Truskawki na czele niechlubnej listy owoców zawierających pestycydy


Podziel się ze znajomymi 🙂
  • 729
  •  
  • 1
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    731
    Shares

Truskawki zostały sklasyfikowane na pierwszym miejscu „Parszywej dwunastki” – listy wyrobów zawierających pestycydy, zgodnie z Environmental Working Group ( EWG ).

Jabłka, które znalazły się na szczycie listy w pięciu ostatnich latach, w tym roku zajęły drugie miejsce.

W prawie wszystkich badanych próbkach truskawek ( 98% ) – wykryto pozostałości pestycydów, 40% miało pozostałości 10 lub więcej pestycydów a niektóre spośród nich miały nawet pozostałości 17 różnych pestycydów.

Niektóre z tych substancji zostały określone przez organizację jako „stosunkowo łagodne” ale niektóre mogą być związane z chorobami, zaburzeniami hormonalnymi, problemami neurologicznymi i reprodukcyjnymi.

Sonya Lunder, starszy analityk EWG oświadczyła: „To zaskakujące ale zobaczmy jak truskawki są skażone pozostałościami niebezpiecznych pestycydów”. Poziomy te jednak są dopuszczalne na mocy obowiązujących przepisów. Lunder wezwała organy władzy aby wzięły pod uwagę ostatnie badania i zmieniły przepisy.

Na przeciwległym biegunie, na czele „Czystej Piętnastki” znalazło się awokado jako owoc najmniej skażony pestycydami.

Sprawozdanie roczne otrzymało krytykę ze strony niektórych ekspertów, którzy stwierdzili, że rankingi są wątpliwe i nie trzeba się obawiać tradycyjnie uprawianych produktów.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/
___________________________________________

Lista „Parszywa dwunastka” została podważona przez społeczność naukową Alliance for Food & Farming – organizację non-profit, która skupia 50 stowarzyszeń rolniczych, grup towarowych i indywidualnych producentów. Ludzie z grona wyżej wymienionych grup twierdzą, że owoce i warzywa nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzkiego. Ich opinie poparte są założeniami o bardzo niskiej szkodliwości pestycydów. Zanim pestycyd może być użyty, Agencja Ochrony Środowiska musi określić, że nie będzie stanowić ryzyko dla zdrowia ludzkiego lub środowiska naturalnego.

Lista 2016 Parszywa dwunastka:

1. Truskawki

2. Jabłka

3. Nektarynki

4. Brzoskwinie

5. Seler

6. Winogrono

7. Wiśnie

8. Szpinak

9. Pomidory

10. Słodka papryka

11. Pommrańcza

12. Ogórki

Warto też wspomnieć o zielonych warzywach liściastych, takich jak kapusta lub jarmuż. Podczas gdy te warzywa nie spełniają kryteriów rankingowych Parszywej Dwunastki, często stwierdza, się są skażone środkami owadobójczymi toksycznymi dla ludzkiego układu nerwowego.

Lista 2016 Czysta Piętnastka:

1. Awokado

2. Kukurydza

3. Ananasy

4. Kapusta

5. Zamrożony groszek

6. Cebula

7. Szparagi

8. Mango

9. Papaja

10. Kiwi

11. Bakłażan

12. Melon spadziowy

13. Grapefruit

14. Kantalupa

15. Kalafior

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  • 729
  •  
  • 1
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    731
    Shares
  •  
    731
    Shares
  • 729
  •  
  • 1
  • 1
  •  
  •  
  •  

1 Comment

  1. Wszystko ładnie pięknie, tylko autor zapomniał wspomnieć, że to zestawienie dotyczy Stanów Zjednoczonych. Organizacja EWG jest amerykańską organizacją non-profit. Poza tym czytając zestawienia Dwunastki czy Piętnastki już na zwykły chłopski rozum widać, że to ma się nijak do rynku polskiego. No bo niech ktoś spróbuje w zwykłym normalnym sklepie (nie jakimś wypasionym, który zajmuje się importowaniem tylko owoców/warzyw) kupić dobrej jakości awokado, mango, czy papaję. Poza tym konia z rzędem temu, kto wie, co to jest „melon spadziowy” po polsku 🙂 Jak na moje to zwykły przedruk tekstu ze strony amerykańskiej 🙂 Aczkolwiek fajnie się dowiedzieć, co za oceanem jest zdrowsze a co mniej zdrowe 🙂

Dodaj komentarz