Wsparcie dla mózgu i jelit

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prebiotyki vs Probiotyki: Jaka jest różnica?

Już teraz wiadomo, że probiotyki są korzystnymi bakteriami skoncentrowanymi w okrężnicy, które pomagają trawić i wchłaniać składniki odżywcze z pokarmów, które jesz. Są także Twoim systemem obronnym przed szkodliwymi bakteriami i m. in. zapobiegają wystąpieniu przewlekłych zaburzeń trawienia.

Prebiotyki to naturalne substancje, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu, oraz co ważne, pozwalają się rozwijać i namnażać przyjaznym bakteriom. Z tego powodu można myśleć o prebiotykach jako „nawozie dla jelit”.

 Prebiotyki wpływają pośrednio na niwelowanie stanów zapalnych poprzez produkcję Interleukiny 6 i zmniejszanie czynnika martwicy nowotworowej TNF alfa  

Chociaż probiotyki znajdują się w sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kapusta kiszona, kimchi, kombucha i jogurt kokosowy, prebiotyki są rodzajem błonnika, który znajduje się w niektórych produktach roślinnych.

#motywatorfood

Post udostępniony przez Damian Wiatrowski (@motywator.tv)

Korzyści zdrowotne prebiotyków:

1. poprawiają trawienie
2. wzmacniają system immunologiczny
3. polepszają absorpcję składników odżywczych
4. wspomagają utratę wagi
5. naturalnie oczyszczają organizm
6. wspierają walkę ze stresem

Pożywienie, które niszczy twoje jelita, osłabia odporność … Jak to zbadać ?

Prebiotyczna żywność

Najczęściej spotykane prebiotyki to:

  • inulina
  • skrobia oporna
  • fruktooligosacharydy
  • galaktooligosacharydy

Od jelita do depresji? Jak mikroflora jelitowa wpływa na nastrój?

Te różne prebiotyki można znaleźć w kilku produktach typowych dla diety paleo, takich jak:

  • topinambur
  • por
  • szparagi
  • grzyby
  • czosnek
  • cebula
  • liście mniszka lekarskiego
  • cykoria
  • bataty
  • jabłka
  • jagody
  • ziemniaki
  • owoce cytrusowe
  • banany

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


Bedą lody 🙂 #banana #banan #icecream #motywatorfood

Post udostępniony przez Damian Wiatrowski (@motywator.tv)

Nie przesadzaj z prebiotykami

Twoje ciało musi się przyzwyczaić do nich w wolniejszym tempie. Ponieważ włókno roślinne jest dość ciężko strawne, dodanie zbyt dużej ilości błonnika do diety na raz może powodować problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia i skurcze brzucha. Jest to szczególnie ważne, jeśli obecnie Twoja dieta zawiera dużo produktów przetworzonych z niską zawartością błonnika. W takim przypadku potrzeba trochę czasu, aby organizm mógł się przyzwyczaić do żywności bogatej w błonnik.

Zacznij powoli

Każdy ma inną tolerancję na prebiotyki, w oparciu o aktualną dietę i zdrowie układu pokarmowego. Z tego powodu najlepiej jest rozpocząć powolne dodawanie prebiotyków do diety i stopniowe zwiększanie ich ilości. W miarę zwiększania spożycia błonnika trzeba zwiększyć spożycie wody.

snp:motywator 🎬 YouTube: motywator dietetyczny #motywatorfood

Post udostępniony przez Damian Wiatrowski (@motywator.tv)


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz