Chrupiące i delikatne paluszki z cukinii pieczone w piekarniku to absolutna perfekcja! Są zdrowe, pożywne i całkowicie wciągające!
Cukinia i parmezan. To niebiańskie połączenie.
Tak naprawdę, jest to zdecydowanie jedno z najlepszych dań warzywnych, jakie kiedykolwiek zostało wykonane. A najlepsze jest to, że jest zdrowe!
Wystarczy pokroić cukinię na ćwiartki wzdłuż, posypać parmezanem i wrzucić do pieca aby je przypiec na złoty kolor.

Składniki:

4 nieduże cukinie,pokrojone wzdłuż na ćwiartki
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do175 stopni C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią do pieczenia i odstaw na bok.
 W małej misce wymieszaj z parmezanem, tymianek, oregano, bazylię, czosnek w proszku, sól i pieprz do smaku.
Umieść cukinię na przygotowanej blasze. Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszaniną parmezanu i ziół. Umieść w piecu i piecz do miękkości, około 15 minut. Potem przełącz na opcję grillowania lub umieść wyżej w piekarniku na 2-3 minut, aż uzyskają wyraźny złoty kolor.
if desired. „>Podawać natychmiast, posypane posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze:

Ilość porcji 4
Kalorie w porcji 151.3kcal   Kalorie pochodzące z tłuszczów 100,8kcal
% Dzienna zawartość*
Tłuszcz 11,2 g 17%
Tłuszcze nasycone 3,4 g 17%
tłuszcze trans 0g
Cholesterol 11.6mg 4% „>Cholesterol 11.6mg 4%
218.8mg sodu 9%
Węglowodany 6,8g 2%
Błonnik pokarmowy 2.0g 8%
cukry 5,0g
Białko 7,5 g 15%
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe, w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.