Categories: Warzywa

Czym różni się kabaczek od cukinii?

Kabaczek czy cukinia?

Ci, którzy zbytnio nie przywiązują wagi do różnorodności warzyw i owoców dostępnych w marketach czy na ryneczkach, pewnie rzadko jedzą zarówno kabaczek, jak i cukinię. Za to osoby, które chętnie sięgają po warzywa dyniowate, powinny zdecydowanie nauczyć się odróżniać jedno od drugiego. Kiedy więc jemy kabaczek, a kiedy cukinię?

Czym jest kabaczek, a czym cukinia?

Okazuje się, że pod dwiema nazwami kryje się dokładnie to samo warzywo. Jest ono jednak spożywane w różnych etapach wzrostu. Tym warzywem jest pewna odmiana dyni zwyczajnej, wyselekcjonowana we Włoszech. Tam cukinię spożywa się często – po włosku znamy ją pod nazwą zucchini. W Polsce bardziej rodzimą nazwą będzie właśnie kabaczek. Istnieje wiele odmian kabaczku (czy też cukinii). Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, a nawet smakiem. Kabaczek ma bardzo charakterystyczne liście – duże, rozłożyste i głęboko wcięte, niekiedy ze srebrzystymi plamkami. Jagodą jest właśnie owoc cukinii w maczugowatym kształcie, z lekkimi żeberkami. Kolor kabaczku to ciemna zieleń, niekiedy żółty lub pomarańczowy – w niektórych odmianach. 

Kiedy jesz kabaczek, a kiedy cukinię?

W zasadzie odmienna nazwa nie wynika tylko z bogactwa naszego języka, ale również z tego, że warzywa te można spożywać w różnym etapie ich wzrostu. Cukinia jest warzywem młodszym, jędrniejszym, z mniejszymi pestkami. Jest łagodniejsza w smaku, lekko słodkawa, koloru zielonego lub żółtego. Z kolei kabaczek jest przerośniętą cukinią – z większymi pestkami, silniej rozwiniętym miąższem. 

Jak przyrządzać te warzywa?

Obydwa te warzywa świetnie nadają się jako urozmaicenie codziennych dań. Chętnie spożywa się je w wersji grillowanej, oprószone ziołami. Można także pokusić się o ich faszerowanie ciekawymi rodzajami farszów i zapiekanie w piekarniku lub na grillu. Z cukinii wychodzi świetna zupa-krem oraz surówki różnego rodzaju, przyrządzane raczej na słodko. Przygotowując cukinię należy pamiętać, że solenie jej powoduje wypłynięcie wody. Tym samym posól cukinię przed usmażeniem jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, lub dopiero po usmażeniu lub upieczeniu, gdy chcesz, aby zachowała swoją wodnistą konsystencję. 

Kabaczek i cukinia są dokładnie tym samym warzywem. Częściej jednak w Polsce i na świecie funkcjonuje nazwa cukinia – pod tą nazwą trzeba więc szukać jej w sklepie. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Jak Rozpocząć Dzień Bez Glutenu? 10 Śniadań, Które Oczarują Cię Swoim Smakiem!

Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…

13 godzin ago

Obiad, Który Zadowoli Każdego – 10 Przepisów z Kasz i Zbóż!

Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…

14 godzin ago

Makaron Na Kolację? Oto 10 Przepisów, Które Pokochasz!

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…

15 godzin ago

Wieprzowina Króluje na Talerzu! Poznaj 10 Przepisów na Kolacje, Które Zachwycą

Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…

18 godzin ago

Te Śniadania to Siłownia na Talerzu – Zobacz 10 Najlepszych Przepisów!

Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…

1 dzień ago

Nikt Nie Oprze Się Tym 10 Smakowitym Kolacjom z Wołowiną!

Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…

1 dzień ago