Syrop glukozowo- fruktozowy niebezpieczna słodycz, która dodawana jest wszędzie!

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Syrop glukozowo- fruktozowy, znany zamiennik cukru wykorzystywany w przemyśle na szeroką skalę ze względu na jego niską cenę. Ma ciekły stan skupienia dlatego łatwo go mieszać i rozpuszczać. Nie ulega procesowi krystalizacji oraz hamuje rozwój drobnoustrojów. Gotowy roztwór zawiera 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wyższych sacharydów. Nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, podwyższa poziom złego cholesterolu, obniża wrażliwość organizmu na leptynę, posiada wysoki indeks glikemiczny. Jego negatywne działanie na organizm może doprowadzić do insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy przyczynia się do powstawania w organizmie stanów zapalnych, podwyższonego ciśnienia krwi oraz chorób serca i zachorowań na nowotwory.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Oto kilka najpopularniejszych grup, dostępnych na rynku produktów spożywczych o wysokiej zawartości syropu glukozowo-fruktozowego:

1. Jogurty i serki

 

2. Pieczywo bezglutenowe

3. Suszone warzywa/owoce

4. Popularne słodycze/ przekąski

5. Gotowe sosy i syropy

6. Batony Musli

7. Kefiry i maślanki

8. Soki i napoje

9. Płatki śniadaniowe

10. Ketchup

Pamiętajcie aby czytać etykiety!

 

 

 

 

 


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz