Oczyszczanie organizmu („detoksykacja”). Czy to ma sens?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czy Chlorella jest naprawdę taka skuteczna w oczyszczaniu organizmu ? Okazuje się, że chlorella działa tylko w przewodzie pokarmowym nie w krwiobiegu. Czyli chlorella blokuje wchłanianie metali ciężkich i toksyn na poziomie jelita (nie pozwala się dostać antygenowi do krwiobiegu ) chlorella wiążę niechciane substancje i wydala je, jednak nie absorbuje substancji z krwiobiegu i tkanek. W skrócie jesz pożywienie z toksynami (herbicydy, fungicydy, metale ciężkie) + chlorella = mniej szkodliwych substancji się wchłonie. Ale suplementacja chlorellą aby oczyścić organizm okazuje się nieskuteczna.

 

 

Oczyszczanie organizmu – „detoksykacja” – w medycynie akademickiej najbardziej odpowiada pojęciu „odtruwanie”. Oznacza to tyle, co zaprzestanie narażenia na działanie trucizny. W ujęciu niekonwencjonalnym detoksykacja oznacza takie działania, których celem jest nie tylko eliminacja toksyn środowiskowych, ale także wzmocnienie organizmu i regeneracja uszkodzonych tkanek (zwłaszcza komórek wątroby – hepatocytów).

Detoksykacja powinna opierać się na trzech filarach, które częściowo pozwalają uczynić biotransformację toksyn bardziej efektywną:
1. nasilenie wytwarzania i wydzielania żółci i przerwanie cyklu jelitowo-wątrobowego kwasów żółciowych – toksyny – etylowe i metylowe pochodne metali, takich jak rtęć, kadm i częściowo ołów, są wydalane z żółcią do XII-cy, a następnie z kałem. Pomocne w tym procesie mogą być zioła żółciotwórcze i żółciopędne – ostropest, karczoch, mniszek lekarski, dziurawiec i mięta pieprzowa, a ponadto środki rozszczepiające sole żółciowe – bakterie L. rhamnosus GG, L. plantarum 299v
2. Eliminacja toksyn z przewodu pokarmowego – węgiel aktywny, glinka kaolinowo-kefalinowa, aloes i senes, a ponadto chitosan i sporopolenina (chlorella)
3. Chelatacja metali ciężki z płynu pozakomórkowego – duża rola flawonów roślinnych – barwników buraka czerwonego, wiśni, czereśni, jagód, borówek, fiołka trójbarwnego i mniszka lekarskiego
4. Sztuczna chelatacja – EDTA, DMS, DMPS (kwas 1,2-dimerkaptobursztynowy i propionosulfonowy) oraz kwas alfa-liponowy – usuwają część metali ciężkich (ołów, rtęć, kadm), ale wykazują wątpliwą skuteczność w detoksykacji z tkanki tłuszczowej i nerwowej (niska przenikalność tych związków przez hydrofobowe błony komórkowe, w tym kwasu alfa-liponowego). Po podaniu doustnym wiążą toksyny z jelita grubego, dlatego ich skuteczność jest raczej niewielka. Silnie działają dopiero po podaniu pozajelitowym. Ponadto wiążą żelazo, wapń i cynk, a także miedź. EDTA używam w pracowni histologicznej do odwapniania kości – stają się miękkie jak guma i dają się łatwo kroić skalpelem.
5. Nasilenie syntezy GSH (glutationu) i GST (peroksydazy glutationowej)– metionina, glicyna, cysteina, awokado, bruksela, brokuły, kapusta i sałata – ze względu na zawartość siarki, ponadto witamina C, E i beta-karoteny (prowitamina A).
Hydrokolonoterapia nie jest zalecana – ryzyko perforacji uchyłków jelita grubego, ponadto „fałszywe” doniesienia o tak zwanych kamieniach kałowych, które osobiście mogłem zweryfikować.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Ocet jabłkowy może osłabiać apetyt, ale na drodze odruchu skurczowego mięśniówki żołądka, ponadto podrażnia błonę śluzową (kwas octowy) i może uszkadzać szkliwo zębów oraz przełyk.

Głodówka jednodniowa (ADF) obniża insulinooporność, poprawia tolerancję glukozy, zwiększa syntezę glutationu – GSH, jednak dłuższa głodówka lecznicza jest przeciwwskazana. Toksyny z tkanki tłuszczowej, uwolnione podczas intensywnego odchudzania, nie opuszczają organizmu, tylko zajmują kolejne kompartmenty (przedziały), ze względu na ich hydrofobowy charakter nie mogą zostać wydalone z moczem, a po wydaleniu z żółcią zwrotnie wchłaniają się z jelit do wątroby. Nasz film na temat odchudzania: https://www.youtube.com/watch?v=kgXFN…

Piśmiennictwo:

1. Lampe JW., Diet, genetic polymorphisms, detoxification, and health risks, Altern Ther Health Med., 2007, 13, 108-11
2. MacIntosh A. Ball K., The effects of a short program of detoxification in disease-free individuals. Altern Ther Health Med. 2000, 6, 70–76.
3. Hennig B. Ettinger AS. Jandacek RJ., Using nutrition for intervention and prevention against environmental chemical toxicity and associated diseases. Environ Health Perspect. 2007, 115, 493–495
4. Rose P. Ong CN. Whiteman M. Protective effects of Asian green vegetables against oxidant induced cytotoxicity. World J Gastroenterol. 2005, 11, 7607–7614
5. Wark PA. Grubben MJ. Peters WH, Habitual consumption of fruits and vegetables: Associations with human rectal glutathione S-transferase. Carcinogenesis. 2004, 25, 2135–2142.
6. Allen J, Montalto M, Lovejoy J, Weber W. Detoxification in Naturopathic Medicine: A Survey. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2011, 17, 1175-1180
7. Elson M. Haas, Daniella Ch., The Detox Diet, Third Edition: The Definitive Guide for Lifelong Vitality with Recipes, Menus, and Detox Plans, 2012.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz