11 produktów, które wykazują działanie antydepresyjne


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Depresja ma swoje źródło głównie w czynnikach genetycznych i nieprawidłowej florze jelitowej 1,2 ale przyczyny depresji mogą być również związane z życiem społecznym i emocjonalnym osoby. Większość osób z ciężką depresją jest zmuszona do brania leków przeciwdepresyjnych bowiem psychoterapia nie zawsze przynosi tak dobry efekt. Leki antydepresyjne są drogie i powodują sporo różnych skutków ubocznych, które mogą obejmować myśli samobójcze, spadek lub przyrost masy ciała i zmiany osobowości. Dobrą wiadomością dla osób z mniej nasiloną depresją mogą być naturalne leki przeciwdepresyjne.

Oto 11 produktów, które wykazują działanie antydepresyjne:

Brokuły

Może to wydawać się trochę uproszczone ale to skromne warzywko jest naprawdę dobre dla mózgu. Jest doskonałym źródłem witaminy B6, białka i wapnia, które utrzymują nasze ciało w odprężeniu i radosnym nastroju. Brokuł może zmniejszyć lęk i bezsenność. Może też przyczynić się do zmniejszenia łaknienia słodkich przekąsek.

BROKUŁ – LIŚĆ I ŁODYGA SĄ ZDROWSZE NIŻ KWIAT TEGO WARZYWA.

Kurkumina

Związek ten znajduje się w kurkumie, przyprawie powszechnie stosowanej w indyjskim curry. Jest w niej mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zneutralizować wolne rodniki w organizmie. Może pomóc również złagodzić objawy depresji.

Połączenie doskonałe – ananas, imbir, kurkuma. Sprawdź co potrafi

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Miłorząb dwuklapowy ( Ginkgo biloba )

Anty-depresyjne działanie Ginkgo biloba było badane i okazało się, że miłorząb dwuklapowy jest skuteczny w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji. Gingko biloba pomaga poprawić przepływ krwi w mózgu, co przyczynia się do zmniejszenia objawów niewydolności naczyń mózgowych ( zmniejszenie dopływu krwi do mózgu ), który zwykle powoduje szum w uszach, ból głowy, depresję, krótkotrwałe zaburzenia pamięci, rozleniwienie i brak czujności.

Nasiona Chia

Aminokwasy, żelazo i witaminy z grupy B są niezbędne dla mózgu. Nasiona Chia są pełne białka i pomagają w optymalnej funkcji neuroprzekaźnika i produkcji kwasów Omega-3 i błonnika. Omega 3 pomagają zmniejszyć depresję i niepokój.

Pomidory

Pomidory są bogate w likopen, fitoskładnik, który pomaga zwalczać stany zapalne. Co ciekawe, najkorzystniejsze jest jedzenie pomidorków cherry, ponieważ większość likopenu jest w skórze, a mniejsze pomidory mają wyższy stosunek skóry do miąższu.

Sushi

Badania wykazały, że olej z ryb może rzeczywiście poprawić samopoczucie. Osoby cierpiące na depresję mają niższy poziom kwasów omega-3 we krwi. Olej z ryb można znaleźć w surowej i gotowanej ryby, a może być również stosowany jako suplement diety.

Ziarna słonecznika

Żółte kwiaty są uniwersalnym symbolem szczęścia, a nasiona słonecznika są doskonałym źródłem aminokwasu fenyloalaniny, który organizm zamienia w noradrenalinę – twój naturalny antydepresant.

Szafran

Szafran jest przyprawą pochodzącą z suszonych części krokusy, kwiatów z rodziny irysów. Badania wykazały skuteczność szafranu w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji.

Banany

Banany zawierają rodzaj białka o nazwie tryptofan, który pomaga organizmowi generować serotoninę, odpowiedzialną za utrzymanie cię bardziej szczęśliwym, zrelaksowanym i mniej zestresowanym. Badania wykazały, że przyjmowanie 1000 mg tryptofanu 3 razy dziennie może znacznie polepszyć nastrój.

