Pożywienie, które niszczy twoje jelita, osłabia odporność … Jak to zbadać ?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Znane jest powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku… Dodatków do żywności niemalże nie da się uniknąć. Szacuje się, że rocznie zjadamy ich nawet 2 kilogramy! Generalnie można przyjąć zasadę: im krótszy skład i bardziej znane nazwy, tym zdrowszy produkt.

Przykładowo zadaniem konserwantów jest neutralizacja bakterii w pożywieniu … co się dzieje gdy konserwanty dostają się do naszych jelit : Robią dokładnie to samo co w pożywieniu, zabijają nasze bakterię głównie prozdrowotne, odpowiedzialne za :

  • produkcje witamin
  • produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za ochronę przed wirusami, grzybami i innymi patogenami
  • tolerowanie pewnych pokarmów, brak pewnych bakterii może powodować alergię w skrajnych przypadkach choroby autoagresywne
  • zaburzenia nastroju

Czym jest flora jelitowa?

W jelitach żyje od 300 do 500 różnych gatunków bakterii, które zawierają prawie 2 mln genów. W połączeniu z innymi drobnymi organizmami, takimi jak wirusy i grzyby, tworzą to, co znamy pod nazwą mikroflory, albo mikrobiomu.

Podobnie jak odcisk palca, mikroflora każdej osoby jest wyjątkowa: każdy z nas ma w sobie inną „mieszankę” mikroorganizmów. Po części zależy to od mikroflory matki  (noworodek dostaje unikalną mikroflorę od matki w momencie poczęcia, przechodząc przez kanał rodny ), kolejna kolonizacja odbywa się za pomocą diety i czynników środowiskowych. Bakterie żyją w całym organizmie, ale te bytujące w jelitach mogą mieć największy wpływ na twoje samopoczucie. Kolonizują cały układ trawienny, choć większość z nich żyje w jelitach i okrężnicy. Mają one wpływ na wszystko, począwszy od metabolizmu, nastroju a kończywszy na układzie odpornościowym.

Flora bakteryjna jelit a choroby

Badania wykazują, że flora bakteryjna u zdrowych ludzi różni się od flory bakteryjnej u ludzi chorych. Ludzie, którzy są chorzy, mogą mieć zbyt mało lub zbyt dużo pewnych gatunków bakterii (lub mogą co niektórych typów w ogóle nie mieć). Uważa się, że niektóre szczepy mogą chronić przed dolegliwościami, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko zachorowania.

Istnieje kilkaset dodatków spożywczych E, część jest zupełnie nieszkodliwa. Jednakże brakuje badań odnośnie długoletniego spożywania wielu z nich, za to już dziś wiadomo, że nie brakuje dodatków chemicznych szkodliwych, a nawet bardzo szkodliwych, które mogą doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 



Naukowcy zaczęli dostrzegać powiązanie pomiędzy następującymi chorobami a bakteriami w jelitach:

  • Otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca: Twoje bakterie jelitowe wpływają na metabolizm organizmu. Określają one takie rzeczy jak ilość kalorii, którą przyswajasz z żywności, oraz jakie rodzaje składników odżywczych z niej wchłoniesz.  Zbyt dużo bakterii jelitowych sprzyja łączeniu się błonnika z kwasami tłuszczowymi. Może to spowodować złogi tłuszczu w wątrobie, często prowadzi to do dysfunkcji naszego organizmu „zespół metaboliczny” – stanu, który często prowadzi do cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.
  • Choroby zapalne jelit, w tym choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie okrężnicy: Uważa się, że osoby z tymi schorzeniami mają mniejszą ilość pewnych, bakterii jelitowych, których obecność działa przeciwzapalnie. Dokładne powiązanie jest wciąż niejasne. Jednak sądzi się, że niektóre bakterie mogą przygotować w Twoim ciele „odpowiedni grunt” dla rozwoju tych chorób.
  • Rak jelita grubego: Badania wykazują, że osoby z rakiem jelita grubego mają inną mikroflorę bakteryjną – taką, która cechuje się wyższą liczebnością bakterii chorobotwórczych, w porównaniu do osób zdrowych. 
  • Niepokój, depresja i autyzm: Jelita mają mnóstwo zakończeń nerwowych, które komunikują się z mózgiem. Lekarz nazywa to połączenie „oś jelito-mózg.” Badania sugerują istnienie związku pomiędzy bakteriami jelitowymi a zaburzeniami ośrodkowego układu nerwowego, takimi jak lęk, depresja, oraz autyzm.
  • Zapalenie stawów: Uważa się, że osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą mieć większą ilość bakterii, których obecność sprzyja powstawaniu zapaleń, niż ludzie bez tego typu schorzenia.

Przykładowe badanie 
ILOŚCIOWE BADANIE MIKROFLORY KAŁU – MIKROFLORA SCAN

W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie liczebności niezbędnych dla zdrowia bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz obniżenie stymulujących odporność bakterii z rodzaju Enterococcus i niepatogennych bakterii z gatunku Escherichia coli. Jednocześnie zaobserwowano bardzo silny przerost chorobotwórczych bakterii proteolitycznych (gnilnych) i przerost śluzowych, laktozoujemnych bakterii z gatunku Escherichia coli. W badanym materiale wykazano silne zmniejszenie całkowitej liczebności bakterii, co świadczy o całościowym pogorszeniu stosunków bakteryjnych w jelicie.

W konsekwencji zamiast korzystnych dla zdrowia procesów, przeważać zaczynają procesy niekorzystne, sprzyjające rozwojowi choroby. Bakterie potencjalnie szkodliwe prowadzą procesy gnilne w przewodzie pokarmowym, wytwarzają toksyny wpływające nawet na oddalone od jelita układy i narządy organizmy oraz produkują substancje działające kancerogennie (sprzyjają rozwojowi nowotworów). Dochodzi także do nadmiernego rozrostu grzybów drożdżopodobnych, co może prowadzić do kandydozy organizmu.

Badania naukowe potwierdziły wpływ dysbiozy jelitowej w powstawaniu bądź zaostrzeniu między innymi takich chorób jak:

  • zespół jelita nadwrażliwego (biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha)
  • alergie pokarmowe i wziewne (nieprawidłowe reakcje układu odpornościowego)
  • atopowe zapalenie skóry
  • nadwrażliwości pokarmowe i nietolerancje pokarmowe
  • nawracające infekcje dróg oddechowych, układu moczowo – płciowego, skóry i inne
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
  • zaburzenia neurorozwojowe (ADHD, ASD i inne)
  • depresja, schizofrenia
  • zaburzenia nastroju
  • choroby nowotworowe
  • zespół chronicznego zmęczenia

Poniżesz badanie pokazuje chorą osobę na dnę moczanową i silne osłabienie układu odpornościowego.

1005.wynik_kał_04.04.2016.pdf
https://www.facebook.com/vitaimmun/
1005.wynik_kał_04.04.2016.pdf
https://www.facebook.com/vitaimmun/

 Przykładowa probiotykoterapia na powyższą przypadłość

SanProbi Barrier (kapsułki)

Dawkowanie: 2 – 3 kapsułki dziennie przez 4 – 5 miesięcy (do wieczornego posiłku)

Laktoferyna

Dawkowanie: 1 – 2 saszetki na dobę przez okres 3- 4 miesięcy

Napoje/ koncentraty probiotyczne JoyDay

Dorośli i dzieci powyżej 3 roku życia

Napoje probiotyczne:

200 ml napoju dziennie przy posiłku przez 3 – 6 miesięcy lub

Koncentraty probiotyczne:

dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.

dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub dowolnym chłodnym napoju.

Jak możesz pozyskać korzystne bakterie flory jelitowej?

Postaw na żywność bogatą w substancję odżywcze i błonnik: owoce, warzywa i produkty naturalnie fermentowane i kiszone.  „Zachodnia” dieta jest bogata w tłuszcze i cukier, a uboga w błonnik, przez co może uśmiercić ogrom bakterii jelitowych, wskutek czego mikroflora jest zniszczona. Aktywność fizyczna również wspiera rozwój różnych bakterii jelitowych. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tym lepsze im bardziej różnorodną i złożoną mamy mikroflorę jelitową!

Nie można po prostu wziąć probiotyku i liczyć, że nasz organizm zregeneruje się w 100% (bez zmiany nawyków za dużo nie zdziałamy) . Eksperci twierdzą, że potrzebne są dalsze badania w celu określenia dokładnych szczepów bakterii, które prowadzą do pewnych dolegliwości. Może wkrótce będzie możliwe zażycie leku (czy suplementu) wykonanego z odpowiedniego szczepu bakterii jelitowych, który zmniejszy ryzyko zachorowania na niektóre choroby, a nawet będzie w stanie nas z nich wyleczyć.

Złe samopoczucie po treningu ? Jak zbudować silne, zdrowe jelita ?

Bulion kostny – dlaczego regeneruje jelita i pomaga odzyskać zdrowie ?

Ogórki kiszone – sposobem na zdrowe jelita i wyższy poziom hormonu szczęścia

Jak probiotyki mogą pomóc ci schudnąć i odbudować jelita ?

OCZYŚĆ JELITA I POZBĄDŹ SIĘ CELLULITU – 7 SPOSOBÓW

Oto lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne. Poznaj skutki spożywania lub przedawkowania, oraz ich najczęstsze źródła:

E123 Amarant (barwnik)

  • nasila objawy astmy, w badaniach na szczurach ustalono związek pomiędzy guzami a spożyciem żywności z amarantem
  • obecny w napojach alkoholowych, kawiorze, winach, kosmetykach (róże, szminki); barwnik do tkanin, skór, papieru

E249 Azotyn potasu (konserwant)

  • może powodować astmę, zawroty głowy, zapalenie nerek, nie należy podawać z nim żywności dzieciom poniżej 6 miesiąca życia
  • obecny w produktach mięsnych, przetworach rybnych, barwnikach w przemyśle chemicznym

E250 Azotyn sodu (konserwant)

  • potencjalnie rakotwórczy, wywołuje mdłości, zawroty i bóle głowy
  • obecny w wędlinach, konserwach i innych przetworach garmażeryjnych

E133 Błękit brylantowy FCF (barwnik)

  • rakotwórczy, może wywoływać astmę, szczególnie niebezpieczny dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • obecny w napojach, deserach, groszku w puszkach, kremach do ciast, paście do zębów, dezodorantach, farbach do włosów

E 320 Butylohydroksyanizol / BHA (konserwant)

  • w dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy narządów wewnętrznych, przyczynia się do wytwarzania wolnych rodników
  • obecny w tłuszczach, mleku w proszku, mięsie suszonym, gumie do żucia, suplementach diety, szminkach, karmie dla zwierząt

E321 Butylohydroksytoluen / BHT (konserwant)

  • może powodować podrażnienie skóry, astmę, nadpobudliwość
  • obecny w tłuszczach, przetworzonych orzechach, gumie do żucia, piwie, ciastach w proszku, kredkach do oczu, kremach do golenia, oliwkach i mleczkach dla dzieci

E151 Czerń brylantowa BN (barwnik)

  • powoduje astmę, nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowe
  • obecny w ciemnych sosach, jogurtach, ajerkoniaku, ciastach w proszku

E128 Czerwień 2G (barwnik)

  • niewskazany dla osób uczulonych na salicyniany, powoduje problemy ze strony układu pokarmowego, anemię, pokrzywkę
  • obecny w kiełbasach i mięsie do hamburgerów

E127 Erytrozyna (barwnik)

  • wywołuje reakcje alergiczne, astmę, kancerogenny, niszczy wątrobę i serce, negatywnie wpływa na płodność
  • obecny w konserwowanych owocach, ciastach, osłonkach na kiełbasy, pastach do zębów i różach do policzków

E407 Karagen (emulgator)

  • powoduje wzdęcia i owrzodzenia jelit
  • używany w produkcji dżemów, galaretek, deserów, mleka w proszku, wyrobach cukierniczych i garmażeryjnych

E284 Kwas borowy (konserwant)

  • niebezpieczny przy zetknięciu z otartą skórą lub po połknięciu, ilości zawarte w jedzeniu są względnie bezpieczne
  • obecny w kawiorze, szminkach, płynach do płukania jamy ustnej, kremach, zasypkach dla dzieci

E231 Ortofenylofenol (konserwant)

  • rakotwórczy, może powodować alergię, bezdech, zapaść i śpiączkę
  • stosowany na powierzchni cytrusów

E216 Propyloparaben (konserwant)

  • może powodować silne reakcje alergiczne
  • wycofany jako dodatek do żywności, za to często obecny w kosmetykach

E431 Stearynian polioksyetylenu (emulgator)

  • ułatwia wchłanianie kancerogennych związków, w badaniach na myszach powodował guzy skóry
  • stosowany w żywności przetworzonej, kremach do rąk, mydłach w płynie

E102 Tartrazyna (barwnik)

  • kancerogenny, w połączeniu z bensoesanami może wywoływać ADHD, nasila objawy astmy
  • obecny w warzywach konserwowych, wyrobach cukierniczych, likierach, napojach i zupach w proszku, winach aromatyzowanych, suplementach diety

E319 Tert-butylohydrochinon / TBHQ (konserwant)

  • rakotwórczy, działa drażniąco w kontakcie ze skórą, w dużych dawkach zaburza pracę nerek i tarczycy
  • obecny w rybach mrożonych, przetworach rybnych, tłuszczach, ciastach i zupkach w proszku

E110 Żółcień pomarańczowa FCF

  • wywołuje reakcje alergiczne, nadpobudliwość, mdłości, rakotwórczy
  • obecny w napojach, wyrobach cukierniczych, produktach owocowych, płatkach zbożowych, pastach rybnych

E950 Acesulfam-K (słodzik)

  • może powodować nadpobudliwość, bóle głowy, szczególnie niewskazany dla dzieci, u zwierząt odnotowano przypadki nowotworów wskutek spożywania
  • obecny w produktach dietetycznych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia

E123 Benzoesan wapnia (konserwant)

  • może powodować astmę, anafilaksję, problemy behawioralne, szczególnie niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i dzieci
  • obecny w sokach owocowych, majonezach, konserwach, kiszonkach

E160b Annato (barwnik)

  • powoduje bóle głowy u dzieci, skłonność do irytacji, niedociśnienie i egzemę
  • obecny w wyrobach cukierniczych, margarynach, napojach

E122 Azorubina (barwnik)

  • nasila nietolerancje salicylanów i objawy astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci
  • obecny w marcepanach, ciastach, budyniach, dżemach, galaretkach, sosach, winach

E155 Brąz HT (barwnik)

  • powoduje biegunkę, pokrzywkę, może wywoływać reakcje alergiczne
  • obecny w wyrobach czekoladopodobny, przyprawach korzennych, wypiekach, deserach

E129 Czerwień Allura AC (barwnik)

  • wzmaga nietolerancję na salicylany, nasila objawy astmy, może powodować nadpobudliwość u dzieci
  • występuje w napojach, winach, owocach i warzywach kandyzowanych, dekoracjach i wyrobach cukierniczych, lodach, deserach, sosach, przyprawach, kiełbaskach, przetworach rybnych

A124 Czerwień koszelinowa A (barwnik)

  • rakotwórczy, przyczynia się do bezpłodności, może powodować astmę, nadpobudliwość, alergie
  • obecny w galaretkach, ciastach w proszku, skorupiakach, rybach wędzonych, napojach, winach, kiełbasie Chorizo, kosmetykach (szminki, róże), zupach gotowych, płatkach zbożowych, marmoladach

E180 czerwień litolowa BK (barwnik)

  • może powodować astmę, problemy trawienne, nadpobudliwość
  • obecny w jadalnych powłokach serów, szminkach, lakierach do paznokci

E173 Glin (barwnik)

  • może mieć związek z Alzheimerem i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, działa toksycznie na układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy
  • obecny w polewach, dekoracjach do ciast, kosmetykach (antyperspiranty)

E621 Glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • nadwrażliwość na glutaminian powoduje syntrom „chińskiej” restauracji (migrena, mdłości, osłabienie, ucisk w klatce…), może sprzyjać otyłości
  • obecny w daniach instant, sosach, gotowych produktach mięsnych i rybnych, przyprawach

E132 Indygotyna (barwnik)

  • może powodować astmę, alergie, problemy z sercem
  • obecny w gumach do żucia, deserach, lodach, napojach, płukankach do włosów

E150c Karmel amoniakalny (barwnik)

  • negatywnie wpływa na płodność, może powodować choroby żołądka, wątroby i nadpobudliwość
  • obecny w chlebach słodowych, kiełbasach, pasztetach, sosach sojowych, produktach zbożowych, ciastkach, deserach mlecznych, polewach, napojach alkoholowych

E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator) i E1202 Poliwinylopolipirolidon (stabilizator)

  • może przyczyniać się do powstawania guzów, wywoływać uszkodzenie nerek, płuc i alergie skórne
  • obecny w winach, occie winnym, piwach, suplementach diety

E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę, szczególne niebezpieczny dla chorujących na dnę moczanową i dla osób z problemami nerek, zakazany w żywności dla dzieci
  • używany w produkcji ciast, chipsów, makaronów instant

E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę i opuchliznę w jamie ustnej
  • może być obecny w każdym rodzaju żywności

E962 Sól aspartamu-acesulfamu (słodzik)

  • zawiera fenyloalaninę niedozwoloną dla osób cierpiących na fenyloketonurię, podrażnia układ pokarmowy, niezalecany dla dzieci
  • obecny w napojach, gumie do żucia, słodyczach, ciemnym piwie

E951 Aspartam (słodzik)

  • zawiera fenuloalaninę, niedozwolony dla chorych na fenyloketonurię, zakazany w żywności dla małych dzieci, jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym, powoduje problemy z cukrem we krwi, objawy astmy, nudności, problemy na podłożu psychicznym i neurologicznym, migreny, alergie, etc
  • popularny słodzik, obecny w napojach, słodyczach, produktach dla diabetyków

E914 Utleniony wosk polietylenowy (inne dodatki)

  • ma działanie rakotwórcze, może uszkadzać wątrobę i nerki
  • stosowany na powierzchni owoców

 

źródło:

https://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/1046/diety/dieta/dodatki_chemiczne/emulgatory/page/2/sort/name/dir/asc


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz