytkowników online: 74

Oczywiście w obecnym czasie możemy kupić zdrową żywność w różnych sklepach „BIO” bez obaw, że jest ona zmodyfikowana genetycznie czy potraktowana pestycydami, jednak jest to bardzo kosztowne. Dlatego podpowiadamy jak w warunkach domowych wyhodować niektóre zioła czy warzywa.  Po pierwsze mamy wtedy 100% pewność, że są one naprawdę ekologiczne, mamy satysfakcję z własnej uprawy i co również ważne, zawszę będziemy mieć je pod ręką. Jedyne, co potrzebujemy to świeże ścinki, woda i światło.

Seler

Aby wyhodować to warzywo należy odciąć podstawę selera i pozostawić ją w miseczce z odrobiną ciepłej wody. Następnie ustawić w nasłonecznionym miejscu. W przeciągu tygodnia z selera powinny wyrosnąć listki. Kolejny etap to przesadzenie warzywa do doniczki z ziemią.

Sałata rzymska

Podobnie jak seler sałatę rzymską wyhodujemy wkładając dolną cześć główki do miseczki z odrobiną ciepłej wody. Nie powinna przekraczać ona 1, 5 centymetra. Z macierzystej sałaty po ok. 2 tyg. powinny wypuścić świeże liście. Następnie przekładamy sadzonkę do doniczki z ziemią. W taki sam sposób można zaszczepić kapustę.

Kiełki czosnku

Kiedy czosnek leży już jakiś czas, czasami zaczyna kiełkować jak u cebuli szczypiorek. Należy włożyć taką główkę do niewielkiej ilości wody i postawić w nasłonecznionym miejscu. Kiełki są łagodniejsze w smaku niż ząbek czosnku, doskonale pasują do sałatek czy makaronów.

Bazylia

Jeśli pozostały ci ścinki gałązek po poprzedniej bazylii, to śmiało możesz wyhodować z nich swoją świeżą i ekologiczną roślinkę. Potrzebne są, co najmniej cztery gałązki, należy umieścić je w szklance zimnej wody i ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zmieniaj często wodę, aby gałązki nie pokryły się śluzem. Kiedy łodygi wypuszczą korzenie na kilka centymetrów, można przełożyć je do doniczki z ziemią. Po kilku tygodniach wyrośnie z nich piękny krzaczek bazylii.

Marchewka

Z marchewki możemy wyhodować zieloną część. Wystarczy umieścić końcówki warzywa w pojemniczku z wodą, postawić w nasłonecznionym miejscu. Natka marchewki jest nieco gorzka, jednak w połączeniu z czosnkiem lub octem np. jabłkowym, doskonale nadaje się do sałatek.

Kolendra

Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago