Liczba „zapylających ” owadów spadła o 75 procent w ciągu ostatnich 25 lat, zgodnie z badaniami sugerującymi, że zbliżamy się do „ekologicznego Armagedonu”.
Konsekwencje dla ludzkości są ogromne, owady odgrywają zasadniczą rolę w życiu na ziemi jako zapylacze roślin oraz pożywienie większych zwierząt.
Gdy zabraknie owadów, naturalny ekosystem może się załamać !
Największe spadki liczebności pszczół zaobserwowano w rezerwatach przyrody w Niemczech .
Chociaż nie zidentyfikowano przyczyny tego procederu w 100%. Stosowanie pestycydów są uważane za czynniki prawdopodobne. Zmiana klimatu została również powołana jako odgrywająca potencjalną rolę.
Wyniki opierają się na pracy kilkudziesięciu entomologów. W Niemczech od 1989 roku, odnotowano średnią stratę w wysokości 76 procent populacji zapylaczy. Spadek ten był jeszcze wyraźniejszy w lecie – gdy liczba owadów jest najwyższa – straty sięgały nawet 82 %
Raport ONZ ostrzega, że pestycydy „agresywnie promowane” przez przemysł chemiczny miały „katastrofalny wpływ na środowisko, zdrowie ludzkie i całe społeczeństwo”.
Badania nad spadkiem owadów zostały opublikowane w czasopiśmie ” Plos One” .
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…