Pozytywne działanie :

Kurkuma to starożytne lekarstwo, uważane za naturalny środek leczenia stanu zapalnego. Stan zapalny jest obecnie przyczyną chorób przewlekłych. Kurkuma, a dokładnie jej składnik aktywny kurkumina, ma działanie przeciwzapalne i łagodzi dolegliwości chorób, takich jak:

Nawet jeśli nie cierpisz na żadną z powyższych chorób pamiętaj, że stres jest głównym czynnikiem zapalnym. Systematycznie stosowanie, kurkumy ma potwierdzone działanie :

Korzyści zdrowotne pochodzące z jabłek.

Badania wykazały, że jabłka dzięki antyoksydantom pozytywnie wpływają na dolegliwości takie jak:

  • choroby sercowo-naczyniowe
  • alzheimer
  • astma
  • cukrzyca
  • problemy trawienne
  • problemy z kontrolą wagi

Jabłka mogą być kwaśne lub słodkie, w każdy dowolny sposób są pyszne. Jabłka w tym przepisie mogą być doskonałym uzupełnieniem zupy.

Soczewica: jako siła domowego żywienia

Soczewica posiada właściwości przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem.

Dieta bogata w soczewicę i rośliny strączkowe może złagodzić:

Soczewica ma dużą zawartość białka, oprócz znacznych ilości żelaza i magnezu.

W szczególności czerwona soczewica, posiada najwięcej korzyści odżywczych niż jej inne odmiany.

Zupa kremowa z kurkumy, soczewicy i mleka kokosowego, składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 jabłka, wydrążone i tarte
  • 1 łyżeczka proszku kurkumy
  • 3-2 filiżanki gorącej wody
  • 1 1/2 filiżanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Wypłukać czerwoną soczewicę z zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Stopić olej kokosowy w garnku i zeszklić cebulę do miękkości na złoty kolor.
  3. Dodać jabłka i kurkumę, gotować przez dwie minuty, często mieszając.
  4. Dodać soczewicę i 2 szklanki wody. Doprowadzić zawartość naczynia do wrzenia
    i gotować przez 15 minut, pod przykryciem.
  5. Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dobrze wymieszać.
  6. Dusić, aż soczewica będzie miękka.
  7. Dodać kolejny kubek wody (do uzyskania rzadszej konsystencji).
  8. Dla uzyskania najlepszego smaku, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny.
  9. Zupę podawać na ciepło.
  10. Udekorować wiórkami kokosowymi lub nasionami dyni.