Cukierki M & M-s powstały w 1941 roku, zostały wyprodukowane przez Firmę Mars założoną przez Franka Clarenca Marsa. Pomysłodawcą tego typu cukierków był jego syn Forrest Mars w latach 30, podczas hiszpańskiej wojny domowej, gdy ujrzał żołnierzy jedzących czekoladowe kulki z nadzieniem. Postanowił wymyśleć coś, co nie będzie roztapiać się w dłoni tylko w ustach. W ten sposób powstał właśnie kolorowe drażę w kształcie guziczków, pokryte powłoką.  Obecnie sprzedawane są w ponad 100 krajach w 33 różnych nadzieniach.

To krótki zarys historii powstania cukierków m & m-s, jednak nie na tym chcemy się skupić w tym artykule. Głównym wątkiem będzie skład cukierków i jego konsekwencję dla zdrowia.

Obecny skład cukierków:

Czekolada mleczna (cukier, czekolada, masło kakaowe, odtłuszczone mleko, tłuszcz mleka, laktoza, lecytyna sojowa, sól, sztuczny kolor),

– cukier
– skrobia kukurydziana

– dekstryna

– sztuczne barwniki

– guma arabska

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Jakie szkody dla zdrowia przynoszą określone składniki:

  • Lecytyna sojowa: 93% soi jest genetycznie zmodyfikowana. Lecytyna sojowa może powodować raka piersi. Ma negatywny wpływ na płodność i rozrodczość, może prowadzić do zaburzeń behawioralnych i mózgowych.

Sztuczne barwniki:

  • Niebieski 1: Barwnik ten może powodować nowotwory złośliwe oraz takie dolegliwości jak astma, pokrzywka, katar sienny, niskie ciśnienie krwi, reakcje alergiczne.
  • Czerwony # 40: Możę powodować uszkodzenia DNA, obrzęki wokół ust, nadpobudliwość u dzieci i raka.
  • Żółty # 6:  Może powodować raka, nadpobudliwość, reakcje alergiczne, biegunkę, wymioty, pokrzywkę, migreny i obrzęk skóry.
  • Żółty # 5:  Może powodować reakcje alergiczne, nadpobudliwość, raka.
  • Niebieski # 2: Jest barwnikiem na bazie ropy naftowej z wzoru chemicznego C16H10N2O2.Zwiększa nadpobudliwość u dzieci, wzrost guzów mózgu u szczurów laboratoryjnych. Może powodować również zaburzenia komórkowe.
  • guma arabska ( E 414):,  Czyli błonnik pokarmowy z drzewa akacji. Powoduje ona, gazy, wzdęcia, nudności i luźny stolec. Bezpośredni kontakt z tą substancją może powodować duszności i astmę, katar, wysypkę lub pokrzywkę.
Warto przeczytać  Lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne

Wszystkie dane dotyczące dolegliwości spowodowanych jedzeniem tych słodyczy zostały zebrane na podstawie różnego rodzajów badań przeprowadzanych m.in. na szczurach.

Firma Mars zignorowała dane naukowe i postanowiła nadal używać szkodliwych barwników, mimo możliwości zastąpienia ich innymi naturalnymi i bezpiecznymi barwnikami.

W 2007 roku magazyn, Forbes poinformował, iż firma zarobiła na m&m-sach blisko 72, 4 miliony dolarów i było by ją stać na zainwestowanie w zdrowsze produkty.

Dwie najczęstsze zmory rodziców dzieci jedzących nadmiernie słodycze.

  • Cukry znajdujące się w słodyczach powodują, że dzieci nie mają apetytu, – gdy ilość kalorii potrzebna organizmowi zostanie zaspokojona przez słodycze, nie chcą wtedy jeść pożywienia bogatego w witaminy i składniki mineralne, bo zwyczajnie nie odczuwają głodu. Może to zaburzać prawidłowy rozwój dziecka, które właśnie w tym okresie potrzebuje najcenniejszego pokarmu.
  • Cukry występujące w słodyczach to największy wróg zdrowych zębów, który powoduje powstawanie próchnicy. Cukry przylepiające się do zębów stanowią pożywkę dla bakterii, produkujących kwas mlekowy, który niszczy szkliwo nazębne. Mamy dbające o zęby swoich pociech powinny ograniczyć słodycze długo przetrzymywane w buzi, a w razie konieczności zastąpić je produktami, które można szybko zjeść, np. czekoladką.

https://www.change.org/p/m-m-s-candies-stop-using-artificial-dyes-linked-to-hyperactivity

5 Debilitating Health Conditions Linked To M&Ms Candies

5 Debilitating Health Conditions Linked To M&M’S Candies

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA