Olej kokosowy rafinowany vs nierafinowany – który wybrać ?

Zanim zaczniemy, pozbądź się fobii tłuszczowej !

W jakich przypadkach stosować olej kokosowy? Można niemalże do wszystkiego!

Sucha skóra? Olej kokosowy!

Naturalna pasta do zębów? Olej kokosowy!

Pogromca zniszczonych lub łamliwych włosów? Olej kokosowy

Zobacz również :

Olej kokosowy jest wszechstronny, zdrowy, naturalny i korzystnie rozwiązuje masę problemów. Warto jednak wiedzieć… nie są one sobie równe. Występują w formie rafinowanej i nierafinowanej – Virgin.

Przyjrzyjmy się nieco bliżej tym dwóm typom:

[bsa_pro_ad_space id=4]

Rafinowany:

  • brak smaku i zapachu
  • temperatura palenia – 204 stopnie Celsjusza
  • zrobiony z suszonych kokosów
  • rafinowany parą, nie chemikaliami
  • certyfikowany, organiczny, non-GMO

Nierafinowany

  • kokosowy smak i zapach
  • temperatura palenia – 177 stopni Celsjusza
  • zrobiony ze świeżych kokosów
  • nie podlegał procesom rafinacji
  • certyfikowany, organiczny, non-GMO

 

Jak jest zrobiony olej kokosowy?

Nierafinowany:

Świeża treść kokosową wygarniamy ze skorupy, a następnie tłoczymy na zimno. W wyniku powstaje tylko olej posiadając czysty smak i zapach.

Rafinowany

Wykonany z suszonej treści kokosa. Podczas rafinacji używana jest para, która neutralizuje smak i zapach. Niektóre firmy korzystają z niebezpiecznych środków chemicznych (np. kwas fosforowy, taki sam jak przy produkcji coca coli) do produkcji tego typu oleju kokosowego. Warto wówczas wybierać certyfikowane, sprawdzone produkty.

Jak stosować olej kokosowy?

Świetnie nadaje się do pieczenia, gotowania, pielęgnacji ciała i włosów, oraz wiele innych czynności. W oparciu o osobiste preferencje smaki i zapachu oleje można stosować zamiennie raz rafinowany, raz nierafinowany.

Podczas gotowania rafinowany olej kokosowy a wyższą temperaturę palenia, co czyni go idealnym do smażenia i pieczenia.

Który olej jest lepszy?

To od Ciebie zależy na który się zdecydujesz. Jeśli lubisz smak i zapach kokosa z pewnością Virgin będzie dla Ciebie lepszym wyjściem. Warto pamiętać, że proces rafinacji to sposób obróbki pożywienia, dlatego pewna ilość witamin może ulec pomniejszeniu. Np. często obserwuje się, że w rafinowanych produktach znajduje się mniej kwasu laurynowego (silny środek bakteriobójczy ) z kolei olej rafinowany ma dużo wyższą temperaturę dymienia, dlatego nadaje się idealnie do smażenia, mamy mniejsze ryzyko peroksydacji kwasów tłuszczowych  (przepalenie tłuszczu na zbyt wysokim ogniu) ponieważ rafinowany olej kokosowy utlenia się  w temperaturze ok. 204 sc a nierafinowany w ok. 177 sc.

Jak kupować olej kokosowy?

Przy warto upewnić się, że produkt jest:

  • organiczny, certyfikowany
  • non-GMO
  • tłoczony na zimno lub rafinowany tylko parą a nie oczynnikami chemicznymi, ten znaczek zapewni nam dobrą jakość
  • niebielony
  • oczyszczony parą

Jaki jest Twój ulubiony najbardziej twórczy sposób na wykorzystanie oleju kokosowego?

Dodam, że świetnie się nadaje jako środek do demakijażu i jako pasta do zębów.

Osobiście polecam :

 

 

 

View Comments

Recent Posts

Zaskocz swoją rodzinę tymi niesamowitymi i zdrowymi śniadaniami!

Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…

2 godziny ago

Ta lista 10 wegetariańskich dań zaskoczy nawet zagorzałych mięsożerców!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…

5 godzin ago

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

2 dni ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

2 dni ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

2 dni ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

2 dni ago