7 produktów, które prawdopodobnie twój organizm nie toleruje

Podziel się ze znajomymi :)
  • 216
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    216
    Shares

Robisz wszystko dobrze, trzymasz niską podaż kaloryczną, dostarczasz wystarczającą ilość snu, spędzasz sporo czasu na siłowni, nie masz stresów, a motywacja jest wysoka, za to waga ani drgnie! Więc co jest nie tak? Co jeśli żywność, którą spożywasz, często „zdrowa” utrzymuje ciężar Twojego ciała w tym samym miejscu? Możliwe, że masz do czynienia z nietolerancją pokarmową. Niektóre produkty mogą wówczas wywoływać negatywne reakcje w organizmie.

Dietetyk i ekspert od fitnessu J.J. Virgin podaje, aż 7 produktów, które mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowej, a tym samym przyrostu masy ciała. Usunięcie tych wytworów może przynieść wyczekiwane skutki i polepszyć samopoczucie.

GLUTEN

Wyklucz pszenicę, jęczmień i żyto. Utrzymanie tego szkodliwego białka zawartego w wymienionych zbożach utrzymuje stan zapalny w ścianach jelita cienkiego. Istnieje wiele różnych sposobów na wyzbycie się glutenu. Zamiast kanapek na śniadanie, warto pokusić się o na przykład omlety na mące kokosowej.

SOJA

Soja jest najczęściej modyfikowana genetycznie, wysokoprzetworzona i zanieczyszczona pestycydami. Radzi się ograniczenie spożycia soi zamieniając mleko sojowe na mleko migdałowe oraz tofu na tempeh. Twoja tarczyca jak i jelita będą wdzięczne.

JAJA

Nietolerancja jajek jest zaskakująco powszechna. Zawierają kwas arachidonowy odpowiedzialny za zapalenia. Jednak nie oznacza to, że należy je odciąć całkowicie. Dietetycy proponują wprowadzenie do diety jaj ekologicznych, które w swoim wybiegu mają styczność z kogutem. Wówczas nie dochodzi do „wpuszczania” przez kurę toksyn do żółtka.

NABIAŁ

Laktoza jest głównym sprawcą powodującym insulinooporność i zaburzenia równowagi cukru we krwi. Warto zastąpić tradycyjne mleko, mlekiem migdałowym bądź kokosowym. O niedobory wapnia nie należy się martwić, można je zastąpić orzechami, nasionami i zielonymi warzywami.

ORZECHY ZIEMNE

W fistaszkach możemy się spotkać z aflatoksynami, które wytwarzane są przez grzyby z rodzaju Aspergillus. W przypadku należy zastąpić orzeszki zdrowszą opcją orzechów.

KUKURYDZA

Kukurydza wywołuje stan zapalny, nie wspominając o tym, że w większości produkcji na świecie jest ona modyfikowana. Spróbuj zastąpić ją quinoa, albo inną corn-free przekąską.

CUKIER/ SZTUCZNE SŁODZIKI

Cukier może nie jest najbardziej szokującym odkryciem tej listy, ale to samo tyczy się sztucznych słodzików. Odpowiedź insuliny wywołany przez substancje słodzące może przynieść odwrotne skutki niż oczekujemy tego podczas odchudzania. Aby uzyskać słodki smak, można sięgnąć po zdrowsze rozwiązania, będą nimi ksylitol, erytrol, stewia czy miód.

Jeśli masz problemy z utratą zbędnej wagi, nie masz nic do stracenia. Spróbuj wykluczyć powyższe składniki i zobacz jak zmieni się Twoje samopoczucie.

 

 

Jeżeli zainteresował cię tan temat zapraszam na kurs wideo  „Naucz się jak tworzyć zdrową dietę na spalanie tkanki tłuszczowej” , kurs wideo uszykowałem dla Was razem z dziewczynami z Medfood, światowej klasy dietetycy

 

Kurs wideo zawiera:

  • 90 min filmów na życzenie
  • Całkowity dożywotni dostęp
  • 10 infografik e-book
  • 2 Magazyny PREMIUM e-book
  • E-book z transkryptem ze szkolenia
  • Dostęp na urządzeniach mobilnych i telewizorach
  • Certyfikat ukończenia
  • Darmowe uaktualnienia kursu (raz w miesiącu nagrywana jest nowa lekcja)
  • Cena zł 19.99 KUP TERAZ

Kurs dostępny w tej cenie jeszcze przez 9 godzin

Zobacz darmowy fragment tego kursu. Kliknij tutaj 



2 Komentarze

Dodaj komentarz