Wszystkie wymienione produkty muszą być łączone w sposób zbilansowany. Posiłki muszą być tak skomponowane aby liczbę wartości odżywczych była dopasowana do wagi, wzrostu, budowy anatomicznej i stanu zdrowia osobnika. Odpowiednia ilość wartości odżywczych determinuje organizm do optymalnej pracy.
post-3454″ class=”post post-3454 type-post status-publish format-standard has-post-thumbnail hentry category-abc-odzywiania category-ciekawostki category-dieta-2 category-dieta-mity-i-fakty category-dieta-ciekawostki category-mity-i-fakty tag-brokuly tag-dieta tag-jak-schudnac tag-jedzenie tag-odchudzanie tag-przepisy-dietetyczne tag-zdrowie-2 has_thumb”>

Pamiętajcie! Aby ciało uruchomiło procesy w których dochodzi do utleniania kwasów tłuszczowych (waszego sadełka) musicie zapewnić mu odpowiednie środowisko oraz deficyt kaloryczny (nie dotyczy pewnych zaburzeń tarczycy i jelit )! Bez wątpienia jedzenie produktów, które w swoim składzie posiadają jak największą liczbę wartości odżywczych na 100g jet świetnym rozwiązaniem.

Gdzie  szukać  witamin ?

Witamina A ( Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
-żrodłem  sa   żółte  i  pomarańczowe  owoce   i  warzywa  (marchewka
zawiera  dużo  karotenu ) ,  niektóre  liściaste  warzywa ,
oraz   jaja   ,  produkty  mleczne śmietana ,  tran  ,
niektóre  tłuste  ryby ,  wątroba  .

 Witamina C (Kwas Askorbinowy)

– żródłem   są  świeże  warzywa  i   owoce  szxczególnie  cytrusowe
(  jablka jagody ,  owoc  dzikiej  róży ,  cytrusy ,  kalafior  ,  kiszona  kapusta  i  ogórek  ,
chrzan , pomidor  ,  nać  pietruszki  ) .

 Witamina D

– tran   ,  ryby   morskie   ,  wątroba  , sery długo dojrzewające ,
śmietana  ,  maslo  ,  bialko  jaja kurzego .

Witamina E

–  orzechy  ,  miód  ,  awokadosoja ,   czosnek  , kiełki  pszenicy ,  kapusta  ,
salata ,   szpinak  , zboże ,  oleje roślinne

Witamina   B1

– drożdże, zboża, warzywa   i  nasiona  strąkowe ,orzechy ,
ziemniaki,  podroby,  mięso  wieprzowe ,  ryby ,  wędliny


Witamina   B2

– ciemne  pieczywo , ciemnozielone warzywa,  warzywa  strączkowe ,
jaja  ,mięso ,  wątroba ,  ryby .

Witamina   B3,  witamina PP   niacyna,

–   orzechy , ziarna  zboż  , mięso ,  ryby ,  wątroba


Witamina B5

–   jaja ,  warzywa
( kapusta ,   marchew ,  ziemniaki ,  szpinak  )  płatki  owsiane ,  nieluskane  ziarno
pszenicy , mięso wieprzowe , wolowe ,  wątroba  wieprzowa i  cielęca

 Witamina B6

–  kielki  pszenicy ,  bananawokado ,   orzechy  włoskie  ,
szpinak  ,  ziemniaki  ,  drób ,  mięso ,
ryby.

Witamina B12

–   ryby ,  wątroba  i  nerki  ( cielęce ,  wieprzowe ,  wołowe  i  drobiowe )


Witamina H , Biotyna
,

–  drożdże ,   kalafior ,   żółtko  jaj ,  soja ,  orzechy ,
ryż  nieluskany ,  mięso ,   nerki  ,  wątroba .

Witamina K  ,  wiitamina przeciwkrwotnicza
–  brokuly ,  sałata , szpinak ,   truskawki ,    brzoskwinie ,  białko  jaja ,
kalafior ,  kalarepa , kapusta  ,  brukselka ,  rzepa ,  rzodkiewka ,  ciecierzyca ,
pomidor  ,   ziemniaki ,  ser ,  mięso  indyka ,  wątróbka  .

Produkty białkowe, wartość odżywcza, w 100g produktu

  • Jaja kurze całe – 12,5g białka, 9,7g tłuszczu, 0,6g węglowodanów, 139kcal,
  • Łosoś dziki – 19,9g białka, 13,6g tłuszczu, 0g węglowodanów, 201kcal,
  • Mintaj – 16,6g białka, 0,6g tłuszczu, 0g węglowodanów, 73kcal,
  • Siemię lniane – 18,3 białka, 42,2 tłuszczu, 1,6 węglowodanów, 27,6 błonnika, 461kcal,
  • Pestki dyni – 24,5g białka, 45,8g tłuszczu,12,7g węglowodanów, 5,3g błonnika, 556kcal,
  • Sezam – 23,2g białka, 59,9g tłuszczu, 21,1g węglowodanów, 7,9g błonnika, 623kcal
  • Orzechy włoskie – 16g białka, 60,3g tłuszczu, 11,5g węglowodanów, 6,5g błonnika, 645kcal,
  • Orzeszki ziemne – 25,7g białka, 46,1g tłuszczu, 11,9g węglowodanów, 7,3g błonnika, 560kcal,
  • Orzechy pistacjowe – 20,5g białka, 48,5g tłuszczu, 18,9g węglowodanów, 6,1g błonnika, 589kcal,

Produkty węglowodanowe, wartość odżywcza, w 100g produktu

  • Ryż brązowy – 7,1g białka, 1,9g tłuszczu, 68,1g węglowodanów, 8,7g błonnika, 344kcal,
  • Kasza gryczana – 12,6g białka, 3,1g tłuszczu, 63,4g węglowodanów, 5,9g błonnika, 336kcal,
  • Płatki owsiane – 11,9g białka, 7,2g tłuszczu, 62,4g węglowodanów, 6,9g błonnika, 366kcal,
  • Otręby pszenne – 16g białka, 4,6g tłuszczu, 19,5g węglowodanów, 42,4g błonnika, 185kcal,
  • Miód – 0,3g białka, 0g tłuszczu, 79,5g węglowodanów, 0g błonnika, 324kcal,

Produkty tłuszczowe, wartość odżywcza, w 100g produktu

  • Smalec/Olej kokosowy
  • Tran – 0g białka, 90,6g tłuszczu, 21,4g nas., 35,6g jedno., 33,5g wielo., 0g węglo., 815kcal,
  • Olej z pestek winog. – 0g białka, 91,8g tłuszczu, 14,1g nas., 21,8g jedno., 55,9g wielo., 0g węglo., 826kcal,
  • Masło – 0,7g białka, 82,5g tłuszczu, 54,7g nas., 22,4g jedno., 1,16g wielo., 0,7g węglo., 735kcal,
  • Awokado – 2g białka, 15,3g tłuszczu, 1,8g nas., 11,5g jedno., 1,33g wielo., 4,1g węglo., 160kcal,
  • Nasiona/orzechy/nasiona – jak wyżej,

Owoce krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych produktów (zawartość białka i tłuszczu poniżej 1g)

  • Jabłko – 10,1g węglowodanów, 2g błonnika, 46kcal,
  • Gruszka – 12,3g węglowodanów, 2,1g błonnika, 54kcal,
  • Kiwi – 11,8g węglowodanów, 2,1g błonnika, 56kcal,
  • Maliny – 5,3g węglowodanów, 6,7g błonnika, 29kcal,
  • Porzeczki średnio – 6,5g węglowodanów, 7,1g błonnika, 33kcal,
  • Truskawki – 5,4g węglowodanów, 1,8g błonnika, 28kcal,
  • Winogrona – 16,1g węglowodanów, 1,5g błonnika, 69kcal,
  • Wiśnie – 9,9g węglowodanów, 1g błonnika, 47kcal,
  • Śliwki – 10,1g węglowodanów, 1,6g błonnika, 45kcal,
  • Morela – 10,2g węglowodanów, 1,7g błonnika, 47kcal,
  • Czereśnia – 13,3g węglowodanów, 1,3g błonnika, 61kcal,
  • Brzoskwinia – 10g węglowodanów, 1,9g błonnika, 46kcal,
  • Arbuz – 8,1g węglowodanów, 0,3g błonnika, 36kcal,

Warzywa krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych produktów (zawartość tłuszczu poniżej 1g)

  • Cebula – 1,4g białka, 5,2g węglowodanów, 1,7g błonnika, 30kcal,
  • Czosnek – 6,4g białka, 28,5g węglowodanów, 4,1g błonnika, 146kcal,
  • Marchew – 1g białka, 5,1g węglowodanów, 3,6g błonnika, 27kcal,
  • Ogórek – 0,7g białka, 2,4g węglowodanów, 0,5g błonnika, 13kcal,
  • Papryka średnio – 1,2g białka, 3,6g węglowodanów, 2g błonnika, 23kcal,
  • Natka pietruszki – 4,4g białka, 4,8g węglowodanów, 4,2g błonnika, 41kcal,
  • Pomidor – 0,9g białka, 2,4g węglowodanów, 1,2g błonnika, 15kcal,
  • Rzodkiewka – 1g białka, 1,69g węglowodanów, 2,5g błonnika, 14kcal,
  • Sałata – 1,4g białka, 1,5g węglowodanów, 1,4g błonnika, 14kcal,
  • Szczypiorek – 4,1g białka, 1,4g węglowodanów, 2,5g błonnika, 29kcal,
  • Kapusta pekińska – 1,2g białka, 1,3g węglowodanów, 1,9g błonnika, 12kcal,
  • Groszek zielony – 6,7g białka, 11g węglowodanów, 6g błonnika, 75kcal,
  • Kolba kukurydzy – 3,7g białka, 20,1g węglowodanów, 3,3g błonnika, 110kcal.

Moje ulubione 

Grejpfruty

Działają lekko przeczyszczająco (dzięki narynginie odpowiadającej za ich gorzki smak), pomagają pozbyć się tłuszczu z organizmu (a to dzięki pektynie).

Jajka

Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że włączenie jaj do diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej.

Cynamon

Udowodniono, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę. W rezultacie organizm potrzebuję mniej tego hormonu do utrzymania odpowiedniej ilości cukru we krwi.

Nasiona Słoneczniku 

Słonecznik i nasiona dyni, bogate są w magnez, który zwalcza insulino odporność. Są również dobrym źródłem kwasu linowego, substancji niezbędnej do utrzymania właściwego poziomu hormonów, oraz rozpuszczalnego błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi.

Jabłka 

Błonnik zawarty w skórkach jabłek zabija uczucie głodu oraz reguluje poziom cukru we krwi, prze co nasz organizm jest bardziej stabilny i mniej skłonny do spontanicznych zakupów słodkich przetworzonych produktów.

WARZYWA 

Seler

Ponieważ zawiera dużą ilość wody i bardzo mało kalorii, doskonale pomaga stracić nam na wadzę. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wytwarza hormon sytości. Organizm dostaje sygnał, że nie musi już jeść.

Ogórek

Ogórek również posiada dużo wody i mało kalorii. Oprócz korzyści dla smukłej sylwetki, posiada niesamowite właściwości dla zdrowej skóry. Jest on używany do leczenia cieni i opuchlizn wokół oczu. Łagodzi podrażnienia skóry i obrzęki. Jest również doskonałym źródłem krzemu, który potrzebny jest do wzmocnienia tkanki łącznej.

