10 najważniejszych witamin dla kobiet. Co jeść lub czym powinnaś się suplementować?


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bez względu na wagę, płeć i aktywność, każda kobieta potrzebuje witamin. Niedobór tych niezbędnych związków może przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby uzyskać witaminy z żywności, którą jesz lub, jeśli to konieczne, z suplementów witaminowych.

10 NAJWAŻNIEJSZYCH WITAMIN DLA KOBIETY:

1. Witamina A

  • silny przeciwutleniacz
  • wzmacnia kości i zęby
  • niezbędna do budowy tkanek miękkich, skóry, błon śluzowych
  • poprawia widzenie
  • spowalnia proces starzenia
  • zwiększa odporność

Żywność bogata w witaminę A: marchew, kantal, dynia, morele, pomidory, arbuz, guawa, brokuły, jagnięcina, brzoskwinie, papryka czerwona, szpinak, jaja, wątróbka.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

2. Witamina B2

  • niezbędna do prawidłowego wzrostu i metabolizmu
  • podnosi energię
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • mniejsza mrowienie, drętwienie, lęki i stres
  • dba o skórę i włosy

Żywność bogata w witaminę B2: mięso, sery, jogurt, warzywa liściaste, drożdże, jaja, płatki zbożowe, całe ziarna, migdały, orzechy i grzyby.

3. Witamina B6

  • bierze udział w produkcji hormonów i substancji chemicznych w mózgu
  • zapobiega depresji, chorobom serca i problemom z pamięcią
  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi

Żywność bogata w witaminę B2: zboża, awokado, banany, mięso, fasola, ryby, mąka owsiana, orzechy, nasiona i suszone owoce.

4. Witamina B7

  • inaczej biotyna, niezbędna do syntezy kwasów tłuszczowych
  • reguluje pracę gruczołów potowych
  • utrzymuje dobrą kondycję włosów i paznokci
  • niezbędna do wzrostu kości i szpiku kostnego
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu

Żywność bogata w witaminę B7: ryby, słodkie ziemniaki, migdały, marchew, banany, kantalupa, żółte owoce, zielone warzywa liściaste, soczewica, brązowy ryż, papryka, żółtko, soja, płatki owsiane, mleko, ser, jogurt i orzechy.

5. Witamina B9

  • inaczej kwas foliowy, zapobiega chorobom serca, wysokiemu ciśnieniu krwi, chorobie Alzheimera, depresji, rakowi i zanikom pamięci
  • dba o zdrowie mózgu i prawidłowe funkcjonowanie komórek
  • poprawia płodność, również bardzo istotna dla rozwoju płodu

Żywność bogata w witaminę B9: zielone warzywa, pomarańcze, szparagi, melony, truskawki, pełne ziarna, rośliny strączkowe, fasola, drożdże i jaja.

6. Witamina B12

  • ważna dla metabolizmu, podziału komórek i syntezy białka
  • pomaga utrzymać zdrowy układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu
  • zapobiega chorobom serca, utracie pamięci i anemii

Żywność bogata w witaminę B12: sery, jaja, ryby, mięso, mleko, jogurt i płatki owsiane.

7. Witamina C

  • największy wzmacniacz odporności
  • przyspiesza procesy gojenia
  • sprzyja rozwojowi tkanek 
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów raka i chorób serca
  • odgrywa kluczową rolę w tworzeniu czerwonych krwinek

Żywność bogata w witaminę C: brokuły, owoce cytrusowe, kiwi, papryka, ziemniaki, truskawki, kapusta i pomidory.

8. Witamina D

  • promuje wchłanianie wapnia, odgrywając kluczową rolę w utrzymaniu mocnych kości
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów i różne typy raka
  • chroni wzrok
  • łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • osobom z jasną karnacją wystarczy już kwadrans ekspozycji na pełne słońce, by dać organizmowi wymaganą dawkę witaminy D

Żywność bogata w witaminę D: tłuste ryby, wątróbka, jaja

9. Witamina E

  • silny przeciwutleniacz
  • zwalcza uszkodzenia komórek
  • pomaga zapobiegać chorobom serca, zaćmie, zanikom pamięci
  • chroni przed niektórymi typami raka
  • niezbędna dla zdrowej skóry i włosów

Żywność bogata w witaminę E: kiełki pszenicy, orzechy laskowe, migdały, szpinak, olej z wątroby dorsza, masło orzechowe, olej szafranowy i nasiona słonecznika.

10. Witamina K

  • odgrywa kluczową rolę w promowaniu silnych kości, oraz utrzymaniu prawidłowego krzepnięcia krwi
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób serca
  • niezbędna do funkcjonowania układu immunologicznego

Żywność bogata w witaminę K: produkty spożywcze z pełnego ziarna, zielone warzywa liściaste, olej sojowy i olej z ryb

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz