Artykuł ten opiera się na edukacyjnych i badawczych materiałach (dokumentacji medycyny sądowej) przeprowadzonych w  Operations Atlantis Rising Educational Center
7915 S.E. Stark Portland, Oregon 97215.  Chcemy przybliżyć wam niebezpieczeństwo, z jakim wiąże się spożywaniem żywności w kuchence mikrofalowej.

Historia badań:

Początki mikrofal sięgają III Rzeczy. Używane były w systemach radarowych, jednak szybko zaczęto korzystać z nich do podgrzewania żywności. Rozwiązanie okazało się zarówno praktyczne jak i zabójcze – niemieccy żołnierze zaczęli masowo chorować na raka. Zakazano używania tego urządzenia w całej III Rzeszy. Po zakończeniu II wojny światowej alianci odkryli dokumenty badań medycznych i dokumentacji na temat tych urządzeń. Związek Radziecki przejął także część wyposażenia i zaczął niezależne kontynuowanie badań.

Rosjanie byli bardzo ostrożni w swoich badań na temat skutków biologicznych używania kuchenek mikrofalowych. Opublikowano też międzynarodowe ostrzeżenie o możliwych skutków biologicznych.

Oryginalne badania odnośnie skutków mikrofal miały miejsce w Berlinie w latach 1942-1943. Od 1957 przeprowadzano wieloletnie badania, dotyczące wpływu pokarmów poddanych działaniu mikrofal na stan zdrowia człowieka, w dawnym ZSRR głównie w Instytucie Radiotechnologii w Klinsku (Białoruś).

W większości przypadków analiz żywność była wystawiona na działanie mikrofal o potencjale energetycznym 100 kW / cm3 / sekundę, co uznano za normalną, za dopuszczalną wartość.

Jakie były wyniki badań?

  • obecność w podgrzewanym mięsie  rakotwórczego związku d-nitrosodiethanolaminy
  • destabilizacja białek
  • znamienny uderzający wzrost nasycenia fal alfa i beta w pożywieniu
  • wytwarzanie związków rakotwórczych w produktach hydrolizy białka mleka i zbóż
  • poprzez zmiany chemiczne w żywności, następuje zaburzenie funkcjonowania układu limfatycznego – degeneracja układu odpornościowego
  • zwiększona ilość komórek rakowych w surowicy krwi TNF-α – czynnik martwicy nowotworowej
  • wzmożone powstawanie wolnych rodników
  • wzrost raka żołądka i jelit, degeneracja układu pokarmowego, wydzielniczego i tkanek obwodowych
  • znaczne obniżenie wartości odżywczej produktów wskutek obniżenia bioprzyswajalności witamin, składników mineralnych oraz składników lipotropicznych (choliny, inozytolu)
  • zniszczenie wartości odżywczej białka mięsa
  • niszczenie alkaloidów (znajdujący się w owocach i warzywach), glikozydów, galaktozydów i nitrylozydów
  • destabilizacja równowagi hormonalnej u mężczyzn i kobiet
  •  przez upośledzenie fal mózgowych odnotowano tego negatywne skutki psychologiczne takie jak utrata pamięci, niezdolność do koncentracji, spowolnienie procesów myślowych i zaburzenia snu
  • rozmrażanie żywności w kuchence mikrofalowej niemal całkowicie pozbawia jej substancji odżywczych

Kuchenki mikrofalowe powodują, że posiłki (szczególnie białkowe) wskutek rozbicia struktur białek stają się toksyczne. Nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności dla dzieci. Aminokwas l-prolina w odżywkach dla niemowląt pod wpływem mikrofal zamienia się w toksyczne izomery, które niszczą nerki i układ nerwowy. Ponadto dzieci nie mają dostarczanych praktycznie żadnych składników mineralnych potrzebnych do rozwoju.

 

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA 
📕👇