CZOSNEK dzięki stymulacji błony śluzowej do produkcji soków trawiennych, reguluje pracę żołądka

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czosnek, poza zastosowaniem w kuchni, posiada szerokie spektrum właściwości zdrowotnych i leczniczych. Kluczowy związek występujący w czosnku to  allicyna  posiadająca właściwości:

  • antybakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwutleniające

Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, takie jak:

  • witaminy: B1, B6, C
  • wapń
  • mangan
  • miedź
  • selen, etc.

 

Poprawia stan zdrowia serca

  • poprawia krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega chorobom serca
  • spowalnia rozwój miażdżycy i stwardnienia tętnic
Zapobiegawczo i w celu poprawy zdrowia układu krążenia należy jeść codziennie rano 1-2 ząbki czosnku lub stosować suplement w postaci 900 mg  standaryzowanego czosnku (po uprzedniej konsultacji z lekarzem).

 Kontroluje ciśnienie krwi

Badania wykazały, że czosnek obniża wysokie ciśnienie, zwłaszcza ciśnienie skurczowe. Czosnek działa jako środek rozszerzający naczynia, przez co usprawnia przepływ krwi.

Ludzie z wysokim ciśnieniem krwi powinni jeść kilka ząbków surowego czosnku dziennie na pusty żołądek. W celu zmniejszenia nieprzyjemnego zapachu z ust, po konsumpcji wypij szklankę roślinnego mleka.

 Łagodzi zapalenie stawów

  • zmniejsza stany zapalne związane z różnymi formami zapalenia stawów
  • zawiera disiarczek diallilowy redukujący ilość enzymów uszkadzających chrząstki stawowe

Podnosi odporność

  • dzięki bogactwu witamin i minerałów znakomicie pobudza odporność
  • za sprawą właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwutleniających wzmacnia mechanizm obronny i zwalcza ogniska zakażeń

 Zwalcza kaszel i przeziębienie

  • jest naturalnym antybiotykiem, dzięki czemu m. in. zmniejsza zakażenia górnych dróg oddechowych
  • wspomaga leczenie różnych chorób dróg oddechowych, takich jak astma i zapalenie oskrzeli
  • ma działanie wykrztuśne

 Zwalcza zakażenia grzybicze

  • pomaga zwalczać przeróżne infekcje grzybicze, od grzybicy stóp aż po przerost grzyba Candida
  • na skórę dotknięta grzybicą zastosuj żel lub olej czosnkowy
  • w przypadku pleśniawek użyj na zmienione miejsca pastę z czosnku
  • nie zapomnij o surowym czosnku w diecie

 Łagodzi alergie

  • dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwzapalnym pomaga zwalczyć różne rodzaje alergii
  • zmniejsza stany zapalne dróg oddechowych związane z alergicznym nieżytem nosa
  • codzienne stosowanie czosnku (można w formie zmielonej) łagodzi świąd i wysypkę

 Leczy ból zębów

  • zmniejsza ból zębów za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwbólowych
  • dla natychmiastowej ulgi umieść olej czosnkowy lub zmiażdżony czosnek bezpośrednio na bolący ząb i otaczające je dziąsło (zachowaj ostrożność – czosnek może spowodować podrażnienie dziąseł)

Wspomaga trawienie

  • dzięki stymulacji błony śluzowej żołądka do produkcji soków trawiennych, reguluje pracę żołądka
  • chroni wątrobę przed uszkodzeniem oraz pomaga jej usuwać toksyny z organizmu

 Ma działanie antyrakowe

  • zapobiega zachorowaniu na raka, szczególnie raka układu pokarmowego i płuc
  • zapobiega rozwojowi niektórych guzów, a nawet może zmniejszyć rozmiar nowotworów
  • związki siarki i allicyna z czosnku mogą spowolnić postęp wzrostu komórek nowotworowych

 

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz