Mało kto wie, jak wiele właściwości zdrowotnych posiada popularna rzodkiewka. Już za czasów starożytnych zalecano rzodkiew na poprawę pamięci, zdolności poznawczych i intelektu, a także na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.

witamin i minerałów, szczególnie dużo potasu, kwasu foliowego, witaminy C i antocyjanów „>Rzodkiewka zawiera szczególnie dużo potasu, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witaminy C, witamin z grupy B i antocyjanów.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

wapnia, fosforu i żelaza.”>Liście są potężnym źródłem Witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza – zawierają dwukrotną ilość tych związków w porównaniu do korzenia! Najlepiej, by liście były młode i pochodziły z upraw ekologicznych. 

Sok z rzodkiewki:

  • oczyszcza (zwłaszcza skórę i płuca)
  • odtruwa
  • usprawnia pracę jelit, nerek, wątroby i dróg żółciowych
  • obniża poziom złego cholesterolu (HDL)
  • wspomaga usuwanie kamieni nerkowych.

 

Mikstura z rzodkiewki na poprawę pamięci i oczyszczenie organizmu:

Składniki:

  • 200 gram rzodkiewki (białej czarnej lub czerwonej, najlepiej z liśćmi)
  • 4 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
  • 2 łyżki cynamonu

Sposób wykonania:

Zmiksuj na gładko rzodkiewkę z imbirem i sokiem z cytryny. Dodaj miód i cynamon, następnie dobrze wymieszaj. Otrzymany syrop przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Miksturę zażywaj 2 razy dziennie po jednej łyżce. Kurację stosuj przez co najmniej miesiąc.