Tradycyjna zupa czosnkowa może być bardzo pomocna jeśli chodzi o leczenie przeziębienia i grypy. Jej podstawowymi składnikami jest czosnek, czerwona cebula i tymianek. Na szczęście ludzie mają tendencję do sięgania po tradycyjne sposoby, gdy chodzi o przeziębienie lub grypę. Zastanawiałaś się dlaczego wirusy stały się niebezpieczne i bardziej odporne na leki, a ich objawy znacznie się nasiliły co potwierdzają eksperci zdrowia.
Czosnek ma moc dzięki, której może stawić czoła mutacjom wirusowym. Chodzi przede wszystkim o jego zawartość allicyliny. Grupa naukowców z Uniwersytetu w Waszyngtonie przeprowadziła badania w tej kwestii. Doszli do wniosku, że czosnek jest potężny i[su_label type=”important”] 100 razy bardziej skuteczny niż 2 najbardziej popularne antybiotyki[/su_label] używane w leczeniu różnych chorób powstałych przez bakterie odpowiedzialne za występowanie chorób przenoszonych przez żwyność.
Jedz czosnek regularnie! To jedna z najlepszych rad, dodawaj go do posiłków, sałatek, mieszaj z oliwą, dzięki temu pozostaniesz zdrowa i a na przeziębienia. Najnowsze badania nigdy nie ujrzą światła dziennego, ponieważ nie pozwolą na to giganty farmaceutyczne.
5 główek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże czerwone cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
6 szklanek bulionu z kurczaka
garstka świeżych/suszonych ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
1 szklanka kwaśnej śmietany
Najpierw podgrzej piekarnik do 180 stopnii. Obierz czosnek, polej sreberko oliwą a następnie zawiń je w główki czosnku. Piecz około półtora godziny, kiedy gotowe wyjmij z piekarnika i zostaw czosnek na parę minut. W międzyczasie wrzuć do garnka troche masła i dwie łyżki oliwy i podgrzej do średniej temperatury. Dodaj cebulę i trzymaj na ogniu około 10 minut. Gdy czosnek ochłonie ugnieć go przy pomocy widelca, a następnie wrzuć do garnka, następnie dodaj bulion i zioła. Następnie blenduj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już ją uzyskasz postaw znów na ogniu i dodawaj kwaśnej śmietany mieśzając w garnku. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jak wiadomo czosnek poddany długotrwałej obróbce termicznej traci do 80% substancji aktywnych, głównie allicyliny, dlatego warto na sam koniec wcisnąć 2 ząbki świeżego czosnku aby spotęgować ilość allicyliny.
Jest to doskonały przepis, który poprawia zdrowie i ochroni przed zachorowaniami, może i przygotowanie zajmuje czas ale warto mieć w w zamrażarce zawsze porcję zupy, gdy tylko poczujesz że łapie cię przeziębienie będziesz dysponować najlepszym na nie lekarstwem.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
Nie dziekuje nie skorzystam, jedno stwierdzenie piec czosnek w folii aluminowej , dyskwalifikuje danie .Aluminium jest szkodliwe dla zdrowia , wszelkie folie , garnki aluminiowe powinny byc wywalone z kuchni.
Błąd - nie na podstawie koloru określamy pochodzenie czosnku.
po co gotować czosnek skoro traci 80 % wartości leczniczych? to już lepiej zjeść na surowo :P
Jeżeli chcesz poddać czosnek działaniu wysokiej temperatury najpierw musisz go rozgnieść i odczekać 10 min i dopiero dodawać do potrawy