Użytkowników online: 35

Coraz więcej badań pokazuje, że czekolada jest szczególnie bogata w przeciwutleniacze, ciemna czekolada przynosi korzyści zdrowotne, które wystawiają ją prosto na najnowszą listę prozdrowotnego pożywienia. To brzmi fantastycznie, ponieważ czekolada jest tak smaczna. Ale czy oby rzeczywiście tak zdrowe jest jedzenie czekolady? Odpowiedź rozczarowująca to najprawdopodobniej nie. Badania, które pozwalają pochwalić niesamowite korzyści zdrowotne Czekolady nie odnoszą się do średniej przechowywania zakupionej czekolady oraz, że odnosimy się do kakao.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Dobrą wiadomością jest to, że można stworzyć własną czekoladę tylko przy użyciu trzech bardzo zdrowych składników: kakao, olej kokosowy i miód!
 Stopniowo można szukać zdrowszych produktów. Czysta dieta jest procesem długotrwałym. Tym razem, moim nowym krokiem jest zdrowe zastąpienie kakao na Cacao. Ziarna kakaowca są źródłem jednych z najsilniejszych antyoksydantów żywności naturalnej. Proszek kakaowy jest podstawowym, najważniejszym składnikiem wykorzystywanym do produkcji prawdziwej czekolady. Pamiętaj, żeby zawsze tworzyć własne jedzenie jest to najlepszym wyborem.

Więc, jaka jest różnica między kakao i Cacao? Kakao pozyskuje się przez przetwarzanie ziaren kakaowca, które były prażone w wysokich temperaturach. Cacao jest pozyskiwane przez tłoczenie na zimno niepalonych ziaren kakaowca. Sposób wytwarzania Cacao jest minimalny i zachowuje wszystkie przeciwutleniacze, podczas gdy prażenie w wysokiej temperaturze niszczy je.

Weźmy na przykład popularne marki: czekoladki Hershey. Podobnie jak u innych producentów czekolad przemysłowych, w przeważającej części ich produkty nie są naprawdę czekoladą. W procesie ich produkcji, masło kakaowe jest mieszane z innymi olejami roślinnymi. Jest to tańszy sposób wytwarzania czekolady, ale problemem jest produkt końcowy który jest czymś innym niż „prawdziwa czekolada”. Większość z nich również zawiera cukier lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i używa lecytynę sojową jako emulgator.

Badania pokazują, że im ciemniejsza czekolada, tym lepiej. Należy jeść tylko mniej przetworzoną czekoladę, która zawiera co najmniej 65 procent kakao, zaleca Joy Dubost, PhD, RD, amerykański rzecznik Towarzystwa Dietetycznego. Nie tylko ciemna czekolada ma wyższe stężenie przeciwutleniaczy niż czekolada mleczna, ale jest również uboższa w dodatki cukru i niezdrowych tłuszczów.

Czy wiesz, że nabiał hamuje wchłanianie przeciwutleniaczy z Cacao? Tworzenie własnej prawdziwej czekolady przy użyciu mlecznych składników nie jest najlepszym sposobem, aby zachować wszystkie zalety zdrowotne.
Cacao zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż 100g jagód acai, jagód goji. Jest również bogate w minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź i mangan. Czy wiesz, że cacao może zwiększać poziom niektórych neuroprzekaźników, które promują poczucie dobrego samopoczucia? Jest to ta sama substancja chemiczna mózgu (fenyloetyloamina), która jest uwalniana, gdy doświadczamy głębokiego uczucia miłości i szczęścia.
Spośród wielu flawonoidów w Cacao, działanie dwóch w szczególności epikatechiny i kwercetyny, uważa się za odpowiedzialne za właściwości w walce z rakiem. Jedzenie prawdziwej czekolady pomaga zapobiegać rakowi! 


7 Korzyści zdrowotnych surowego Cacao

Korzystny wpływ na pamięć
Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu
P
oprawia widzenie
Chroni układ nerwowy
Obniża ciśnienie krwi
P
omoże poprawić Twój nastrój
Pomaga zapobiegać rakowi

Na szczęście udało mi się znaleźć organiczny proszek kakaowy, jest również dostępny w Internecie. Myślałem, aby zrobić moją własną czekoladę i znalazłem niesamowity przepis 3 składników. Tak, tylko trzy bardzo zdrowe składniki. Teraz to jest to, co nazywam zdrowym przysmakiem. Jedzenie czekolady może przynieść korzyści dla zdrowia, na prawdę wiele korzyści dla zdrowia! Upewnij się, że wybierasz Olej kokosowy tłoczony na zimno i surowy miód. if you like it better. „>Można również użyć syropu klonowego zamiast miodu.

Jestem tak podekscytowany moim nowym przepisem na czekoladę! Nie tylko są to pyszne czekoladki i moja rodzina je uwielbia, ale wiem, że są dobre dla naszego zdrowia. Gorąco polecam wypróbować ten przepis. Przygotowanie dosłownie trwa 5 minut, a czekoladki smakują lepiej niż wersje kupowane w sklepie.

Przepis:

Składniki:

1/2 szklanki proszku kakaowego

1/2 szklanki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (upewnij się, że jest stopiony).

4-6 łyżek surowego miodu (w zależności od tego, jak słodką lubisz czekoladę)

Instrukcje:

1. W średniej wielkości misce, wymieszać wszystkie składniki. Staraj się połączyć wszystkie składniki naprawdę dobrze. Można ubić ręcznie lub przy użyciu miksera.

2. Przełóż do formy (użyłem formy w kształcie jajka i formy serca z czekolady). Umieść w zamrażarce na około 1 godzinę.

3. Smacznego!

Wskazówka: Przechowuj swoje czekoladki w zamrażarce i wyjmuj je na kilka minut przed podaniem. Smakują niesamowicie! Dzięki tej recepturze zrobiłem 30 mini czekoladek. Można użyć syropu klonowego i wymienić olej kokosowy na masło kakaowe (kremowa wersja). Mam również zamiar spróbować połączenia innych smaków, takich jak ekstrakt waniliowy, szczypta soli, jagody i posiekane orzechy. Tyle kombinacji smakowych!