Brokuł

Nie zawiera tłuszczu, ma mnóstwo węglowodanów, które dają energii. Zawiera tiaminę, ryboflawinę, wapń, żelazo i magnez. Ma dużo pozytywnych właściwości dla zdrowia i odżywiania.

 Kapusta

Nisko tłuszczowe warzywo, 100 g. kapusty to jedynie ok. 20-50 kcl. Posiada dużo wartości odżywczych i minerałów. Jedno z popularniejszych warzyw wspomagających utratę wagi.

Fasola

Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, które zaspokajają głód. To zapobiega przejadaniu się. Białka w ziarnie utrzymują poziom energii i odpowiedni poziom cukru.

Szpinak

Zawiera składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, magnez, tiamina, fosfor oraz witaminy A, B6, C, E i K, zapobiega także retencji wody. Szpinak nie tylko pomaga wzmocnić mięśnie, ale również stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia zdrowie neurologicznej. Witamina K pozytywnie wpływa na kości.

KASZE

kaszę jaglaną

(zawiera najwięcej soli mineralnych, poleca się osobom, które marzną zimą, wzmacnia skórę, paznokcie i włosy, w 100g – 348 kcal)

kaszę gryczaną

(zawiera najwięcej magnezu na tle innych Kasz. Posiada spore ilości białka i aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza: tryptofan i lizynę. Nie zakwasza organizmu, łagodzi bóle menstruacyjne , w 100g – 356 kcal)

kaszę jęczmienną

(powinny jeść osoby które mają problemy ze skórą, bardzo dużo błonnika, częste spożywanie obniża cholesterol , w 100g – 334kcal)

kaszę kukurydzianą

(chroni nasz wzrok, poprawia humor jak słodycze, w 100g- 300kcal

kaszę mannę

(szybko zaspokaja głód i utrzymuje uczycie sytości, zawiera jod potrzebny do produkcji hormonów,  w 100g – 348kcal)

komosę ryżową

( duża ilość białka, zdrowe tłuszcze, ponadprzeciętna  ilość witamin i minerałów, wzmacnia układ odpornościowy, w 100g-334kcal)

Jeżeli spożywamy Kasze bez dodatków – ciężkich sosów, pomaga w kształtowaniu sylwetki i utrzymaniu zdrowia w nienagannej kondycji. W kaszach duża role odgrywa również błonnik, który wchłania tłuszcze trans i cukry proste. Ma niski indeks glikemiczny.

KOKOS

Jak, że trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) które znajdują się w kokosie są wyjątkową grupą tłuszczy.  Potwierdzają to badania brazylijskich naukowców, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym „Lipids”. W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo maszerować codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie mniejszy poziom tkanki tłuszczowej oraz  mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.

Tłuszcz który znajduje się w kokosie po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz jest od razu wykorzystywany do produkcji energii, a co za tym idzie – przyspiesza nasz metabolizm . Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości.

ORZECHY I NASIONA 

Orzechy laskowe

Idealne dla kobiet dbających o swój wygląd, ponieważ opóźniają starzenia, poprawiają wygląd i kondycję skóry

Migdały

Pomagają osobą, które maja problemy z nerkami oraz pęcherzem, wzmacniają naszą skórę paznokcie i włosy

Pistacje

Maja korzystny wpływ na morfologię naszej krwi, wskazane dla osób które maja problemy z anemia, z pośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej błonnika dlatego idealnie wspomagają nasze trawienie

Nerkowce

Uzupełniają niedobory minerałów, wskazane dla osób których łapią skurczę w nocy, działają uspokajająco, sportowcy powinni mieć je w swojej zbilansowanej diecie

Brazylijskie

Spożywać powinny je osoby które mają nadciśnienie czy też alergicy, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne skóry

Makadamia

Idealne dla osób które mają problemy z sercem, obniżają cholesterol, polecamy je kobietą w ciąży ze względu na występowanie kwasu foliowego.