8 ziół, które poprawią trawienie, wzmocnią odporność i pomogą w leczeniu jelit.

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Przedstawiam 8 ziół i przypraw, które mają działanie rozkurczowe i sprzyjają w wydzielaniu optymalnej liczby enzymów i kwasów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie. Warto pamiętać, że sprawnie pracujący układ trawienny chroni nasz przed grzybami, bakteriami i toksynami.

 Prawidłowe stężenie kwasu solnego i dynamiczne ruchy kosmków jelitowych gwarantuje nam prawidłowe wchłanianie wartości odżywczych. Przyczynia się to bezpośrednio do prawidłowej pracy układu odpornościowego a co najważniejsze prawidłowej produkcji białych krwinek, które są kluczowymi wojownikami w walce ze wszystkimi chorobami.  

 

Bazylia – Przyprawa stosowana często na południu Europy, głownie w kuchni włoskiej do pizzy, spaghetti czy sałatki caprese. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo i przeciw wzdęciom. Olejek uzyskany z tej rośliny działa bakteriobójczo.

Kurkuma – Mielona używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Dobrze komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Działa przeciw zapalnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Redukuję poziom złego cholesterolu,  hamuje  rozwój cukrzycy typu II . Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.

Imbir – Przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Ma wiele pozytywnych właściwości.  Ułatwia trawienie  dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza ślinę i soki żołądkowe, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Przeciwdziała mdłością po narkozie, chemioterapii, w ciąży czy chorobie lokomocyjnej. Zmniejsza zlepianie płytek krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i migreny dzięki właściwością przeciwzapalnym. Działa również przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie.

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Chlorella –  Ściana komórkowa chlorelli zawiera unikalną substancję sporopolleine.  Metale ciężkie oraz toksyczne substancję są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu uzależnione jest od sprawnego usuwania toksyn.

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Lubczyk – Stosuję się go, jako przyprawę do rosołu, zup, ciemnych sosów. Działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach trawiennych (wzdęcia, niestrawność)

Tymianek – Stosowany do mięs, sałatek i tłustych potraw. Za pomocą tej pachnącej potrawy,  można leczyć choroby żołądka , jelit czy oskrzeli.

Czarnuszka – Zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.

Cynamon poprawia wrażliwość na insulinę  – Badania potwierdziły, że węglowodany zjedzone z szczyptą cynamon, nie podnoszą tak poziomu cukru w organizmie, jak jedzenie węglowodanów bez cynamonu.




1 Komentarz

Dodaj komentarz