Jak spożywanie mięsa wpływa na nasz stan emocjonalny?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Powszechnie wiadomo, że jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również wpływa na nasze zachowanie. Zwykle ktoś, kto zjadł zbyt wiele, czuje zmęczenie i bezwładność. A osoba, która spożywa za mało pokarmu, jest często niespokojna i można u niej zauważyć pewną nerwowość. Jednakże, ważne jest nie tylko to, ile  dostarczamy sobie pożywienia, ale równie ważne dla naszego stanu psychicznego jest to, co jemy.

Mięso powoduje agresje

Sugeruje się nam, że zajadanie się porządnym kawałkiem mięsa świadczy o dobrobycie. Jednak można zauważyć, że osoby jedzące mięso, zwłaszcza zjadacze mięsa wołowego, często mają skłonności do gniewu, strachu i przemocy. Mięsożercy są również bardziej skłonni do popierania wojny, posiadania broni i korzystania z niej. W tej grupie ludzi znajdują się miłośnicy polowań. Dla pewnej części mięsożerców zabijanie zwierząt to forma rozrywki, a martwe zwierze służy jako trofeum. Ale dlaczego tak jest?

Emocje zapisane w tkankach

Podobno tkanki są w stanie „magazynować” emocje. Taką tezę ustalono przy wykonywaniu przeszczepów. Wielu biorców stwierdziło, że czuje emocję dawców. Doświadczają nawet ich wspomnień i nastrojów. Jest to możliwe, ponieważ ciało jest zdolne do przechowywania energii. Tak więc na przykład po przeszczepie serca emocjonalna energia z serca dawcy zostaje przekazana nowemu biorcy. Wszystkie tkanki i narządy naszego organizmu w stanie przechowywać energię emocjonalną, niezależnie od tego, czy jest to wątroba, skóra, mięśnie czy krew.

Negatywne emocje i spożycie mięsa

To samo przeniesienie emocji ma miejsce, kiedy jemy mięso lub inne narządy. Energie i emocje, które zostały zapisane w tych tkankach są również absorbowane przez organizm ludzki. I ta energia, która pozostaje w ciele martwych zwierząt,  ma wpływ na nastrój, zachowanie i świadomość tego, kto zjadł ich mięso. Jeśli zwierzęta są transportowane do ubojni i jednocześnie mają do czynienia z przemocą, odczuwają emocje, takie jak panika i niezmierzony strachu. Te emocje są przechowywane w ich ciele w postaci negatywnej energii i większej kumulacji hormonów w tkankach . 

Nie jestem wegetarianiniem, ale moim zadaniem jest stwierdzanie faktów. A jedzenie mięsa, które zabijane były w męczarniach ma istotny wpływ na nasze ciało i emocje. Dlatego najsmaczniejsze jest mięso dzikich zwierząt upolowanych z zaskoczenia. Zapraszam do lektury

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Ochrona przed emocjami mięsa

Zazwyczaj uważamy, że ludzie jedzący mięso nie są w zasadzie okrutni. Ma to związek z faktem, że nie obwiniamy się za zabijanie zwierząt na szynkę, którą jemy, a w zasadzie wręcz nie utożsamiamy kiełbasy i innego mięsa ze świnią, którą wcześniej trzeba było zabić. Mamy również tendencję do zapominania, jak te zwierzęta są traktowane w rzeźni. Gdybyśmy mieli odwagę i chcielibyśmy podjąć wysiłek, aby poradzić sobie z sytuacją zwierząt w rzeźni, prawdopodobnie szybko zrezygnowalibyśmy z jedzenia mięsa. To miałoby również tą zaletę (oprócz spadku hodowli przemysłowej), że zapobieglibyśmy wchłanianiu złych uczuć.
Ja osobiście jem mięso i jestem bardzo impulsywny, ale bardziej obstawiał bym, że to kwestia mojego temperamentu i charakteru. 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Motywator Dietetyczny

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

___________________________________________

W każdym razie może warto ograniczyć spożycie mięsa i upewnić się, że produkty zwierzęce, które jemy pochodzą z dobrego chowu. Patrząc pod tym kontem, dieta wegetariańska zyskuje na wartości.

Korzyści z żywności pochodzenia roślinnego

U ludzi, którzy zmienili odpowiednio swoją dietę, obserwuje się zmianę emocji. Dieta roślinna pomaga być bardziej zrównoważonym, pewnym siebie i spokojnym. Ponadto wyczuwa się ekspansję świadomości. Dzieje się tak dlatego, że nawet rośliny mają zdolność do zapamiętywania pewnych informacji. Pod warunkiem, że rośliny nie są natryskiwane lub genetycznie zmodyfikowane. Magazynują pozytywną energię płynącą z natury. Nasze ciało absorbuje zawartą w nich energię ze słońca, wody i składników odżywczych. W ten sposób, każda komórka w naszym ciele otrzymuje pozytywną energię.
Pamiętać należy, że dieta wegetariańska bardzo często doprowadza do problemów z odpowiednią ilością witaminy b12 a w konsekwencji może prowadzić do anemii

Przyszłość ludzkości

Okrutne traktowanie zwierząt odbija się na nas, na naszych bliskich i naszym środowisku. Ten problem nie dotyczy tylko zwierząt. Problem dotyczy etyki i braku współczucia, a zatem powinniśmy w końcu zrozumieć, że wszystkie systemy żyweze sobą nierozerwalnie związane. Poprzez nasze nawyki żywieniowe torturujemy zwierzęta, a poniekąd samych siebie.

Oczywiście można dostarczać całemu światu steki i hamburgery, przynajmniej do czasu. Wyciąć wszystkie lasy i przekształcić na pastwiska. Posłuży to wykarmieniu kilku pokoleń i na tym koniec, gdyż całe środowisko zostanie nieodwracalnie zniszczone. W związku z tym jest teraz czas, aby przejrzeć na oczy. Jeśli chcemy mieć jakąś przyszłość, musimy wybrać zrównoważoną ścieżkę życia. Obejmuje to między innymi ograniczenie spożycia mięsa. A co za tym idzie, oszczędność energii.

Oznacza to również postawienie się koncernom, które niszczą naszą planetę, a zarazem naszą przyszłość. Dbajmy o nasze zdrowie i zdrowie przyszłych pokoleń. Jesteśmy zobowiązani do dokonywania niezbędnych zmian, które pozwolą nam żyć w harmonii z naturą. 

Po co to napisałem skoro jem mięso ? Bo jestem za tym aby dostęp do mięsa ekologicznego był jeszcze większy, również zależy mi na tym aby wasza świadomość na każdy temat wzrastała i wszystkie wybory w waszym życiu były świadome.

badania :
– http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22063148
– http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23873571
– http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24406009




1 Komentarz

Dodaj komentarz