Jak witamina D3 i K2 wpływa na organizm – 10 faktów

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dlaczego witamina D3 i K2 leczy nasze serce ?

Podstawową witaminą jaka pomaga oczyścić nasze tętnice to Witamina K2 jest produkowana w naszym organizmie przez florę bakteryjną. Jeśli jednak nasza flora bakteryjna jest w złej kondycji lub jeśli zażywamy doustną witaminę D3 musimy dostarczać sobie witaminę K2 z żywności. Witamina K2 (a dokładniej jedna z jej form, MK-7) jest obecna w produktach fermentowanych: warzywach i niektórych serach (gouda, cheddar), oczywiście tych „prawdziwych”. Szczególnie wysoką zawartością witaminy K2 cechuje się natto, czyli fermentowane ziarna soi o bardzo intensywnym zapachu. Również witaminę K2 posiadają kiszonki, sery… oraz witamina K2 w kapsułkach, ale wyłącznie naturalnego pochodzenia(z natto).

Niedobór witaminy K2 może być tak samo ważny dla optymalnego zdrowia jak niedobór witaminy D. Witamina K2 jest istotna dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych. Odgrywa rolę w innych procesach biologicznych takich jak odnowa tkanek, wzrost komórek. Działa wspomagająco w ciąży i jest ważna w profilaktyce raka.

witamina-d-niedobry-grafika
infografika z portalu : thisisbio.pl

 

Witamina K2 jest ważnym dodatkiem do witaminy D, bez której nie może działać prawidłowo. Działanie biologiczne K2 jest także osłabione przez brak witaminy D, więc tak naprawdę te dwa składniki odżywcze muszą iść ze sobą w parze.

Witaminy D i K2 działają synergistycznie z magnezem i wapniem, więc ten kwartet powinien być skojarzony idealnie.

Zważywszy, że witaminę K1 ( podstawową formę witaminy K odpowiedzialną za krzepnięcie krwi ) można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, witamina K2 jest obecna tylko w fermentowanych produktach spożywczych. Jest ona wytwarzana przez niektóre bakterie podczas procesu fermentacji.

Przykładem produktu, który jest naturalnie bogate w witaminy K2 jest natto ( produkt fermentacji soi) i fermentowane warzywa takie jak kapusta kiszona.

Surowe produkty mleczne, takie jak sery, niektóre surowe masła i kefiry zawierają również duże ilości witaminy K2. Wysoki poziom K2 zapewnią jednak zwierzęta karmione wyłącznie trawą ( nie ziarnem ).

Jeśli chodzi o suplementy, możemy wymienić Menachinon-7 (MK-7) – rodzaj witaminy K2 pobierany z prawdziwego jedzenia oraz MK-4 dostępny tylko w postaci syntetycznej. Ten drugi ma jednak dość istotną wadę: bardzo krótki biologiczny okres półtrwania, co wymaga przyswajania go kilka razy dziennie. Badania wykazały, że w szczególności MK-7 zapobiega zapaleniom przez hamowanie markerów pro-zapalnych.

k2d3groznechoroby

7 objawów niedoboru witaminy D

1. Ból i osłabienie mięśni.

2. Upośledzony system odpornościowy.

3. Nadciśnienie.

4. Uczucie smutku / Depresja.

5. Problemy jelitowe.

6. Nadmierne pocenie.

7. Choroby serca.

tutaj -> Szczegółowy opis wszystkich 7 punktów 

Niedobór witaminy D powoduje choroby 

Niedobór witaminy D jest połączony z chorobą Hashimoto, zgodnie z jednym z badań wykazującym, że ponad 90% badanych pacjentów miało niedobór tej witaminy. Jednak nie jest jasne, czy niski poziom witaminy D były bezpośrednią przyczyną Hashimoto, czy też był to wynik samego procesu chorobowego. Nadczynność tarczycy, w szczególności przy chorobie Gravesa-Basedowa, jak wiadomo, powoduje utratę gęstości kości, co jest spowodowane niedoborem witaminy D często u osób z nadczynnością tarczycy. Masę kostną można odzyskać podczas leczenia nadczynności tarczycy i eksperci sugerują, że odpowiednie składniki odżywcze potrzebne do budowy kości, takie jak witamina D, są szczególnie ważne w trakcie i po leczeniu ..

