Categories: Odżywianie

Chcesz polepszyć zdrowie, spalić tłuszcz lub poprawić samopoczucie? Musisz znać podstawy budowy naszego ciała !

Jestem przekonany, że w przyszłości każdy człowiek będzie swoim dietetykiem który wie najlepiej jak utrzymać swoje zdrowie na najwyższym poziomie. Aby tak mogło się stać musimy nauczyć się jak zbudowane jest nasze ciało, oraz jak wpływa zdrowe – nieprzetworzone pożywienie na nasze ciało wpływając bezpośrednio na każdy zakamarek naszego ciała.

” Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem ” – Hipokrates

A czy wiecie, że…

Jama ustna

http://www.polskistomatolog.pl/informacje/powtorka-z-biologii/jama-ustna.html

W jamie ustnej człowieka znajdują się ślinianki, które[su_highlight background=”#ffd512″] w ciągu całego życia produkują około 37 800 litrów śliny.[/su_highlight] Język natomiast posiada około 10 tysięcy kubków smakowych, które rozróżniają 5 smaków : słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami ( co z japońskiego oznacza wyborny, znakomity ) – czyli smak glutaminianu sodu.

Dorosły człowiek ma 32 zęby stałe ( 16 w szczęce i 16 w żuchwie ).

Zęby mleczne wyrzynają się od około 6 miesiąca życia do około 30 miesiąca. Zębów mlecznych jest 20. Zęby mleczne powoli tracimy na rzecz stałych.
Wśród zębów stałych jako pierwsze w 6 roku życia wyrastają zęby trzonowe, następnie około 7/8 roku życia  pojawiają się 2 przednie siekacze. Ostatnie zęby stałe wyrastają pomiędzy 20 a 24 rokiem życia.

Gardło

Jama ustna przechodzi w gardło gdzie tutaj krzyżują się drogi pokarmowa i oddechowa

Przełyk

Gardło przechodzi w przełyk. Długość przełyku wynosi około 23 – 25 cm. Rozdrobniony i zlepiony śliną w kęsy pokarm stały[su_highlight background=”#ffd512″] przechodzi przez przełyk w czasie ok. 6 sekund a płynny w około 1 sekundy.[/su_highlight]

Żołądek

Przełyk łączy się z żołądkiem. Żołądek dorosłego człowieka produkuje do 2 litrów kwasu solnego dziennie.
-Kwas żołądkowy jest[su_highlight background=”#ffd512″] wystarczająco silny, aby rozpuszczać metale,[/su_highlight] ale nie ma czasu, aby zniszczyć ścianki żołądka, ponieważ w ciągu każdej minuty w nabłonku naszego żołądka wymianie ulega około 500 tysięcy komórek. Błona śluzowa żołądka oprócz kwasu solnego produkuje również podpuszczkę – ( enzym wytwarzany tylko przez niemowlaki – który trawi mleko matki ) oraz pepsynę, która rozpoczyna trawienie białek.
Długość żołądka wynosi około 25 – 30 centymetrów, szerokość około 12 – 14 centymetrów a pojemność od 1000 do 3000 ml

Jelito cienkie

Żołądek przechodzi w jelito cienkie, które dzieli się na dwunastnicę , jelito czcze i kręte. Dwunastnica ma długość około 25 30 cm do, której wpadają przewody żółciowy i trzustkowy. Długość całego jelita cienkiego wynosi około 4 – 6 metrów a średnicę około 3 – 5 cm. Jelito czcze i jelito kręte uchodzące do jelita grubego. Jelito czcze – szersze, stąd procesy wchłaniania są tu intensywniejsze. Jelito cienkie wyścielone jest od wewnątrz błoną śluzową z licznymi kosmkami jelitowymi co zwiększa powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych.
Za pomocą ruchów mięśniowych jelito cienkie przemieszcza treść pokarmową z prędkością 2 cm/min. [su_highlight background=”#ffd512″]Podczas biegunki odbywa się to 10 razy szybciej.[/su_highlight]

Jelito grube

Jelito cienkie przechodzi w jelito grube. Jego długość wynosi około 1,5 metra. Od jelita grubego odchodzi w bok wyrostek robaczkowy ( tzw. kątnica ), który ma 7 cm. Poza tym jelito grube dzieli się na okrężnicę i odbytnicę. Okrężnica w odcinku zwanym esicą często ulega skrętowi co powoduje niedrożność jelit, zwany ” skrętem kiszek ” co jest bardzo niebezpieczne. [su_highlight background=”#ffd512″]Może bowiem spowodować martwicę części jelita.[/su_highlight]

Gruczoły przewodu pokarmowego :

Ślinianki

To gruczoł ślinowy, który wytwarza ślinę zawierającą enzymy służące do wstępnej fazy trawienia.

Wątroba

To największy gruczoł ustroju o wadze ok. 1,5-1,7 kg.
W organizmie człowieka wątroba pełni cztery funkcje: detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą.
Czynność wydzielnicza wątroby przejawia się w wydzielaniu żółci (ok. 1,5 litra dziennie).

Pęcherzyk żółciowy

to zbiornik (o pojemności 50 cm3) przeznaczony do magazynowania produkowanej przez wątrobę żółci. Żółć z woreczka wprowadzana jest przewodem do dwunastnicy.
Jeżeli żółć zamiast uchodzić do dwunastnicy, przedostaje się do krwi, mówimy wówczas o schorzeniu zwanym żółtaczką.

Trzustka

Ma długość 12-30 cm a jej grubość wynosi od 3-4 cm jej przewody wychodzą do dwunastnicy. Trzustka dzieli się na pęcherzykową i wyspową. Trzustka wytwarza sok trzustkowy zawierający enzymy, które trawią węglowodany, białka i tłuszcze oraz insulinę, która jest odpowiedzialna za magazynowanie glukozy w postaci glikogenu wątrobowego. Choroby trzustki to: cukrzyca, zapalenie trzustki

 

 

Adam.baczak@gmail.com

Recent Posts

Oto jak wygląda śniadanie idealne – 6 przepisów do wypróbowania!

Poranki mogą być prawdziwą kulinarną przygodą, jeśli zdecydujemy się na coś więcej niż zwykłe kanapki.…

3 dni ago

Odkryj naleśniki na nowo – te przepisy to hit!

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy uwielbia – proste, uniwersalne i zawsze smaczne.…

3 dni ago

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

3 dni ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

1 tydzień ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

1 tydzień ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

1 tydzień ago