Najzdrowsza tarta z Mango – dostarcza wielu niezbędnych witamin !

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mango jest jednym z najbardziej popularnych i wartościowych pod względem składników odżywczych owoców na świecie. Zawiera duże dawki:

  • witamin A, C, E i B,
  • flawonoidów
  • beta-karotenu i alfa-karotenu.

Mango to potężna broń przeciw nowotworowa, szczególnie zapobiega rakowi:

  •  płuc
  •  piersi
  • jelita grubego
  • prostaty
  •  jamy ustnej
  • krwi (białaczce)

Ponadto mango:

  • zapobiega udarom i chorobom serca
  • chroni przed zapaleniami stawów
  • zapobiega chorobom układu oddechowego
  • zapobiega chorobom nerek
  • pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
  • jest żywnością probiotyczną, co oznacza, że karmi dobre bakterie w jelitach
  • zawiera znaczną ilość pirydoksyny (B-6), która jest niezbędna w procesie syntezy serotoniny i dopaminy w mózgu, oraz w utrzymaniu równowagi hormonalnej
  • pomaga zapobiegać bezsenności i zapewnia lepszy sen

 

Przepis na prostą i oszałamiająco pyszną tartę z mango

Składniki:

2 szklanki daktyli
1 szklanka suszonej morwy
2 łyżki skórki z limonki
3 szklanki świeżego mango
1 łyżka soku z limonki
1/8 łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Zmiksuj w malakserze daktyle z morwą.

2. Rozłóż masę na spodzie formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstaw na 30 minut do zamrażarki.

3. Aby zrobić nadzienie, zmiksuj mango z sokiem z limonki i curry na gładką masę.

4. Wlej krem z mango na daktylowy spód i wstaw do zamrażarki na kolejne 15 minut.

5. Opcjonalnie możesz pokryć krem cienkimi listkami mango, posypać wiórkami kokosowymi i ciemnym sezamem.

Gotowe! Smacznego !

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz