Jestem przekonany, że w przyszłości każdy człowiek będzie swoim dietetykiem który wie najlepiej jak utrzymać swoje zdrowie na najwyższym poziomie. Aby tak mogło się stać musimy nauczyć się jak zbudowane jest nasze ciało, oraz jak wpływa zdrowe – nieprzetworzone pożywienie na nasze ciało wpływając bezpośrednio na każdy zakamarek naszego ciała.
A czy wiecie, że…
http://www.polskistomatolog.pl/informacje/powtorka-z-biologii/jama-ustna.html
W jamie ustnej człowieka znajdują się ślinianki, które[su_highlight background=”#ffd512″] w ciągu całego życia produkują około 37 800 litrów śliny.[/su_highlight] Język natomiast posiada około 10 tysięcy kubków smakowych, które rozróżniają 5 smaków : słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami ( co z japońskiego oznacza wyborny, znakomity ) – czyli smak glutaminianu sodu.
Zęby mleczne wyrzynają się od około 6 miesiąca życia do około 30 miesiąca. Zębów mlecznych jest 20. Zęby mleczne powoli tracimy na rzecz stałych.
Wśród zębów stałych jako pierwsze w 6 roku życia wyrastają zęby trzonowe, następnie około 7/8 roku życia pojawiają się 2 przednie siekacze. Ostatnie zęby stałe wyrastają pomiędzy 20 a 24 rokiem życia.
Jama ustna przechodzi w gardło gdzie tutaj krzyżują się drogi pokarmowa i oddechowa
Gardło przechodzi w przełyk. Długość przełyku wynosi około 23 – 25 cm. Rozdrobniony i zlepiony śliną w kęsy pokarm stały[su_highlight background=”#ffd512″] przechodzi przez przełyk w czasie ok. 6 sekund a płynny w około 1 sekundy.[/su_highlight]
Przełyk łączy się z żołądkiem. Żołądek dorosłego człowieka produkuje do 2 litrów kwasu solnego dziennie.
-Kwas żołądkowy jest[su_highlight background=”#ffd512″] wystarczająco silny, aby rozpuszczać metale,[/su_highlight] ale nie ma czasu, aby zniszczyć ścianki żołądka, ponieważ w ciągu każdej minuty w nabłonku naszego żołądka wymianie ulega około 500 tysięcy komórek. Błona śluzowa żołądka oprócz kwasu solnego produkuje również podpuszczkę – ( enzym wytwarzany tylko przez niemowlaki – który trawi mleko matki ) oraz pepsynę, która rozpoczyna trawienie białek.
Długość żołądka wynosi około 25 – 30 centymetrów, szerokość około 12 – 14 centymetrów a pojemność od 1000 do 3000 ml
Żołądek przechodzi w jelito cienkie, które dzieli się na dwunastnicę , jelito czcze i kręte. Dwunastnica ma długość około 25 30 cm do, której wpadają przewody żółciowy i trzustkowy. Długość całego jelita cienkiego wynosi około 4 – 6 metrów a średnicę około 3 – 5 cm. Jelito czcze i jelito kręte uchodzące do jelita grubego. Jelito czcze – szersze, stąd procesy wchłaniania są tu intensywniejsze. Jelito cienkie wyścielone jest od wewnątrz błoną śluzową z licznymi kosmkami jelitowymi co zwiększa powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych.
Za pomocą ruchów mięśniowych jelito cienkie przemieszcza treść pokarmową z prędkością 2 cm/min. [su_highlight background=”#ffd512″]Podczas biegunki odbywa się to 10 razy szybciej.[/su_highlight]
Jelito cienkie przechodzi w jelito grube. Jego długość wynosi około 1,5 metra. Od jelita grubego odchodzi w bok wyrostek robaczkowy ( tzw. kątnica ), który ma 7 cm. Poza tym jelito grube dzieli się na okrężnicę i odbytnicę. Okrężnica w odcinku zwanym esicą często ulega skrętowi co powoduje niedrożność jelit, zwany ” skrętem kiszek ” co jest bardzo niebezpieczne. [su_highlight background=”#ffd512″]Może bowiem spowodować martwicę części jelita.[/su_highlight]
To gruczoł ślinowy, który wytwarza ślinę zawierającą enzymy służące do wstępnej fazy trawienia.
Wątroba
To największy gruczoł ustroju o wadze ok. 1,5-1,7 kg.
W organizmie człowieka wątroba pełni cztery funkcje: detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą.
Czynność wydzielnicza wątroby przejawia się w wydzielaniu żółci (ok. 1,5 litra dziennie).
to zbiornik (o pojemności 50 cm3) przeznaczony do magazynowania produkowanej przez wątrobę żółci. Żółć z woreczka wprowadzana jest przewodem do dwunastnicy.
Jeżeli żółć zamiast uchodzić do dwunastnicy, przedostaje się do krwi, mówimy wówczas o schorzeniu zwanym żółtaczką.
Trzustka
Ma długość 12-30 cm a jej grubość wynosi od 3-4 cm jej przewody wychodzą do dwunastnicy. Trzustka dzieli się na pęcherzykową i wyspową. Trzustka wytwarza sok trzustkowy zawierający enzymy, które trawią węglowodany, białka i tłuszcze oraz insulinę, która jest odpowiedzialna za magazynowanie glukozy w postaci glikogenu wątrobowego. Choroby trzustki to: cukrzyca, zapalenie trzustki
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…