Categories: Poznaj swoje ciało

ILE ALKOHOLU TO ZA DUŻO I JAKIE SĄ SKUTKI NADMIARU?

Użytkowników online: 140

Regularne picie alkoholu jest zjawiskiem bardzo powszechnym w naszym społeczeństwie. Nastolatkowie często pod wpływem presji rówieśników piją alkohol w weekendy, podczas gdy dorośli z reguły sięgają po niego po pracy, by się odstresować.

W 2018 roku 87,6 procent osób w wieku 18 lat lub starszych zadeklarowało, że w pewnym okresie ich życia pili alkohol; 71,0 procent odpowiedziało, że pili w ciągu ostatniego roku; 56,9 procent odpowiedziało zaś, że pili w ciągu ostatniego miesiąca.

Powyższa statystyka pokazuje, że regularne picie alkoholu jest bardzo powszechne. Mimo, iż niekoniecznie każdy gustujący w alkoholu ma z nim problem, może być on przyczyną poważnych problemów zdrowotnych. Zazwyczaj skutki picia są dość indywidualne, w zależności od predyspozycji psychicznych i fizycznych, jednak tutaj przedstawiam 4 typowe, szkodliwe skutki regularnego picia alkoholu.

Zapalenie trzustki

Według Drinkaware 2/3 przypadków przewlekłego zapalenia trzustki dotyka osoby, które w przeszłości piły duże ilości alkoholu. Istnieją dwa rodzaje zapalenia trzustki: ostre i przewlekłe. Alkohol może być winowajcą w obu tych przypadkach.

Kilka rodzajów raka

Udowodniono naukowo, że alkohol jest rakotwórczy, a według National Cancer Institute szczególnie sprzyja on rozwojowi nowotworów typu:

Rak w głowie i szyi

Spożycie alkoholu jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju niektórych nowotworów umiejscowionych w głowie i szyi, a zwłaszcza raka jamy ustnej (z wyłączeniem warg), gardła i krtani. Ludzie, którzy spożywają 50 lub więcej gramów alkoholu dziennie (około 3,5 lub więcej drinków dziennie) posiadają co najmniej dwa do trzech razy większe ryzyko zachorowania na raka niż ci niepijący. Ponadto ryzyko rozwoju tych nowotworów jest znacznie wyższe u osób, które spożywają alkohol i zarazem palą papierosy.

Rak przełyku

Spożycie alkoholu jest głównym czynnikiem ryzyka dla określonego rodzaju raka przełyku – raka płaskonabłonkowego przełyku. Ponadto osoby, które dziedziczą niedobór enzymu, który metabolizuje alkohol, okazały się być w grupie znacznie większego ryzyka zachorowania na ten typ nowotworu.

Rak wątroby

Spożycie alkoholu jest niezależnym czynnikiem ryzyka i główną przyczyną raka wątroby (w następstwie wirusowego zapalenia wątroby typu B i wirusowego zapalenia wątroby typu C).

Rak piersi

Ponad 100 badań dojrzało związek między spożyciem alkoholu a ryzykiem raka piersi u kobiet. Metaanalizy badań (które obejmowały łącznie 58.000 kobiet z rakiem piersi) wykazały, że kobiety, które piły więcej niż 45 gramów alkoholu dziennie (ilość odpowiadająca średnio 3 drinkom) miały 1,5-krotnie większe ryzyko zachorowania na raka piersi, niż abstynentki. Ryzyko raka piersi było wyższe we wszystkich poziomach spożycia alkoholu: na każde 10 gram spożytego alkoholu dziennie, naukowcy zaobserwowali niewielki (siedmioprocentowy) wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi.

Rak jelita grubego

Alkohol jest związany z nieznacznie zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy. Metaanalizy 57 kohortowych i kliniczno-kontrolnych badań sprawdzających związek między spożyciem alkoholu a rakiem jelita grubego wykazały, że osoby, które regularnie piły 50 lub więcej gramów alkoholu dziennie (około 3,5 drinków) miały 1,5-krotnie większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób niepijących lub pijących okazjonalnie.  Na każde 10 gramów spożytego alkoholu dziennie, zaobserwowano siedmioprocentowy wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Depresja

Mimo, że alkohol jest konsumowany w celu np. rozkręcenia imprezy lub też złapania „klimatu”, uważa się, że działa depresyjnie.

Drinkaware stwierdza, że:

Jeśli pijesz dużo i regularnie, bardzo prawdopodobne, że rozwiną się u Ciebie niektóre objawy depresji. Regularne picie obniża poziom serotoniny w mózgu – związku chemicznego, który pomaga regulować nastrój.

Ze względu na to, że alkohol działa depresyjnie, zachowania typu myśli samobójcze są znacznie związane z jego nadużywaniem. Spożywanie alkoholu może być bardzo niebezpieczne dla osób, które również ze względu na inne czynniki są podatne na depresję.

Choroby wątroby

Według Alcohol Screening, będące następstwem spożywania alkoholu choroby wątroby są powszechne w Stanach Zjednoczonych.

Ponad 2 miliony Amerykanów cierpi na związane z alkoholem choroby wątroby. Osoby pijące w znacznych ilościach są bardzo narażone na zapalenia wątroby. Objawy jej zapalenia to gorączka, żółtaczka (zaburzenia zażółcenie skóry, gałek ocznych i moczu) i ból brzucha. Alkoholowe zapalenie wątroby może spowodować śmierć, w przypadku kontynuowania picia. Jeśli przestanie się spożywać alkohol, istnieje wyższa szansa wyleczenia.

U około 10 do 20 procent alkoholików rozwija się marskość wątroby (bliznowacenie wątroby), które może doprowadzić do śmierci. Chociaż marskość wątroby nie jest odwracalna, jeśli przestanie się pić, szanse na przeżycie znacznie wzrastają. Po odstawieniu alkoholu, osoby z marskością wątroby często czują się lepiej, a funkcjonowanie wątroby może się poprawić. Choć przeszczep wątroby w ostateczności może być konieczny, wiele osób z marskością wątroby, które powstrzymują się od alkoholu, nie wymaga transplantacji.

Ile to za dużo…?

Bezpieczna ilość alkoholu jest sprawą indywidualną.

Według Patient Info:

Mężczyźni i kobiety powinni pić nie więcej niż 14 jednostek (1 jednostka – 10 gram) alkoholu tygodniowo. Jednostki te powinny być rozłożone na okres jednego tygodnia, w którym 2 dni są objęte abstynencją.

Korzyści wynikające z ograniczania, bądź też całkowitego zaprzestania spożywania alkoholu

  • lepszy nastrój
  • więcej pieniędzy w portfelu
  • mniejszy lub brak kaca
  • mniejsze ryzyko zrobienia czegoś głupiego
  • lepsza pamięć
  • zdrowszy stylu życia

Jest dopuszczalne systematyczne picie w małych ilościach, w niektórych przypadkach jest to nawet wskazane (np. czerwone wino)! Niemniej jednak ważne jest, aby znać niebezpieczeństwa wynikające z regularnego picia alkoholu w nadmiernych ilościach. Na zdrowie!

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago