Badania realizowane w Hiszpanii wykazały, że regularne spożywanie łyżki oleju kokosowego dziennie przyspiesza proces odchudzania i promuje zdrowie serca.

Badanie obejmowało osoby cierpiące na [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]nadciśnienie krwi[/su_highlight] w wieku od 55 do 69 lat. Wszyscy przyjmowali leki obniżające [su_highlight background=”#f51102″ color=”#ffffff”]poziom cholesterolu[/su_highlight], a wciągu trzech pierwszych miesięcy badań 136 uczestników było na swojej poprzedniej, standardowej diecie.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Po tych trzech miesiącach w badaniu zostało 116 uczestników, których podzielono na dwie grupy, z czego jedna spożywała [su_label type=”info”]olej kokosowy. [/su_label]Po kolejnym kwartale u osób w grupie spożywającej olej kokosowy odnotowano poprawę sześciu parametrów, które oceniano w badaniu:

  • waga: -0,6 kg
  • obwód: około 2,1 cm
  • wskaźnik powierzchni ciała: -0,2 na metr kwadratowy
  • obwód szyi: nawet 4 cm
  • ciśnienie skurczowe: redukcja 0 3,3 punkty
  • rozkurczowe ciśnienie krwi: redukcja o 3,5 punkty
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Olej kokosowy posiada szereg właściwości zdrowotnych, które już uprzednio opisywaliśmy na naszej stronie. A czy wiesz, że możesz pozyskać go z orzechów kokosowych w domu?[/su_icon_panel]

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”20″ text_size=”22″]Potrzebujesz:[/su_icon]

  • 2 orzechy kokosowe (średniej wielkości)
  • 1,5 litra wody

[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”20″ text_size=”22″]Przygotowanie:[/su_icon]

  • zetrzyj miąższ kokosa
  • wlej ciepłą wodę (połowę) i wyrabiaj rękami, aby wyodrębnić mleko
  • przecedź wszystko przez czystą bawełnianą ściereczkę
  • powtórz wyrabianie wlewając drugą połowę ciepłej wody i znów przeciśnij przez ściereczkę
  • otrzymany płyn wstaw na 24 godziny do lodówki
  • po tym czasie powinien pojawić się cienki kożuch zastygłego oleju kokosowego
  • przechowuj go w zamkniętym słoiczku w lodówce