Categories: Warzywa

Czym różni się kabaczek od cukinii?

Użytkowników online: 50

Kabaczek czy cukinia?

Ci, którzy zbytnio nie przywiązują wagi do różnorodności warzyw i owoców dostępnych w marketach czy na ryneczkach, pewnie rzadko jedzą zarówno kabaczek, jak i cukinię. Za to osoby, które chętnie sięgają po warzywa dyniowate, powinny zdecydowanie nauczyć się odróżniać jedno od drugiego. Kiedy więc jemy kabaczek, a kiedy cukinię?

Czym jest kabaczek, a czym cukinia?

Okazuje się, że pod dwiema nazwami kryje się dokładnie to samo warzywo. Jest ono jednak spożywane w różnych etapach wzrostu. Tym warzywem jest pewna odmiana dyni zwyczajnej, wyselekcjonowana we Włoszech. Tam cukinię spożywa się często – po włosku znamy ją pod nazwą zucchini. W Polsce bardziej rodzimą nazwą będzie właśnie kabaczek. Istnieje wiele odmian kabaczku (czy też cukinii). Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, a nawet smakiem. Kabaczek ma bardzo charakterystyczne liście – duże, rozłożyste i głęboko wcięte, niekiedy ze srebrzystymi plamkami. Jagodą jest właśnie owoc cukinii w maczugowatym kształcie, z lekkimi żeberkami. Kolor kabaczku to ciemna zieleń, niekiedy żółty lub pomarańczowy – w niektórych odmianach. 

Kiedy jesz kabaczek, a kiedy cukinię?

W zasadzie odmienna nazwa nie wynika tylko z bogactwa naszego języka, ale również z tego, że warzywa te można spożywać w różnym etapie ich wzrostu. Cukinia jest warzywem młodszym, jędrniejszym, z mniejszymi pestkami. Jest łagodniejsza w smaku, lekko słodkawa, koloru zielonego lub żółtego. Z kolei kabaczek jest przerośniętą cukinią – z większymi pestkami, silniej rozwiniętym miąższem. 

Jak przyrządzać te warzywa?

Obydwa te warzywa świetnie nadają się jako urozmaicenie codziennych dań. Chętnie spożywa się je w wersji grillowanej, oprószone ziołami. Można także pokusić się o ich faszerowanie ciekawymi rodzajami farszów i zapiekanie w piekarniku lub na grillu. Z cukinii wychodzi świetna zupa-krem oraz surówki różnego rodzaju, przyrządzane raczej na słodko. Przygotowując cukinię należy pamiętać, że solenie jej powoduje wypłynięcie wody. Tym samym posól cukinię przed usmażeniem jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, lub dopiero po usmażeniu lub upieczeniu, gdy chcesz, aby zachowała swoją wodnistą konsystencję. 

Kabaczek i cukinia są dokładnie tym samym warzywem. Częściej jednak w Polsce i na świecie funkcjonuje nazwa cukinia – pod tą nazwą trzeba więc szukać jej w sklepie. 

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Kurczak nigdy nie był tak smaczny – 10 rewelacyjnych przepisów!

Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…

20 godzin ago

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

22 godziny ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

1 dzień ago

9 rzeczy, które zmienią się w TWOIM ciele, jeśli zaczniesz spać przed 22:00!

W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…

2 dni ago

10 przepisów na zupy, które skradły serca milionów!

Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…

2 dni ago

10 pomysłów na obiad, które sprawią, że nigdy więcej nie zamówisz jedzenia na wynos!

Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…

2 dni ago