Warzywa cebulowe oraz korzeniowe należą do zdecydowanie najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ich cechą charakterystyczną jest zielona część naziemna oraz…
Dlaczego warto jeść kiełki? Kiełki to etap pośredni wzrostu każdej rośliny, coś pomiędzy ziarnem, a właściwą częścią naziemną rośliny. Obecność…
Otręby są niejako „produktem ubocznym” przetwórstwa zbóż. Każde ziarno zboża ma wewnątrz bielmo, czyli część, która po przemiale staje się…
Cechą charakterystyczną roślin strączkowych jest posiadanie dużych nasion zwisających w strąkach. Są nie tylko pożywnym składnikiem ludzkiej diety, ale także…
Ziemniaki, kartofle, pyry... to nasz najbardziej tradycyjny, codzienny i powszechny dodatek do posiłków, a niekiedy wręcz baza wielu klasycznych polskich…
Warzywa liściowe to wszelkie rośliny jadalne, które wytwarzają liście – z reguły w kolorze zielonym. Wydawać by się mogło, że…
Gdy poważnie myślimy o zdrowym odżywianiu, zaczynamy poszukiwać różnych alternatyw. Chętniej rozglądamy się za różnymi rzadkimi rodzajami owoców, warzyw i…
Owoce jagodowe – czyli jakie? Owoce dzielą się nie tylko na najróżniejsze odmiany i pochodzenie (krajowe/egzotyczne). Można je również klasyfikować…
Rolka piankowa jest świetnym masażem dla Twoim mięśni i stawów. Rozluźni je oraz wspomoże regenerację. Rollowanie może być bardzo pomocne…
Jarmuż stał się w ostatnich latach jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw liściastych. Obecnie wyprzedził on nawet szpinak w rankingu najzdrowszych…