Ser feta najzdrowszym serem? Chroni przed rakiem, głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mam dobre wieści! Nie każdy ser jest niewskazany. Jeśli jesteś miłośnikiem sera, wybierz najzdrowszy gatunek: fetę.

Wykonany z owczego lub koziego mleka ser feta jest bogaty w składniki odżywcze, łatwo strawny, a przy tym dużo mniej alergenny i przeciwzapalny w porównaniu do serów z mleka krowiego. Jeśli to możliwe, należy unikać fety z pasteryzowanych produktów mlecznych. Pamiętaj, że ser feta jest bogaty w sód i tłuszcze nasycone, dlatego powinien być spożywany z umiarem, a nie codziennie.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Fakty na temat wartości odżywczych fety:

Tradycyjna feta jest wykonana z czystego mleka owczego lub kombinacji mleka owczego i koziego mleka (nie więcej niż 30 procent koziego).

Jedna porcja sera feta (około 28 gramów) zawiera:

 74 kalorii
6 g tłuszczu
260 miligramów sodu
1,2 grama węglowodanów
4 g białka
0,2 mg ryboflawiny / witamina B2
140 miligramów wapnia
312 miligramów sodu
94 miligramów fosforu
0,5 mikrogramów witaminy B12
0,1 mg witaminy B6
4,2 mikrogramów selenu

Korzyści zdrowotne:
  • chroni przed rakiem (głównie za sprawą kombinacji wapnia i wit. D oraz obecności aminokwasu alfa-laktoalbuminy)
  • wspiera zdrowie kości
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit
  • zapobiega bólom głowy, w tym migrenom
  • chroni oczy i zapobiega chorobom zwyrodnieniowym oka
  • wspomaga naturalne leczenie niedokrwistości (anemii)

 

Co ciekawe, od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO). Feta jest chętnie podrabiana a obecnie można kupić mnóstwo „podróbek” z mleka krowiego, sygnowanych jako „ser w stylu feta” czy „ser typu feta”.

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz