Czy istnieje uniwersalna dieta? Taka, na której każdy będzie zadowolony, najedzony i szczupły? NIE, ponieważ potrzeby każdego człowieka są zróżnicowane.…
Odżywcze drożdże – pokochaj ich właściwości! Drożdże są bardzo znanym produktem piekarniczo-browarniczo-winiarskim. W zależności od konkretnego rodzaju drożdży, stosuje się…
Nabiał i jaja – jakie produkty warto jeść i dlaczego? Najnowsze badania w kierunku weganizmu dowodzą, że jest on dietą…
Minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy wiesz, czym konkretnie steruje każdy z nich? W przypadku różnych…
Strączkowe są roślinami dość kontrowersyjnymi w żywieniowym świecie. Z jednej strony mowa o ich dużym potencjale odżywczym, zaś z drugiej…
Prawidłowe przechowywanie jaj – w lodówce, czy poza nią? Na fali rosnącego trendu zwracania uwagi na marnowanie żywności, warto zadać…
Nasiona słonecznika – zdrowe uzależnienie od łuskania Gdy lato jest w swojej szczytowej formie, na targach i w sklepach zaczynają…
Charakterystyka kwasów tłuszczowych nasyconych Kwasy tłuszczowe nasycone, podobnie jak nienasycone, odgrywają sporą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Choć ich…
Witamina D i jej rola w organizmie Dla naszego organizmu wszystkie witaminy są ważne i wszystkich należy dostarczać w odpowiednich…
Witamina K – co należy o niej wiedzieć? Witaminą K nazywamy grupę organicznych związków chemicznych, które niezbędne są przede wszystkim…