Dlaczego kolendra dla jednych jest smaczna a dla drugich smakuje jak mydło?

Użytkowników online: 37

Czy wiesz, że na Facebooku istnieje (dość spora) grupa nazywająca się „I hate coriander”? Ma ponad 286 tysięcy fanów na całym świecie. Każdy z nas ma rośliny, które smakują mu mniej lub bardziej, ale wśród osób nienawidzących kolendry ta awersja ma bardzo silny charakter. Smak tej rośliny odrzuca i obrzydza wiele osób. Z czego to wynika?

Jak smakuje kolendra?

Podobno jeśli chodzi o to zioło, można wyróżnić dwie grupy ludzi: tych, dla których smakuje ona cytrusowo i orzeźwiająco, i tych, którzy jedząc ją mają wrażenie jakby żuli mydło. Co ciekawsze, żadna z tych grup nie może zrozumieć tej drugiej – jak można nie znosić kolendry? A jak można za nią przepadać?! 

Kolendra w polskiej kuchni występuje sporadycznie. Najczęściej używa się ją do różnych potraw warzywnych – na przykład do leczo. Można wykorzystywać zarówno jej świeże liście, które łatwo pomylić z natką pietruszki, jak i suszone.

Pasuje również do twarożku, puree ziemniaczanego i sałatek. Bardzo często wykorzystuje się ją w kuchni orientalnej. Również w piwowarstwie zaznacza się dość silnie jej obecność – podkręca ona smak niektórych gatunków piwa. 

Pamiętać należy, aby nie używać niedojrzałych owoców ani liści kolendry – wydzielają wtedy bardzo nieprzyjemny zapach przypominający wydzieliny pluskiew, stąd zresztą ich nazwa – po grecku koris znaczy pluskwa. 

Czy warto polubić kolendrę?

Ta selerowata roślina może być wykorzystywana do pobudzania apetytu – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Dodatkowo działa wiatropędnie i moczopędnie, a nawet rozkurczowo.

Zaprzyjaźnij się więc z kolendrą, jeśli poczujesz, że męczą Cię wzdęcia i kłopoty żołądkowo-jelitowe, a także gdy masz problemy z nerkami.

Dlaczego kolendra smakuje jak mydło?

Wiele osób nie lubi kolendry głównie dlatego, że ma punkt odniesienia, jakim jest zapach i mydlany smak. Każdy, komu zdarzyło się przypadkiem posmakować mydła wie dobrze, jak trudny do zniesienia jest to smak, i jak długo pozostaje on na języku.

Nawet niewielki dodatek kolendry w potrawie jest w stanie skutecznie popsuć przyjemność z jej jedzenia, gdy się odbiera jej smak tak negatywnie.

Odpowiedzialny za smak kolendry jest głównie jej bogaty skład. To aż 40 różnych związków organicznych:

  • W 82% aldehydy, głównie 9- i10-węglowe, które nadają kolendrze ten smak
  • W 17% są to alkohole

To właśnie aldehydy wykorzystywane są przy produkcji mydeł, płynu do mycia naczyń, balsamów. To wyjaśnia, dlaczego nasze skojarzenie z mydłem jest tak oczywiste.

Dlaczego nie każdemu kolendra smakuje jak mydło?

Niektórzy mówią, że kolendra ma cytrusowy, może trochę metaliczny posmak, a dla innych jest to ewidentny smak mydła. Okazuje się, że jest pewien gen, który koduje receptor o niezwykłej wrażliwości na aldehydy. To głównie dlatego jedne osoby są bardziej wrażliwe na te związki niż inne. 

Czy da się polubić kolendrę?

Jeśli z różnych względów chcesz się przełamać i polubić tę roślinę, możesz spróbować zrobić to na zasadzie kodowania w mózgu przyjemnych skojarzeń związanych z tym smakiem.

Zauważ, że wystarczy raz zatruć się jedząc na przykład zepsutą rybę, aby już do końca życia, lub przynajmniej na długi czas, znienawidzić smak i zapach ryby.

Można też spróbować zadziałać na odwrót. Przyrządzić pyszną potrawę z dodatkiem kolendry i zjeść ją w miłej atmosferze raz, drugi i trzeci. Za którymś razem smak kolendry wciąż będzie intensywny, ale już akceptowalny. Można także spróbować zmienić smak kolendry przez miażdżenie jej liści – wtedy enzymy przyspieszające rozkład aldehydów będą działały szybciej i smak nie będzie tak intensywny.

A jeśli to nie zadziała, po prostu dołącz do grupy I Hate Coriander i postaw na parapecie doniczkę z natką pietruszki – nie musisz kochać wszystkich ziół na świecie 😉 

Referencje

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

2 godziny ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

13 godzin ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

19 godzin ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

22 godziny ago

Kiszonki, Kefir i Kimchi – Sekrety Zdrowia Zawarte w Fermentacji

Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…

2 tygodnie ago

Dlaczego Czujesz Się Słabo? Oto 10 Przyczyn, Których Możesz Uniknąć

Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…

2 tygodnie ago