Leczenie chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jest wciąż na etapie badań. Z perspektywy ostatnich lat wiadomo, że flora jelitowa odgrywa bardzo ważną rolę. Powoli medycyna konwencjonalna podąża za tym nurtem i zajmuje się badaniem związku między florą jelitową a chorobą zapalną jelit. W październiku 2017 r. opublikowano najnowsze wyniki: [su_highlight background=”#ffd512″]w terapii przy chorobie Leśniewskiego-Crohna z powodzeniem sprawdza się wykorzystanie probiotyków, które przywracają utraconą równowagę flory jelitowej.[/su_highlight]
Naukowcy z uniwersytetu w Cleveland w Ohio stwierdzili, że zaburzenia jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w chorobie zapalnej jelit. Zaobserwowali we florze jelitowej u pacjentów z chorobą Crohna szczególnie z przerostem grzyba Candida, a dokładnie [su_highlight background=”#ffd512″]Candida tropicalis.[/su_highlight]
Grzyby Candida (należące do drożdży) są szeroko rozpowszechnionymi grzybami jelitowymi. Głównie jest to gatunek [su_highlight background=”#ffd512″]Candida albicans[/su_highlight], a drugim najczęściej obecnym gatunkiem i sprawcą infekcji jest właśnie [su_highlight background=”#ffd512″]Candida tropicalis.[/su_highlight]
Jak podają naukowcy specjalizujący się w badaniu naszego układu pokarmowego i chorób wątroby, pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna mieli znacznie wyższy poziom Candida tropicalis, niż ich zdrowi członkowie rodziny. [su_highlight background=”#ffd512″]W związku z tym postawiono leczyć pacjentów produktami odgrzybiającymi i probiotykami.[/su_highlight]
„Ludzki układ trawienny jest domem dla trylionów mikroorganizmów, z których niektóre są przyjazne dla ludzi, podczas gdy inne, jeśli następuje ich przerost, mogą również być szkodliwe i przyczyniać się do rozwoju chorób. Tymczasem zidentyfikowaliśmy dużą liczbę mikroorganizmów , które odgrywają kluczową rolę w IBD (grupa przewlekłych chorób zapalnych przewodu pokarmowego)”
– powiedział dr Mahmoud A. Ghannoum z Centrum Mikologii Medycznej na uniwersytecie w Cleveland, Ohio.
„Niestety, w poprzednich badaniach skupiliśmy się głównie na różnorodności bakterii, zapominając o grzybach, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego w naszym badaniu przyjrzeliśmy się grzybom w przewodzie pokarmowym.”
W tym celu porównano florę jelitową osób zdrowych z florą jelitową pacjentów z chorobą Crohna. Potem skupiono się na określeniu przyczyny, która faktycznie doprowadziła do zachwiania równowagi flory jelitowej chorego.
[su_highlight background=”#ffd512″]Stwierdzono, że pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna mają dużą liczbę Candida tropicalis, jak również nadmiernie duże ilości dwóch bakterii: Serratia marcescens i Escherichia coli.[/su_highlight]
Te trzy mikroorganizmy – jak odkryli naukowcy – również ściśle ze sobą współpracowały. Tworzyły one mocną warstwę podobną do płytki nazębnej na wyściółce jelitowej – biofilm, który może być silnym promotorem zapalenia jelit.
Początkowo zaleca się używać leków przeciwgrzybiczych celem zmniejszenia nadmiernej kolonizacji grzybiczej. Jednocześnie przepisuje się probiotyki, które po pierwsze redukują przerost grzybów, po drugie,wspierają zdrową równowagę istniejących bakteryjnych szczepów jelitowych, a po trzecie, zwalczają biofilm wspomnianej powyżej triady.
„Nasze pionierskie odkrycie potwierdza, że bakterie i grzyby odgrywają kluczową rolę w zdrowiu i w rozwoju choroby. To z kolei pomaga nam lepiej zrozumieć chorobę i oczywiście pozwala nam opracować bardziej skuteczne metody leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna”
– podsumowuje dr Ghannoum.
Dlatego też, jeśli pacjent choruje na chorobę Leśniowskiego-Crohna, należy poprosić lekarza o odpowiednie przygotowanie, z uwzględnieniem terapii probiotycznej, która jest podstawą odbudowy flory jelitowej, a zarazem podstawą zdrowia jelit.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…