Będziesz w szoku co zrobi z twoim ciałem – Uzdrawiająca moc melona

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Melony są bardzo pomocne przy rekonwalescencji pochorobowej.

Melon cukrowy, kawon, melon miodowy, kantalupa, galia… wszystkie odmiany należą do rodziny dyniowatych i  są kluczem do zdrowia. 

Średnio zjadamy tylko jednego melona rocznie. A szkoda, ponieważ mówi się, że są jak mleko matki.

Jedzenie melona może dać twojemu organizmowi zaskakujące superlatywy :

  1. Miąższ melona jest niezwykle lekkostrawny,  bogaty w enzymy wspomagające trawienie  , oraz niesamowicie odżywia i wzmacnia organizm.
  2. Bioaktywne związki d ziałają destrukcyjne na patogeny  w tym pleśń, wirusy, toksyny pochodzenia bakteryjnego i mytotoksyny.
  3. Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów  pomaga chronić mózg   i resztę układu nerwowego przed udarami, tętniakami i zatorami związanymi ze stresem.
  4. Zmniejsza ryzyko zawału serca, pomaga zapobiegać chorobom serca i problemom naczyniowym.
  5. Pomaga leczyć zaburzenia czynności nerek i wątroby.
  6. Działa silnie detoksykująco, pomaga usuwać odkładające się w organach pestycydy, herbicydy i metale ciężkie.
  7. Wysoka zawartość krzemionki doskonale wpływa na stan więzadeł, zębów, kości i ścięgien.
  8. Zapobiega oporności na insulinę.


Jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę podaną poniżej, wprowadź melona do swojej diety (pod warunkiem, że nie masz nietolerancji na ten produkt ):

  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • zapalenie jelita
  • wrzody w układzie trawiennym
  • przełyk Baretta
  • problemy z płodnością
  • tętniak
  • udar
  • choroby serca
  • rak wątroby
  • rak piersi
  • rak trzustki
  • zapalenie trzustki
  • zapalenie ścięgna
  • posocznica
  • zakażenie H. pyroli
  • padaczka
  • stwardnienie rozsiane (MS)
  • stwardnienie zanikowe boczne (ALS)
  • choroba Addisona
  • choroba Parkinsona
  • zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne (OCD)
  • zaburzenia koncentracji uwagi / nadaktywność (ADHD)
  • zaburzenia stresu pourazowego (PTSD)
  • cukrzyca
  • hipoglikemia
  • trądzik
  • depresja, lęki
  • zakażenie grzybicze

Jeśli masz jakiekolwiek z następujących objawów, również sięgaj po melona:

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

  • zaparcia
  • niski poziom kwasu solnego
  • ból brzucha
  • złe samopoczucie
  • problemy z krążeniem
  • problemy z zębami
  • alergie pokarmowe
  • zapalenie tkanki łącznej
  • drżenie, drgawki, skurcze
  • osłabienie
  • zaburzenia równowagi cukru we krwi
  • przewlekłe odwodnienie
  • kwasica
  • ból stawów
  • bóle głowy i bóle pleców
  • świąd analny
  • oporność na insulinę
  • mgła mózgu, plątanina słowna
  • sztywność ciała
  • kruche paznokcie
  • przewlekłe nudności
  • swędząca skóra

To musisz wiedzieć

  1. Aby odczuć korzyści zdrowotne melona, staraj się  jeść codziennie pół małego owocu. 
  2. Melona najlepiej jeść na śniadanie, samodzielnie lub w soku ze świeżych warzyw. Z racji tego, że  błyskawicznie się trawi, nie fermentuje w żołądku , a dopiero w jelicie. Również z tego powodu polecany jest osobom z problemami żołądkowymi.
  3. Różne melony mają różne okresy dojrzewania. Słodki aromat i resztki po kwiatku na końcu owocu są wskazówkami, że melon jest dojrzały.

Arbuz (kawon, melon wodny) z miętą i limetką

Ta sałatka z arbuza może wydawać się banalnie prosta, ale połączenie smaków okazuje się doskonałe.

Składniki:

  • 8 szklanek miąższu arbuza pokrojonego w kostkę
  • sok z dwóch limonek
  • 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści mięty

Wsyp kostki arbuza do miski, polej sokiem z limonki i obficie posyp miętą. Smacznego.

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz