Ci, którzy zbytnio nie przywiązują wagi do różnorodności warzyw i owoców dostępnych w marketach czy na ryneczkach, pewnie rzadko jedzą zarówno kabaczek, jak i cukinię. Za to osoby, które chętnie sięgają po warzywa dyniowate, powinny zdecydowanie nauczyć się odróżniać jedno od drugiego. Kiedy więc jemy kabaczek, a kiedy cukinię?
Okazuje się, że pod dwiema nazwami kryje się dokładnie to samo warzywo. Jest ono jednak spożywane w różnych etapach wzrostu. Tym warzywem jest pewna odmiana dyni zwyczajnej, wyselekcjonowana we Włoszech. Tam cukinię spożywa się często – po włosku znamy ją pod nazwą zucchini. W Polsce bardziej rodzimą nazwą będzie właśnie kabaczek. Istnieje wiele odmian kabaczku (czy też cukinii). Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, a nawet smakiem. Kabaczek ma bardzo charakterystyczne liście – duże, rozłożyste i głęboko wcięte, niekiedy ze srebrzystymi plamkami. Jagodą jest właśnie owoc cukinii w maczugowatym kształcie, z lekkimi żeberkami. Kolor kabaczku to ciemna zieleń, niekiedy żółty lub pomarańczowy – w niektórych odmianach.
W zasadzie odmienna nazwa nie wynika tylko z bogactwa naszego języka, ale również z tego, że warzywa te można spożywać w różnym etapie ich wzrostu. Cukinia jest warzywem młodszym, jędrniejszym, z mniejszymi pestkami. Jest łagodniejsza w smaku, lekko słodkawa, koloru zielonego lub żółtego. Z kolei kabaczek jest przerośniętą cukinią – z większymi pestkami, silniej rozwiniętym miąższem.
Obydwa te warzywa świetnie nadają się jako urozmaicenie codziennych dań. Chętnie spożywa się je w wersji grillowanej, oprószone ziołami. Można także pokusić się o ich faszerowanie ciekawymi rodzajami farszów i zapiekanie w piekarniku lub na grillu. Z cukinii wychodzi świetna zupa-krem oraz surówki różnego rodzaju, przyrządzane raczej na słodko. Przygotowując cukinię należy pamiętać, że solenie jej powoduje wypłynięcie wody. Tym samym posól cukinię przed usmażeniem jeśli chcesz, by była bardziej chrupiąca, lub dopiero po usmażeniu lub upieczeniu, gdy chcesz, aby zachowała swoją wodnistą konsystencję.
Kabaczek i cukinia są dokładnie tym samym warzywem. Częściej jednak w Polsce i na świecie funkcjonuje nazwa cukinia – pod tą nazwą trzeba więc szukać jej w sklepie.
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…