Categories: Warzywa

Czym różni się kabaczek od cukinii?

Kabaczek czy cukinia?

Ci, którzy zbytnio nie przywiązują wagi do różnorodności warzyw i owoców dostępnych w marketach czy na ryneczkach, pewnie rzadko jedzą zarówno kabaczek, jak i cukinię. Za to osoby, które chętnie sięgają po warzywa dyniowate, powinny zdecydowanie nauczyć się odróżniać jedno od drugiego. Kiedy więc jemy kabaczek, a kiedy cukinię?

Czym jest kabaczek, a czym cukinia?

Okazuje się, że pod dwiema nazwami kryje się dokładnie to samo warzywo. Jest ono jednak spożywane w różnych etapach wzrostu. Tym warzywem jest pewna odmiana dyni zwyczajnej, wyselekcjonowana we Włoszech. Tam cukinię spożywa się często – po włosku znamy ją pod nazwą zucchini. W Polsce bardziej rodzimą nazwą będzie właśnie kabaczek. Istnieje wiele odmian kabaczku (czy też cukinii). Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, a nawet smakiem. Kabaczek ma bardzo charakterystyczne liście – duże, rozłożyste i głęboko wcięte, niekiedy ze srebrzystymi plamkami. Jagodą jest właśnie owoc cukinii w maczugowatym kształcie, z lekkimi żeberkami. Kolor kabaczku to ciemna zieleń, niekiedy żółty lub pomarańczowy – w niektórych odmianach. 

Kiedy jesz kabaczek, a kiedy cukinię?

W zasadzie odmienna nazwa nie wynika tylko z bogactwa naszego języka, ale również z tego, że warzywa te można spożywać w różnym etapie ich wzrostu. Cukinia jest warzywem młodszym, jędrniejszym, z mniejszymi pestkami. Jest łagodniejsza w smaku, lekko słodkawa, koloru zielonego lub żółtego. Z kolei kabaczek jest przerośniętą cukinią – z większymi pestkami, silniej rozwiniętym miąższem. 

Jak przyrządzać te warzywa?

Obydwa te warzywa świetnie nadają się jako urozmaicenie codziennych dań. Chętnie spożywa się je w wersji grillowanej, oprószone ziołami. Można także pokusić się o ich faszerowanie ciekawymi rodzajami farszów i zapiekanie w piekarniku lub na grillu. Z cukinii wychodzi świetna zupa-krem oraz surówki różnego rodzaju, przyrządzane raczej na słodko. Przygotowując cukinię należy pamiętać, że solenie jej powoduje wypłynięcie wody. Tym samym posól cukinię przed usmażeniem jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, lub dopiero po usmażeniu lub upieczeniu, gdy chcesz, aby zachowała swoją wodnistą konsystencję. 

Kabaczek i cukinia są dokładnie tym samym warzywem. Częściej jednak w Polsce i na świecie funkcjonuje nazwa cukinia – pod tą nazwą trzeba więc szukać jej w sklepie. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

3 godziny ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

6 godzin ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

21 godzin ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

7 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

7 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago