Oczywiście w obecnym czasie możemy kupić zdrową żywność w różnych sklepach „BIO” bez obaw, że jest ona zmodyfikowana genetycznie czy potraktowana pestycydami, jednak jest to bardzo kosztowne. Dlatego podpowiadamy jak w warunkach domowych wyhodować niektóre zioła czy warzywa. Po pierwsze mamy wtedy 100% pewność, że są one naprawdę ekologiczne, mamy satysfakcję z własnej uprawy i co również ważne, zawszę będziemy mieć je pod ręką. Jedyne, co potrzebujemy to świeże ścinki, woda i światło.
Aby wyhodować to warzywo należy odciąć podstawę selera i pozostawić ją w miseczce z odrobiną ciepłej wody. Następnie ustawić w nasłonecznionym miejscu. W przeciągu tygodnia z selera powinny wyrosnąć listki. Kolejny etap to przesadzenie warzywa do doniczki z ziemią.
Podobnie jak seler sałatę rzymską wyhodujemy wkładając dolną cześć główki do miseczki z odrobiną ciepłej wody. Nie powinna przekraczać ona 1, 5 centymetra. Z macierzystej sałaty po ok. 2 tyg. powinny wypuścić świeże liście. Następnie przekładamy sadzonkę do doniczki z ziemią. W taki sam sposób można zaszczepić kapustę.
Kiedy czosnek leży już jakiś czas, czasami zaczyna kiełkować jak u cebuli szczypiorek. Należy włożyć taką główkę do niewielkiej ilości wody i postawić w nasłonecznionym miejscu. Kiełki są łagodniejsze w smaku niż ząbek czosnku, doskonale pasują do sałatek czy makaronów.
Jeśli pozostały ci ścinki gałązek po poprzedniej bazylii, to śmiało możesz wyhodować z nich swoją świeżą i ekologiczną roślinkę. Potrzebne są, co najmniej cztery gałązki, należy umieścić je w szklance zimnej wody i ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zmieniaj często wodę, aby gałązki nie pokryły się śluzem. Kiedy łodygi wypuszczą korzenie na kilka centymetrów, można przełożyć je do doniczki z ziemią. Po kilku tygodniach wyrośnie z nich piękny krzaczek bazylii.
Z marchewki możemy wyhodować zieloną część. Wystarczy umieścić końcówki warzywa w pojemniczku z wodą, postawić w nasłonecznionym miejscu. Natka marchewki jest nieco gorzka, jednak w połączeniu z czosnkiem lub octem np. jabłkowym, doskonale nadaje się do sałatek.
Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…