
23 - 23Shares
Prebiotyki vs Probiotyki: Jaka jest różnica?
Już teraz wiadomo, że probiotyki są korzystnymi bakteriami skoncentrowanymi w okrężnicy, które pomagają trawić i wchłaniać składniki odżywcze z pokarmów, które jesz. Są także Twoim systemem obronnym przed szkodliwymi bakteriami i m. in. zapobiegają wystąpieniu przewlekłych zaburzeń trawienia.
Prebiotyki to naturalne substancje, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu, oraz co ważne, pozwalają się rozwijać i namnażać przyjaznym bakteriom. Z tego powodu można myśleć o prebiotykach jako „nawozie dla jelit”.
Prebiotyki wpływają pośrednio na niwelowanie stanów zapalnych poprzez produkcję Interleukiny 6 i zmniejszanie czynnika martwicy nowotworowej TNF alfa
Chociaż probiotyki znajdują się w sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kapusta kiszona, kimchi, kombucha i jogurt kokosowy, prebiotyki są rodzajem błonnika, który znajduje się w niektórych produktach roślinnych.
Korzyści zdrowotne prebiotyków:
1. poprawiają trawienie
2. wzmacniają system immunologiczny
3. polepszają absorpcję składników odżywczych
4. wspomagają utratę wagi
5. naturalnie oczyszczają organizm
6. wspierają walkę ze stresem
Pożywienie, które niszczy twoje jelita, osłabia odporność … Jak to zbadać ?
Prebiotyczna żywność
Najczęściej spotykane prebiotyki to:
- inulina
- skrobia oporna
- fruktooligosacharydy
- galaktooligosacharydy
Od jelita do depresji? Jak mikroflora jelitowa wpływa na nastrój?
Te różne prebiotyki można znaleźć w kilku produktach typowych dla diety paleo, takich jak:
- topinambur
- por
- szparagi
- grzyby
- czosnek
- cebula
- liście mniszka lekarskiego
- cykoria
- bataty
- jabłka
- jagody
- ziemniaki
- owoce cytrusowe
- banany
Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość
DLACZEGO KOPIOWANIE DIET JEST NIE SKUTECZNE ? Naucz się na przykładzie praktycznych wskazówek jaka dieta jest dobra a jaka zła. Kurs Online
Kurs online - Naucz się jak w łatwy sposób pokonać nietolerancję i alergię pokarmowe – fakty i mity Kup ten kurs

Nie przesadzaj z prebiotykami
Twoje ciało musi się przyzwyczaić do nich w wolniejszym tempie. Ponieważ włókno roślinne jest dość ciężko strawne, dodanie zbyt dużej ilości błonnika do diety na raz może powodować problemy trawienne, takie jak gazy, wzdęcia i skurcze brzucha. Jest to szczególnie ważne, jeśli obecnie Twoja dieta zawiera dużo produktów przetworzonych z niską zawartością błonnika. W takim przypadku potrzeba trochę czasu, aby organizm mógł się przyzwyczaić do żywności bogatej w błonnik.
Zacznij powoli
Każdy ma inną tolerancję na prebiotyki, w oparciu o aktualną dietę i zdrowie układu pokarmowego. Z tego powodu najlepiej jest rozpocząć powolne dodawanie prebiotyków do diety i stopniowe zwiększanie ich ilości. W miarę zwiększania spożycia błonnika trzeba zwiększyć spożycie wody.
SPRAWNE JELITA GWARANCJĄ ZDROWIA I SZCZUPŁEJ SYLWETKI 0/5 Jak zadbać o nasze jelita - co je niszczy ? Aktualnie trwa promocja na ten kurs
Dodaj komentarz