Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Jak byśmy przeanalizowali źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak : zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera.
Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy co najmniej raz w roku badać krew pod kątem wskaźników zapalnych CRP, OB i homocysteina.
Profilaktycznie należy do swojej diety włączyć następujące produkty oraz wskazówki, a jeżeli pojawi się już jakiś stan zapalny warto spróbować naturalnych metod, ibuprofen niech będzie ostatecznością!
Wademekum stanów zapalnych :
Olej kokosowy – oleje MCT i kwas laurynowy
Pamiętajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg-3 1:8 omega-6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, wysoki cukier w krwiobiegu może powodować lub nasilać insulinooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.
Rozmaryn
Cieszy się dobrą reputacją od tysięcy lat. Jest używany jako środek antyseptyczny, przeciwdepresyjny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Rozmaryn zawiera zarówno kwas kawowy, jak i kwas rozmarynowy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Dziki ryż
Metionina zawarta w ryżu też jest ważna dla tworzenia tkanki chrzęstnej i może być potrzebna osobom cierpiących na zapalenie stawów, gdyż zwiększa wchłanianie siarki. Posiada szereg innych pozytywnych zastosowań dla całego organizmu, takie jak rozkład tłuszczów w wątrobie. Ma również działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ból, oraz zapobiega wypadaniu włosów.
Oleje CBD
Badania przeprowadzone na myszach wykazały również, że kanabinoidy (zawarte w oleju CBD) mogą chronić przed zapaleniem okrężnicy i mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
Czarnuszka
Czarnuszka zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.
Cynamon
Cynamon ma właściwości oczyszczające oraz przeciwzapalne. Pamiętajmy aby jeść cynamon cejloński z niską zawartością toksycznych Kumaryn.
Kurkuma
Kurkuma już od lat była stosowana w starożytnej medycynie, szczególnie w Indonezji i Azji Południowo- Wschodniej. Jej silne działania przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy oczyszczające pomagały zapobiegać przewlekłym chorobą takim jak choroby serca, cukrzyca czy demencja starcza.
Kolendry
Kolendry jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo i magnez. Zawiera duże ilości witaminy A i K. Ma również właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Może pomóc w ograniczeniu infekcji oraz w stanach zapalnych.
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta zawiera on również znaczne ilości wapnia i krzemu, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych więzadeł i kości. Jest bogaty w witaminę A, magnez i żelazo, które pomagają odżywić krew oraz pomóc osobą chorym na reumatyzm, nadciśnienie, zapalenia stawów i niedokrwistość.
Lawendowy
Ten olejek to naturalny lek przeciwhistaminowy. Posiada również silne właściwości przeciwzapalne. Badania wykazały także, że użycie olejku lawendowego pomaga w hamowaniu stanu zapalnego dróg oddechowych.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa ma właściwości łagodzące kaszel związany z przeziębieniem i grypą. Pomaga przy bólu gardła i zapaleniu zatok.
Pokrzywa
Olejek z drzewa herbacianego
Leczy wypryski (większe i mniejsze), pomaga oczyścić zanieczyszczone pory skóry, przydatny w gojeniu stanów zapalnych i usuwaniu zaskórników
Seler naciowy
Seler naciowy jest naturalnym diuretykiem, który z łatwością radzi sobie z wypłukiwaniem toksyn z organizmu. Ma również istotne właściwości przeciwzapalne.
Seler korzeniowy
Zawiera środek oczyszczający organizm z toksyn. Posiada przeciwzapalne właściwości, co czyni go zasadniczym pokarmem dla osób, które cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych. Flawonoidy, które posiada w swoim składzie mają również silne działanie antyutleniające, rozkurczające i moczopędne.
Olejek eukaliptusowy
Stosowany w stanach zapalnych skóry na tle bakteryjnym, w leczeniu kurzajek, wyprysków i opryszczek
Olejek sandałowy
Łagodzi stany zapalne, wykorzystywany w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i dojrzałej; działa przeciwzmarszczkowo
Leczenie laserem
Laseroterapia pomaga zmniejszyć ból, łagodzi stany zapalne, poprawia gojenie tkanek miękkich i twardych, w tym mięśni, więzadeł, a nawet kości. Korzyści są związane ze zwiększeniem mikrokrążenia.
Preparaty miejscowe
Przeciwzapalne olejki i maści może być również przydatne. Przykładem mogą być olej z dziurawca St. John’s oraz maści z pieprzem Cayenne. Stosować obszary objęte bólem 2-3 razy dziennie.
Soda oczyszczona
Mimo swojego syntetycznego pochodzenia soda nie ma żadnych efektów ubocznych dla naszego organizmu. Ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
Podsumowanie
Nowe badania wskazują pewną grupę produktów spożywczych np. zioła, przyprawy ( Goździki, Imbir, Rozmaryn, Kurkuma hamują pozapalne cytokiny TNF-alpha,IL-8,NO IL-1ß , IL-6 oraz chemokine CCL20. Zwiększa stężenie cytokiny IL-10 .) a tym samym zmniejszają stany zapalne i rozluźniają stawy oraz spięte mięśnie oraz inne tkanki atakowane stanem zapalnym