Pokarmy, które zawierają znaczną ilość witaminy D to tłuste ryby, jajka, grzyby, Światło słoneczne jest również potencjalnym źródłem, ale ilość produkowanej witaminy zależy od pory roku i szerokości geograficznej. Jeśli klienci mają niski poziom witaminy D, suplement w postaci witaminy D3 może okazać się niezbędny, wtedy też lekarz chorego klienta powinien monitorować postępy, aby móc zapewnić suplementację w odpowiednim zakresie.

Niedobór witaminy D jest powszechny u osób w każdym wieku, zwłaszcza u tych, których aktywność na świeżym powietrzu jest ograniczona. Naukowcy szacują, że 50 procent ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka ( osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą )

Oznaki, które mogą wskazywać na niedobór witaminy D w wieku powyżej 50 lat to: ciemniejsza skóra, otyłość, obolałe kości, uczucie smutku, bóle głowy i zaburzenia czynności immunologicznej.

Najprostszą metodą na utrzymywanie witaminy na odpowiednim poziomie jest badanie jej poziomu dwa razy w roku. Na podstawie oceny zdrowej populacji z naturalną ekspozycją na słońce, optymalny zakres wydaje się być gdzieś pomiędzy 50 a 70 ng/ml. Jednak normy nie są precyzyjne.

Jeśli chodzi o zoptymalizowanie poziomu witaminy D, uważa się, iż rozsądna ekspozycja na słońce jest najlepszym sposobem. W przypadku gdy nie ma możliwości ekspozycji na słońce przez cały rok, należy spożywać żywność bogatą w witaminę D i posiłkować się suplementacją witaminy D3. Nie zapominajmy stosować razem z witaminą D3 witaminę K2 i A. Zapewni to wchłanianie i przyłączenie do receptorów na najwyższym poziomie.

Nie bójmy się wystawiać do opalania dużych fragmentów skóry, takich jak plecy, klatka piersiowa, nogi i ramiona. Wbrew powszechnemu przekonaniu, najlepszy czas na przebywanie na słońcu to południe w okresie od czerwca do sierpnia.  Nie trzeba wtedy długiej ekspozycji do produkcji witaminy D, ponieważ promienie UVB są wtedy najbardziej intensywne. Gdy słońce idzie w dół, promienie UVB są mocniej przefiltrowane niż bardziej niebezpieczne promieniowanie UVA.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

82% osobom z IBS brakuje witaminy D3

IBS (Zespół Jelita drażliwego ang Irritable Bowel Syndrome) związany jest z niskim poziomem witaminy D
Wiele osób żyjących z zespołem jelita drażliwego, według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie o gastroenterologii „The BMJ Open Gastroenterology”, ma niedobór witaminyD.
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłym i wyniszczającym zaburzeniem funkcjonowania układu pokarmowego, wpływającym na około 9-23% ludzi na całym świecie i 10-15% ludzi w USA. Dlaczego i jak rozwija się ten stan jest czymś w rodzaju tajemnicy, mimo że czynniki dietetyczne i wpływ stresu są znane, to jednak objawy tej choroby znamy dużo gorzej.

Objawy obejmują połączenie biegunki lub zaparcia, wzdęcia, konieczność korzystania z toalety w pośpiechu, białego lub żółtego śluzu w stolcu oraz uczucie niekompletnego wypróżnienia. Bywają one kłopotliwe dla pacjentów, którzy mogą żyć z nierozpoznaną chorobą.

Czynniki i skutki wywołujące IBS różnią się , przez co leczenie jest trudne. Pacjenci z IBS składają 2.4-3.5 miliona wizyt lekarskich rocznie w Stanach Zjednoczonych, co daje aż do 12% ogólnej liczby wizyt w podstawowej opiece zdrowotnej. Obciążenie ekonomiczne spowodowane przez tą chorobę jest wysokie, koszty związane z opieką medyczną, utratą produktywności i nieobecności w pracy w związku z chorobą szacowane są na około $ 21 mld euro rocznie.

Naukowcy pod kierownictwem dr Bernard Corfe, z University of Sheffield Molecular Research Group Gastroenterologii, badali związek między poziomem witaminy D i nasileniem objawów IBS a w szczególności, w jakim stopniu IBS wpływa na ich jakość życia. Spośród 51 pacjentów z IBS, 82% z nich miało niewystarczający poziom witaminy D; Ponadto status witaminy D odzwierciedlał postrzeganie przez cierpiących jakości życia mierzoną w zakresie, w którym opisali wpływ na IBS na ich życie. Dr Corfe mówi, że dane stanowią „potencjalny nowy wgląd na ten stan rzeczy i nowe możliwości działania przeciwko skutkom choroby .” I dodaje: „IBS jest mało znaną chorobą , która wpływa mocno za jakość życia chorych. Nie ma jednej znanej przyczyny i podobnie żadnego znanego lekarstwo. Lekarze i pacjenci obecnie muszą ze sobą współpracować i korzystać z metody prób i błędów w leczeniu i może to trwać latami bez gwarancji powodzenia. „

Badaczka Vicky Grant żyje z IBS od ponad 30 lat, ale odczuła znaczną poprawę objawów w następstwie wprowadzenia wysokiej dawki witaminy D3 jako suplementacji diety około 5 lat temu. Odkryła, że suplementacja znacznie poprawiła jej stan, podczas gdy inne metody leczenia były nieskuteczne. Grant zauważyła , że IBS jest chorobą dość złożoną , która może występować obok innych dolegliwości powiązanych z brakiem witaminy D w organizmie. Wraz z witaminą D3 + K2mk7 szczególną uwagę zwracała na zakwaszenie żołądka i prawidłową florę bakteryjną jelit.

Powiązania zostały już stwierdzone między witaminą D i chorobą zapalenia jelit, nadciśnieniem tętniczym, oraz chorobom serca i nerek. Naukowcy planują przeprowadzać większe i bardziej ostateczne badania kliniczne i sugerujące , że badanie poziomów witaminy D i suplementacja tą witaminą pomogłaby wielu pacjentom. Medical News Today poinformował na początku tego roku, że IBS może być zdiagnozowana z dwóch prostych badań krwi.

Deficyt witaminy D podczas ciąży

Jak wynika z badań opublikowanych przez JAMA Neurology, brak witaminy D u kobiet we wczesnym etapie ciąży, zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane u potomstwa w późniejszym etapie życia.
Stwardnienie rozsiane (SM) jest postępującą chorobą neurodegeneracyjną ośrodkowego układu nerwowego, co ma wpływ na mózg, rdzeń kręgowy i nerwy wzrokowe.
Około 400 tysięcy Amerykanów żyje z SM i około 10.000 nowych przypadków rozpoznaje się każdego roku.
Dr Benjamin M. Greenberg z Uniwersytetu w Teksasie wyjaśnia teorie łączące SM z niedoborem witaminy D. Zauważono, że choroba jest bardziej rozpowszechniona w północnych szerokościach geograficznych, gdzie niska zawartość witaminy D w organizmie może wynikać z braku dostatecznego światła słonecznego.
Fakt, że północne regiony mają mniejszą zapadalność na SM, takie jak Japonia i Alaska wynika z tego, że ich krajowa dieta jest bogata w źródła witaminy D. Poparł to również potencjalny związek i oddał sprawę do dalszego badania.
Naukowcy postawili hipotezę, że niski poziom witaminy D w krytycznych okresach wzrostu może stworzyć „słabe osłonki mielinowe”, co stwarza bardziej prawdopodobne szkody dla osób z SM.

Badania przyniosły sprzeczne wyniki. Niektóre z nich wiążą się z wysokim poziomem witaminy D i z mniejszą częstością występowania SM w życiu dorosłym, podczas gdy inne sugerują, że ekspozycja witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na tą chorobę. Dwa badania nie wykazały żadnego związku.

Ryzyko SM jest większe w 90% u tych dzieci, gdzie u matek był deficyt witaminy D.

Kasandra L. Munger z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie razem ze swoim zespołem badała związek pomiędzy wysokim poziomem w surowicy 25-hydroksywitaminy D-25(OH)D – we wczesnym okresie ciąży, a częstością SM u dzieci.
Zbadano 193 osoby z rozpoznaniem stwardnienia rozsianego, z czego 163 stanowiły kobiety. Badane matki zakwalifikowano do grupy Finnish Maternity Cohort (FMC). Naukowcy porównali 176 przypadków pacjentów z 326 uczestników kontrolnych.
Od matek pobrano próbki krwi do zbadania poziomu witaminy D (w 70% były to matki w pierwszym trymestrze ciąży). Średni poziom witaminy D u matek był niewystarczający- zakres witaminy D lub 25(OH)D był poniżej poziomu 12,02 ng /ml.
Wyniki wykazały 90%-owe większe ryzyko SM u dzieci, których matki miały niedobór witaminy D, w porównaniu z tymi, których matki miały odpowiednią jej ilość.
Autorzy podsumowują: „Choć nasze wyniki sugerują, że niedobór witaminy D podczas ciąży zwiększa ryzyko SM u potomstwa, nasze badania nie dostarczają żadnych informacji, czy istnieje reakcja wraz ze wzrostem niedoboru poziomu 25(OH)D . Potrzebne są poszerzone badania na ten temat. „
Dr Greenberg komentuje, że choć FMC nie był pierwotnie założeniem jako źródło badań nad SM, to zapewnia, że było to „potężne narzędzie do zrozumienia złożonej biologii i choroby.”
Medical News Today niedawno doniosło, że kawa może pomóc w zmniejszeniu ryzyka stwardnienia rozsianego.

źródło:

  1. Low Vitamin D Associated With Poor Prognostic Features in Breast Cancer
    By: Michele G. Sullivan, Oncology Practice Digital Network, The Oncology Practice, 2011
  2. Low serum vitamin D may signal more aggressive prostate cancer
    Jennifer Shepphird, The Oncology Practice, 2016
  3. MD-IQ Quiz: Developing research for vitamin D and colorectal cancer
    The Oncology Practice
  4. Pregnancy-Related Cancers: Rise Is Largely Unrelated to Delayed Childbearing
    By: Patrice Wendling, Oncology Practice Digital Network, The Oncology Practice, 2012
  5. Vitamin D status during pregnancy and risk of multiple sclerosis in offspring of women in the Finnish Maternity Cohort, Kassandra L. Munger et al., JAMA Neurology, doi:10.1001/jamaneurol.2015.4800, published online 7 March 2016.
  6. Vitamin D During Pregnancy and Multiple Sclerosis: an evolving association, Benjamin M. Greenberg, JAMA Neurology, doi:10.1001/jamaneurol.2016.0018, published online 7 March 2016.

 

Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial, Simon Tazzyman et al., British Medical Journal Open Gastroenterology, doi:10.1136/bmjgast-2015-000052, published 21 December 2015.

University of Sheffield news release, accessed 21 December 2015 via AlphaGalileo.

Additional source: International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, Statistics, accessed 21 December 2015.

Additional source: International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, What are the symptoms of IBS?, accessed 21 December 2015.


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

3 Komentarze

  1. Cześć Justyna, w odpowiedzi na Twoje pytanie, ja biorę vita d express raz dziennie i tym samym zapewniam organizmowi określoną dawkę witaminy d, suplementy nie jest ani drogi ani przereklamowany

Dodaj komentarz