WITARIANIZM – które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, a jakie po ugotowaniu?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gotowana potrawa może być lepsza w smaku, ale także zmienia wartość odżywczą produktów, z których jest przyrządzona. Co ciekawe, niektóre witaminy są tracone podczas gotowania, a inne stają się bardziej dostępne dla organizmu. Niektórzy twierdzą, że jedzenie głównie surowej żywności jest drogą do lepszego zdrowia. Jednakże niektóre gotowane produkty spożywcze mają w tej formie większe korzyści żywieniowe.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Jak to jest z surowymi potrawami?

  • Surowe pożywienie to pokarmy, które nie zostało przetworzone lub gotowane. Ogólnie rzecz biorąc, dieta raw food składa się z co najmniej 70% surowej żywności.
  • Zwolennicy twierdzą, że surowe pożywienie jest bardziej pożywne niż gotowane, ponieważ enzymy wraz z niektórymi składnikami odżywczymi są niszczone w procesie gotowania.
  • Surowe owoce i warzywa mogą zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy C i witaminy z grupy B.
  • Niektóre produkty (głównie mięso i ryby) zawierają niebezpieczne bakterie i mikroorganizmy, które są wyeliminowane tylko przez gotowanie.

Jak to jest z gotowanymi potrawami?

  • Gotowanie potraw dezaktywuje znajdujące się w nich enzymy. 
  • Niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie witaminy, są tracone podczas procesu gotowania.
  • Gotowane pokarmy są łatwiejsze do żucia i trawienia niż surowe pokarmy (właściwe trawienie jest konieczne do wchłonięcia składników odżywczych).
  • Badania wykazały, że gotowanie warzyw zwiększa dostępność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i luteina.
  • Gotowanie zabija szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.

Najzdrowsze w formie surowej:

  • brokuły
  • kapusta
  • cebula
  • czosnek

Najzdrowsze po ugotowaniu:

  • szparagi
  • grzyby
  • szpinak
  • rośliny strączkowe
  • marchew
  • ziemniaki
  • mięso i ryby

Podsumowując, nie które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, podczas gdy inne po ugotowaniu. Nie musisz przestrzegać restrykcyjnej diety witariańskiej, aby zapewnić sobie zdrowie. Najlepiej w swojej diecie uwzględnij i potrawy na surowo, jak i te po ugotowaniu.

 


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz