Zupa kapuściana- zdrowie dla Twoich jelit i ochrona przed rakiem na talerzu

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Bogactwo witaminy C.

W dawnych czasach żeglarze, nie ruszali się w żaden rejs bez tego warzywa. Wynikało to z faktu, iż kapusta posiadała bardzo dużą zawartość witaminy C, zapobiegała ona zachorowaniom na szkorbut. Zachorowanie na tą chorobę, spowodowane jest niedoborem tej witaminy.

Naturalny probiotyk.

Kiszona kapusta posiada probiotyczne korzyści ze względu na proces zakwaszania, jaki przechodzi. Naturalna fermentacja tych warzyw pomaga w dostarczeniu organizmowi dobrych bakterii, które przenikają do układu pokarmowego. Zaleca się spożywanie takiej kapusty po zażyciu antybiotyku, pomaga ona przywrócić odpowiednią florę bakteryjną w jelitach.

Ochrona przed rakiem.

Kapusta kiszona jest jednym z najlepszych produktów naturalnych, która pomaga zapobiegać rozwojowi raka. Wynika to z trzech składników, które posiada w swoim składzie.

Izotiocyjanian, znany ze swoich potężnych właściwości przeciwnowotworowych.

Glukozynolany, te substancje pomagają w aktywacji naturalnych enzymów antyoksydacyjnych w organizmie.

Flawonoidy, chronią przed uszkodzeniami i zawężeniami tętnic.

Zdrowe i silne serce

Kapusta zbudowana jest z włókien, które przyczyniają się do poprawy trawienia, co ma wpływ również na poprawę zdrowia mózgu i serca. Inne korzyści, jakie dają włókna kapusty.

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

PRZEPIS

Składniki na jedną porcję:
bulion – 400 ml
udko kurczaka, bez skóry – 1 średnia sztuka
kiszona kapusta – 2 duże garście (około 150g)
papryka – 1 sztuka
fasola biała – 1/2 szklanki (suchej, namoczyć kilka godzin przed i ugotować)
kminek i inne świeże zioła – ilość do smaku
 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Wykonanie:
udko z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy bulion z dodatkiem włoszczyzny. Po przyrządzeniu bulionu klarujemy go i dodajemy kapustę kiszoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy około 30minut. Po tym czasie dorzucamy ugotowaną wcześniej fasolę. Doprawiamy ziołami, koniecznie kminkiem. I podajemy razem z ugotowanym udkiem z kurczaka.




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz