Okazuje się, że ogórki kiszone mogą sprawić, że poczujesz się szczęśliwym. Nie chodzi tu o przyjemność jedzenia tych warzyw. Ogórki podobnie jak inne naturalnie sfermentowane pokarmy rzeczywiście mogą zmniejszyć lęk poprzez optymalizacje pracy naszych jelit, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za produkcję hormonów szczęścia.

Naukowcy donoszą, że nerwica i lęki mogą być minimalizowane w sposób pośredni poprzez spożywanie fermentowanych marynat i innych produktów spożywczych, takich jak kapusta kiszona. Efekt ten został naukowo potwierdzony przez Matthew Hilimire z College of William and Mary. Wyniki jego eksperymentu pokazały znaczne zmniejszenie lęku społecznego i neurotyzmu u osób, które codziennie jadły sfermentowane pokarmy. Badania zostały opublikowane w „National Center for Biotechnology Information”.

Okazuje się, że jelita rzeczywiście  są „drugim mózgiem”! Być może słyszeliście, że ludzie, którzy cierpią z powodu depresji są zmuszeni korzystać z antydepresantów. Serotonina, która została wyczerpana – zostaje uzupełniona. O dziwo, 90% serotoniny w naszym organizmie znajduje się w jelitach. Fermentowane produkty mają pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy ze względu na ich bogactwo w probiotyki, co z kolei podwyższa poziom serotoniny!