CHLEB BANANOWY Z OWOCAMI – BEZ MĄKI I BEZ CUKRU

Brązowy ryż

Ryż brązowy zawiera witaminy B1 i B3. Jest bogaty również w kwas foliowy i ma niski indeks glikemiczny. Niska zawartość cukru w tym ryżu hamuje wahania nastroju.

Witamina D

Witamina D działa jak silny naturalny lek przeciwdepresyjny, dlatego terapia światłem jest czasami stosowana w leczeniu ludzi, którzy są przewlekle chorzy na depresję. Okazja przebywania w naturalnym świetle daje większą szansę wyleczenia z przewlekłej lub ostrej depresji.

7 objawów niedoboru witaminy D

Gotu Kola (wąkrotka azjatycka)

Roślina ta od tysięcy lat była czczona przez taoistycznych mistrzów i joginów jako silne zioło długowieczności. Gotu Kola jest jedną z głównych roślin, która wpływa na poprawę zdrowia mózgu. Wykazano w badaniach na zwierzętach i ludziach, że Gotu Kola ma działanie na funkcje kory mózgowej, która odpowiada za świadomość, percepcję, pamięć, zdolności myślowe, intelekt i czynności mózgowe. Ekstrakt z roślin również, jak wykazano, przyczynia się do naprawy uszkodzonych neuronów i promowania wzrostu nowych sieci neuronowych. Badania na dzieciach karmionymi Gotu Kola wykazały, że są bardziej uważne, zdolne do lepszej koncentracji, spokojniejsze, następowała u nich poprawa pamięci, oraz chęć do rozwijania swoich uzdolnień. Uważa się również, że następuję poprawa komunikacji między półkulami mózgu, które jak wykazano, stymulują większą kreatywność i powodują wzrost częstotliwości dodatnich stanów fal mózgowych (w szczególności alfa, gamma i beta).

Gotu Kola ma szereg innych bardzo korzystnych właściwości wpływających na ciało i umysł, które wykraczają poza zakres tego artykułu.

Lwia grzywa (soplówka jeżowata)

Lwia grzywa, zwana też soplówką jeżowatą, jest grzybem leczniczym, który był używany przez tysiące lat w Azji jako potężny środek medycyny naturalnej. W ostatnich badań przeprowadzonych przez japońskiego dr Hirokazu Kawagishi, wykazały, że pozytywny wpływ preparatów soplówki jeżowatej związany jest z ich indukującym wpływem na aktywność nerwowego czynnika wzrostu (ang. NGF – nerve growth factor). Czynnik wzrostu nerwów jest bioproteina, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i regeneracji neuronów w mózgu. Brak NGF jest uważane za jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera i innych chorób zwyrodnieniowych mózgu. NGF jest wymagany przez mózg i ważne neurony czuciowe znajdujące się w całym ciele, aby cały układ nerwowy był mocny, wytrzymały i zdrowy. NGF może również stymulować wzrost nowych neuronów w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. NGF jest podstawowym białkiem odpowiedzialnym za wzmocnienie i naprawę zaburzeń neurologicznych i przebudowę sieci nerwowych w mózgu i całym ciele.

Poszczególne związki występujące w grzybni soplówki są jednymi z najsilniejszych induktorów NGF wszystkich naturalnych związków znanych człowiekowi. Składniki soplówki jeżowatej przenikają barierę krew-mózg, co jest podstawowym warunkiem skutecznego działania danej substancji na ośrodkowy układ nerwowy. Ekstrakt jest w stanie pobudzić NGF, co ma zasadnicze znaczenie dla rozrostu i życia neuronów. Pobudza mielinizację, czyli tworzenie się otoczki zbudowanej z mieliny na włóknach nerwowych.

Wykazano również, że soplówka wpływa na zmniejszenie płytek amyloidowych, które zaburzają przekaźnictwo nerwowe w mózgu. Amyloid to szkodliwe białko, które utrudnia funkcjonowanie nerwów i pojawia się przede wszystkim przy chorobie Alzheimera i innych chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona.

Bacopa

Bacopa to zioło lecznicze, stosowane powszechnie w Indiach i istotne w medycynie Ayurveda, gdzie jest również znane jako „Brahmi”. Najnowsze badania wykazały, że zioło Bacopa jest odpowiedzialne za lepszą komunikację synaptyczną. Synapsy i receptory komórek nerwowych stają się bardziej aktywne i następuje szybszy przepływ informacji między nimi. Bacopa także stymuluje produkcję serotoniny i zmniejsza tempo rozpadu dopaminy, co powoduje, że  wspiera nasz organizm w walce ze stresem i lękami, a także poprawia nastrój-pozwala się nam odprężyć i zrelaksować. Zawiera także potężny enzym zwany hydroksylazą tryptofanu, który poprawia pamięć, usprawnia proces zapamiętywania, kojarzenia oraz odtwarzania informacji przesyłanych do mózgu.

Ponadto Bacopa jest ziołem adaptogennym, co oznacza, że doprowadza do równowagi ciała. Wiele osób z lękami lub którzy są zestresowani, stwierdziło, że zioło ich uspokaja i odwrotnie, osoby z przewlekłym zmęczeniem stwierdziły, że zioło dodaje im energii. To sprawia, że jest ono bezpieczne.

Chociaż wszystkie te zioła są niesamowite i potężne, to zaleca się, aby rozpocząć od stosowania jednego, aby zrozumieć, jak nasz mózg i ciało reaguje na jego działanie i również dać czas, aby organizm mógł się dostosować. Uruchamianie wielu ziół na raz, sprawia, że trudniej jest dostrzec, która roślina daje jakie efekty.

 

bibliografia :

[1] Veerendra Kumar MH, Gupta YK. Effect of different extracts of Centella asiatica on cognition and markers of oxidative stress in rats. J. Ethnopharmacol. 2002 Feb;79(2):253-60.

[2] Rao SB, Chetana M, Uma Devi P. Centella asiatica treatment during postnatal period enhances learning and memory in mice. Physiol Behav. 2005 Nov 15;86(4):449-57.

[3] Soumyanath A, Zhong YP, Gold SA, Yu X, Koop DR, Bourdette D, Gold BG. Centella asiatica accelerates nerve regeneration upon oral administration and contains multiple fractions increasing neurite elongation in-vitro. J Pharm Pharmacol. 2005 Sept;57(9):1221-9.

[4] M.V.R. Appa Rao, et. al, The Effect of Mandookaparni (Centella Asiatica) on the General Mental Ability (Medhya) of Mentally Retarded Children, Journal of Indian Medicine (August 25, 1973), p.9-12.

[5] Leviton R. Brain Builders!, A Lifelong Guide to Sharper Thinking, Better Memory, and an Ageproof Mind. Penguin; 1995.

[6] Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, et al. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54.

[7] Kawagishi, H, et al “The Inducer of the Synthesis of Nerve Growth Factor from Lion’s Mane (Hericium erinaceum)” Explore! Vol. 11, No. 4, 2002.

[8] Nagai, K. et al “Dilinoleoyl-phosphatidylethanolamine from Hericium erinaceum protects against ER stress-induced Neuro2a cell death via protein kinase C pathway.” J Nutr Biochem, 17 (2006) 525-530.

[9] Mori, K et al “Improving Effects of the Mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceum) on Mild Cognitive Impairment: A Double-blind Placebo-controlled Clinical Trial.” Phytother Res, 23, 367-372 (2009).

[10] Kawagishi, H et al “Anti-dementia effects of a low polarity fraction extracted from Hericium erinaceum.” Abstracts of the 5th International Medicinal Mushroom Conference, p. 18-19, September 5th – 8th, 2009, Nantong, China.

[11] Wang J, Chen W, Wang Y. A ginkgo biloba extract promotes proliferation of endogenous neural stem cells in vascular dementia rats. Neural Regen Res. 2013;8(18):1655-62.

[12] Birks J, Grimley evans J. Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database Syst Rev. 2009;(1):CD003120.

[13] Singh RH, Narsimhamurthy K, Singh G. Neuronutrient impact of Ayurvedic Rasayana therapy in brain aging. Biogerontology. 2008 Dec;9(6):369-74. doi: 10.1007/s10522-008-9185-z.

[14] Aguiar S, Borowski T. Neuropharmacological review of the nootropic herb Bacopa monnieri. Rejuvenation Res. 2013;16(4):313-26.

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz