Codzienne picie kawy jest związane z mniejszym ryzykiem marskości wątroby, opublikowane niedawno badania potwierdzają, że picie dwóch filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób wątroby nawet o połowę.
Informację statystyczne oraz metaanaliza została opublikowana w czasopiśmie Pharmacy & Therapeutics. Badacze z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrali i przeanalizowali dziewięć badań długoterminowych obejmujących prawie pół miliona męszczyzn i kobiet z sześciu krajów. Okazało się, że zwiększenie spożycia kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.
Analiza pokazuje zmniejszenie ryzyka zachorowania na marskość o 44% i prawie o 50% w przypadku zachorowania na inne choroby wątroby. Marskość wątroby jest ważnym problemem zdrowia publicznego oraz istotną przyczyną śmierci w Polsce, a częstośc występowania może być wyższa niż pokazują oficjalne dane, ponieważ w wielu przypadkach choroba nie jest zdiagnozowana.
Ponadto w jednym z artykułów autorzy omawiają wyniki i wyjaśniają, że kawa zawiera wiele czynnych składników biologicznych oprócz kofeiny, należą do nich środki utleniające oraz przeciwzapalne takie jak kwas chlorogenowy. Badacze podkreślają również, że kawa w przeciwieństwie do wielu leków jest na ogół dobrze tolerowana i ma doskonały profil bezpieczeństwa.
źródło:
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…