Używasz siemię lniane, przeczytaj to i zobacz czy nie grozi ci zatrucie

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Po zmieleniu siemienia lnianego dochodzi do reakcji chemicznej pod wpływem, której powstaje cjanowodór  (kwas pruski silna trucizna )  szacuje się, że 250 g siemienia lnianego może dostarczyć nawet 410 mg kwasu pruskiego.
Toksykolodzy twierdzą, że 1 mg kwasu pruskiego na kilogram masy ciała jest dawką śmiertelną (dochodzi do porażenia nerwu oddechowego)

Taka przykra niespodzianka mogła by mieć miejsce w sytuacji gdy człowiek ma  niedokwaszony żołądek  a ilość kwasu solnego jest bardzo niska. Osoby, które stosują neutralizatory kwasu solnego (pospolite środki na zgagę), muszą bardzo uważać. Okazuje się, że w zdrowym żołądku pod wpływem kwasu solnego dochodzi do hydrolitycznego rozpadu glikozydów cyjanogennych, które naturalizują truciznę.

Abstrahując, jeżeli zmielili byśmy 250g siemienia lnianego uzyskali byśmy dawkę trucizny, która mogła by  zabić ok. 6 osób o średniej wadze 70kg,  które mają niedobór kwasu solnego, przypomnę jednak, że ilość konserwantów, kwasów tłuszczowych trans, syropów fruktozowych dodawana przez producentów żywności bardzo mocno obniża ilość kwasu solnego w naszym żołądku. Są to szacunki dr Budwig, która 50 lat temu próbowała leczyć tym sposobem nowotwory, podtruwając komórki nowotworowe cyjanowodorem. Terapia ta polegała na dostarczaniu bardzo dużych dawek zmielonego siemieniem lnianym, olejem lnianym w towarzystwie białych serów dobrej jakiści oraz naturalnej siarki z czosnku i cebuli.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


Jeżeli chcesz abym ułożył dla Ciebie dietę Zapraszam tutaj

Warto pamiętać, że dopóki ziarno lnu jest nienaruszone, związki te są stabilne i nie ulegają przemianom chemicznym. Dzieje się tak, ponieważ glikozydy i aktywujące je enzymy umieszczone są w różnych częściach ziarna i nie stykają się ze sobą. Dopiero w momencie pęknięcia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór.

Praktyczne wskazówki

Dobrym zwyczajem jest również zalewanie zmielonego siemienia lnianego  gorącą wodą,  która pod wpływem denaturacji białek bezaktywuje procesy chemiczne, które są odpowiedzialne za produkcje trucizny !

Warto również uważać na produkty np. maniok, fasola półksiężycowata, pędy bambusa i nasiona owoców pestkowych – grusza, jabłka, migdały, morele i brzoskwinie tam również znajdują się substancje cjanogenne !




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz