Polska Sól kłodawska lepsza od Himalajskiej ! Tańsza i zdrowsza

Podziel się ze znajomymi :)
  • 3.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3.2K
    Shares

Ostatnio dużą popularnością cieszy się sól himalajska i sól morska. W Polsce skarbem narodowym można nazwać sól kłodawską. Mało kto wie, że wydobywana jest tam sól różowa, biała, a nawet, co jest rzadkością – błękitna.

Kolor ten zawdzięcza obecności składnika mineralnego o nazwie Sylwin

Przeanalizowałem, skład chemiczny i wynika, że nasza sól ma lepszy stosunek Potasu, chlorków oraz siarczków o ok. 10%, a przy tym cena również jest tańsza.

Lepsza proporcja prozdrowotnych pierwiastków ma silniejsze działanie:

  •   Przeciwbakteryjne
  •   Przeciwzapalne
  •   Rozluźnia nadmiar śluzu i przyspiesza transport nabłonka migawkowego
  •   Usuwa patogeny (np. w powietrzu- pyłki)
  •   Obniża poziom IgE (nadwrażliwość układu immunologicznego)
  •   Balansuje pH ciała
  •   Normalizuje funkcje metaboliczne

Sól kłodawska dostępna jest w wersji kamiennej i płukanej. Zdecydowanie polecam sól kamienną, bez antyzbrylacza E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)). Może być przez to lekko zabrudzona, ze względu na obecność minerałów, w tym żelaza, potasu, wapnia, cynku i jodu. Bryły soli mechanicznie poddawane są kruszeniu i mieleniu, do wersji grubo lub drobnoziarnistej.

Cenne pierwiastki w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, tylko przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. To właśnie główna różnica pomiędzy solą kamienną a solą krystaliczną, a sól krystaliczna (wzbogacona nawet jodem – czyli znana nam sól kuchenna), pozbawiona minerałów nas nie interesuje – to biała śmierć.

Kuchenną (warzoną, płukaną) uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody, odparowanie powstałej solanki i uzyskanie właśnie jałowej czystej soli kuchennej. Dodatkowo dodaje się do niej antyzbrylacza. Głównie ze względów wymogów rynku, ponieważ sieci sklepów wymagają produktu ładnie wyglądającego, miękkiego, białego i zawsze tak samo słonego słonego.

Sól kamienna z Kłodawy pochodzi z ekologicznie czystego okresu cechsztyńskiego. Powstała ok. 250 mln lat temu z odparowania wód morskich. Tak więc jest również solą morską, jednak o wiele tańszych niż inne wersje tytułowane „sól morska”.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


Zawiera :

NaCl    –  97% min
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max
Sód Na+ 385 mg/kg soli
Potas K + 900 mg/kg soli
Wapń Ca + 2472 mg/kg soli
Magnez Mg + 81 mg/kg soli
Amon NH4 + 4 mg/kg soli
Chlorki Cl – 596 mg/kg soli
Siarczek SO 4-2 5833 mg/kg soli
Wodorowęglan HCO3 12  mg/kg soli
Bromki Br 28 ”
Jodek J 10 ” [4]


Podziel się ze znajomymi :)
  • 3.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3.2K
    Shares


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz