Categories: Witaminy i Minerały

Nauka o witaminie C – niezaprzeczalne dowody.

Użytkowników online: 99

Spośród wszystkich witamin, witamina C może być najbardziej kontrowersyjna. Naukowiec zaangażowany w promowanie witaminy C, Linus Pauling, był szkalowany poprzez próby tuszowania i marginalizacji jego wiadomości. Ale dowody skuteczności witaminy C nadal przebijają się na światło dzienne, pomimo przeciwności losu.

Zamieszczony 24 listopada 2011 roku artykuł naukowy w Journal of Orthomolecular Medicine omawia badanie zreferowane w PubMed, wykazujące, że[su_highlight background=”#ffd512″] istnieje zależność między wysokim stężeniem witaminy C a rzadszym występowaniem niewydolności serca, a także między niższym poziomem witaminy C w surowicy a wzrostem śmiertelności.[/su_highlight]

Gdybyś zagłębił się w raport podsumowujący badanie, zauważyłbyś, że badanie zostało oparte na określeniu, czy wysokie spożycie warzyw i owoców jest korzystne dla zdrowia serca. Większość z nas już to wie, jednak  dzięki badaniu z zastosowaniem bio-markerów mierzących poziom witaminy C we krwi, uzyskano niepodważalne dowody.

Medycyna ortomolekularna opiera się na stosowaniu dużych dawek suplementów do leczenia zarówno chorób psychicznych jak i fizycznych. Wysokie dawki są często wstrzykiwane. W samym 2007 roku odnotowano ponad 6000 000 zgonów spowodowanych chorobami serca. Jak donosi biuletyn z The Orthomolecular.org, suplementacja niedrogą witaminą C, w bezpieczny sposób podnosi jej poziom we krwi. Według biuletynu, każde 20 mikromoli / litr (mmol / L), witaminy C we krwi zmniejszyło śmiertelność wskutek niewydolności serca o 9 procent. Przyjmowanie zaledwie 500 miligramów witaminy C, pozwala osiągnąć 80 mikromoli / litr.

Witamina C nie jest produkowana przez organizm ludzki. Stopień absorpcji również nie jest jednakowy u każdego z nas. Dlatego przyjmowanie stosunkowo sporych dawek witaminy C jest dobrą inwestycją dla zdrowia.

Kilka faktów i mitów o witaminie C

Ortomolekularni lekarze są zdumieni panującą dezinformacją o witaminie C. Zalecana dawka (RDA) na witaminę C wynosi tyle, aby co najwyżej zapobiec szkorbutowi. Dla optymalnego zdrowia dawki powinny być znacznie wyższe. Strony internetowe i artykuły, które są usankcjonowane przez mafię lekarską zalecają pozostanie poniżej 2000 mgs C dziennie, aby uniknąć biegunki. Próg ten odnosi się do ewentualnej możliwości pojawienia się biegunki, jednak zależy to od organizmu danej osoby. Warto wiedzieć, że każdy niewchłonięty nadmiar tej witaminy jest wydalany, co zapobiega przedawkowaniu.

Jedna ze stron internetowych, która rozprzestrzenia dezinformacje o witaminie C ostrzega również przed rakiem na wskutek przyjmowania zbyt dużych ilości. Raport Reuters Health został obalony przez magazyn Science, ale w dalszym ciągu ten mit krąży w sieci.

Każda witamina C, niezależnie od pochodzenia, jest cząsteczką o nazwie kwas askorbinowy. Niezależnie od źródła (naturalnego lub syntetycznego), większość ekspertów uważa, że efekty jej przyjmowania są takie same. Duża dawka powinna zostać podzielona na mniejsze porcje przyjmowane w ciągu dnia, aby utrzymać maksymalny jej poziom we krwi.

Dawkiprzeciwutleniaczy w organizmie, wymagane są dożylne infuzje dla osiągnięcia poziomu pro-utleniaczowego, przeciwnowotworowego w osoczu.”> doustne mogą korygować jej braki, jednak dla osiągnięcia poziomu pro-utleniaczowego, przeciwnowotworowego w osoczu, witamina C podawana jest dożylnie. Może być stosowana w leczeniu ogromu chorób, a nawet w leczeniu raka. Witamina C w formie wstrzykiwania dożylnego jest tak mocnym i skutecznym lekiem, że FDA chce jej zakazać, tym bardziej, że nie może jej opatentować.

 

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago