Jak działa Olej MCT na twoje ciało – lepszy, niż olej kokosowy?



Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Olej MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-12 atomów węgla), które mają wiele zalet zdrowotnych,  począwszy od poprawy funkcji poznawczych po lepszą kontrolę wagi.  Olej kokosowy jest świetnym źródłem MCT – około 62-65 procent kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to MCT. Ale stężone oleje MCT w postaci suplementu coraz bardziej zyskują na popularności.

 Jeżeli chcesz otrzymywać materiały dotyczącego zdrowych jelit prosto na massengera kliknij w ten link : Włącz powiadomienia 

Tłuszczami MCT są:

  • C6 – kwas kapronowy
  • C8 – kwas kaprylowy
  • C10 – kwas kaprynowy
  • C12 – kwas laurynowy

Uważa się, że tłuszczy MCT brakuje w diecie osób odżywiających się  „standardowo zachodnią dietą”,   najprawdopodobniej dlatego, że społeczeństwo zostało przekonane, iż wszystkie formy nasyconych tłuszczów są potencjalnie szkodliwe. Jednakże ostatnie badania wykazały wiele dowodów na temat korzyści zdrowotnych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby, więc są w rzeczywistości łatwiejsze do strawienia niż triglicerydy o długich łańcuchach (LCT).

Najlepsze źródła MCT:

  • olej kokosowy (około 60%)
  • nierafinowany olej palmowy (< 50%)
  • nabiał (10-12 %)

Co sprawia, że olej MCT jest tak wyjątkowy?

  • pomaga utrzymać zdrową wagę, ponieważ daje uczucie sytości
  • podkręca metabolizm i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
  • dodaje energii
  • poprawia nastrój i jasność myślenia
  • podnosi odporność
  • poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych
  • równoważy poziom hormonów
  • jest szybko trawiony i trafia bezpośrednio z wątroby do krwi
  • wykorzystywany jest przez organizm jako paliwo do wytwarzania energii (podobnie jak glukoza), zamiast być magazynowany w komórkach tłuszczowych
  • wspiera zdrowie jelit – ma zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów

 Ogólnie rzecz biorąc, im krótsze łańcuchy tłuszczowe, tym szybciej organizm może przekształcić je w użyteczną energię, w postaci ketonów. Ketony organizm wykorzystuje (zamiast glukozy) do wytworzenia energii. 

Niezależnie od dokładnego typu MCT, wszystkie są korzystne dla ogólnego stanu zdrowia – szczególnie u osób, które mają trudności z trawieniem innych form tłuszczu, w tym u osób z zaburzeniami wchłaniania, czy zaburzeniami układu pokarmowego, takimi jak zespół drażliwego jelita, choroba Crohna, infekcja pęcherzyka żółciowego itd.

Olej MCT vs olej kokosowy

Różnica między olejem MCT a olejem kokosowym polega na tym, że olej MCT jest bardziej skoncentrowany i zawiera praktycznie same kwasy tłuszczowe MCT. Jak wspomniałem wcześniej, istnieją cztery różne typy MCT, które różnią się w zależności od liczby atomów węgla (od 6 do 12 atomów węgla). MCT w oleju kokosowym składa się w 50 procentach z kwasu laurynowego, więc fakt, że olej kokosowy jest w większości tylko jednym typem MCT, jest powodem, dla którego niektórzy preferują stężone oleje MCT.

 Suplementy w postaci oleju MCT zawierają zazwyczaj cztery typy kwasów tłuszczowych MCT, co jest trudne w przypadku uzyskania ich z innych produktów spożywczych. 

Olej kokosowy jest jednym z najlepszych źródeł kwasu laurynowego i posiada nieocenione właściwości antybakteryjne jak i przeciwwirusowe. Kwas laurynowy choćby z tego względu, że jest nieco dłuższym kwasem (12 węgli w łańcuchu), zachowuje się w organiźmie nieco inaczej niż reszta tłuszczy MCT.  Niektórzy twierdzą, że kwas laurynowy nie działa biologicznie tak jak inne któtsze formy MCT (lub przynajmniej tak szybko się nie trawi), co jest powodem, dla którego skoncentrowany olej MCT można uznać za lepszy.

Być może jednym z największych powodów coraz większej popularności olejów MCT, że popularyzowanie przez Dave’a Aspreg’a „kuloodpornej diety”, która opiera się na otrzymywaniu od 50-70 procent energii ze zdrowych tłuszczy, zwłaszcza oleju MCT, masła od zwierząt karmionych trawą i oleju kokosowego. Autorem i  promotorem popularnej „kuloodpornej kawy” sporządzonej z kawy, oleju MCT (lub powszechnie oleju kokosowego nierafinowanego) i masła jest również Dave Asprey.

Choć korzyści z oleju kokosowego są wszechstronne i niepodważalne, olej MCT jest uważany za „złoty-standard”.

Największą wadą zakupu produkowanego oleju MCT jest to, że do końca nie wiesz, co otrzymujesz. W celu wytworzenia ciekłego oleju MCT, który nie staje się stały w chłodniejszych temperaturach, może zajść konieczność rafinowania oleju. Chociaż spece od marketingu oleju MCT twierdzą, że ich produkt zawiera bardziej skoncentrowane i zróżnicowane kwasy MCT, niż prawdziwy olej kokosowy, może to być spowodowane chemiczną ingerencją. Może nawet zawierać oleje „wypełniające”, takie jak tłuszcze wielonienasycone omega-6. Innym czynnikiem do rozważenia jest to, że większość olejów MCT na rynku jest wytwarzana poprzez rafinację chemiczną / rozpuszczalnikową, co może oznaczać, że podczas produkcji używa się związków chemicznych takich jak heksan.

Podsumowanie? Ciesz się zarówno olejem kokosowym, jak i wysokiej jakości olejem MCT, tylko upewnij się, że kupujesz wysokiej jakości olej MCT, którego etykieta jasno określa, jakie składniki są w nim zawarte i jak został wyprodukowany.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz