Oczywiście w obecnym czasie możemy kupić zdrową żywność w różnych sklepach „BIO” bez obaw, że jest ona zmodyfikowana genetycznie czy potraktowana pestycydami, jednak jest to bardzo kosztowne. Dlatego podpowiadamy jak w warunkach domowych wyhodować niektóre zioła czy warzywa. Po pierwsze mamy wtedy 100% pewność, że są one naprawdę ekologiczne, mamy satysfakcję z własnej uprawy i co również ważne, zawszę będziemy mieć je pod ręką. Jedyne, co potrzebujemy to świeże ścinki, woda i światło.
Aby wyhodować to warzywo należy odciąć podstawę selera i pozostawić ją w miseczce z odrobiną ciepłej wody. Następnie ustawić w nasłonecznionym miejscu. W przeciągu tygodnia z selera powinny wyrosnąć listki. Kolejny etap to przesadzenie warzywa do doniczki z ziemią.
Podobnie jak seler sałatę rzymską wyhodujemy wkładając dolną cześć główki do miseczki z odrobiną ciepłej wody. Nie powinna przekraczać ona 1, 5 centymetra. Z macierzystej sałaty po ok. 2 tyg. powinny wypuścić świeże liście. Następnie przekładamy sadzonkę do doniczki z ziemią. W taki sam sposób można zaszczepić kapustę.
Kiedy czosnek leży już jakiś czas, czasami zaczyna kiełkować jak u cebuli szczypiorek. Należy włożyć taką główkę do niewielkiej ilości wody i postawić w nasłonecznionym miejscu. Kiełki są łagodniejsze w smaku niż ząbek czosnku, doskonale pasują do sałatek czy makaronów.
Jeśli pozostały ci ścinki gałązek po poprzedniej bazylii, to śmiało możesz wyhodować z nich swoją świeżą i ekologiczną roślinkę. Potrzebne są, co najmniej cztery gałązki, należy umieścić je w szklance zimnej wody i ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zmieniaj często wodę, aby gałązki nie pokryły się śluzem. Kiedy łodygi wypuszczą korzenie na kilka centymetrów, można przełożyć je do doniczki z ziemią. Po kilku tygodniach wyrośnie z nich piękny krzaczek bazylii.
Z marchewki możemy wyhodować zieloną część. Wystarczy umieścić końcówki warzywa w pojemniczku z wodą, postawić w nasłonecznionym miejscu. Natka marchewki jest nieco gorzka, jednak w połączeniu z czosnkiem lub octem np. jabłkowym, doskonale nadaje się do sałatek.
Jeśli wsadzisz łodygi kolendry do szklanki z wodą, zaczną się ukorzeniać. Gdy korzenie osiągną długość kilku centymetrów przesadź je do doniczki z ziemią i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu. W ciągu kilku tygodni otrzymasz nowy pełny krzaczek kolendry
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…
Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…