Frytki ze słodkich ziemniaków + naturalny ketchup

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Jest to jedno z najpopularniejszych przekąsek serwowanych przez fast foody w wielu krajach. W ostatnich latach, coraz większą popularność zdobywają frytki ze słodkich ziemniaków.

Wszyscy wiedzą, że frytki nie są dla nas dobre. Pokrojone ziemniaki smażone w przetworzonym oleju oraz keczup na bazie cukru rafinowanego lub syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i dodatków chemicznych to mieszanka zabójcza.

Zamiast tego wypróbujmy zdrowszą alternatywę frytek w domu. Frytki z batatów dają uczucie sytości, a także dostarczą wiele korzyści leczniczych.

Podajemy przepis na słodkie frytki ziemniaczane, ale można użyć dowolnego rodzaju ziemniaka. Frytki z tego przepisu można przygotować bardzo szybko i z pewnością będzie to hit wśród dzieci i dorosłych!

Pieczone słodkie frytki z keczupem

Składniki:

Do frytek:

• 2 duże słodkie ziemniaki

• szczypta suszonej cebuli w proszku

• sól morska do smaku

Do ketchupu:

• 150 g koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów

• 1/3 szklanki soku jabłkowego

• 2 łyżki soku z cytryny

• 2 łyżeczki surowego miodu

• 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

• 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

• 1/4 łyżeczki suszonego oregano

• szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili ( opcjonalnie )

• sól morska do smaku ( opcjonalnie )

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________
a:

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Rozłóż papier do pieczenia na obu poziomach. Jeśli nie masz papieru – posmaruj cienko olejem kokosowym.

Pokrój słodkie ziemniaki na frytki i umieść na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się lekko brązowe po jednej stronie. Przewróć i piecz przez kolejne 10 do 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika więc najlepiej sprawdzać.

Podczas pieczenia frytek przygotuj mieszankę ketchupową. Przyprawy stosuj według potrzeb i upodobań smakowych.

Ketchup : wszystkie składniki mieszamy w metalowym garnku, doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż się ostudzi – gotowe

Smacznego.

 

Recent Posts

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

1 godzinę ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

2 godziny ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

4 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

4 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

4 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

5 dni ago